Προς έρευνα των τραπέζών η Κεντρική

 Προς έλεγχο των δραστηριοτήτων και των στοιχείων των τραπεζικών ιδρυμάτων  προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση της διαδοχής στην Κεντρική Τράπεζα. Η σκέψη αυτή έχει διαβιβαστεί στους «ενδιαφερόμενους», με στόχο να καταστεί ξεκάθαρο πως αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης από την Κεντρική Τράπεζα στο επόμενο διάστημα και δη πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ετοιμάζεται "προεκλογικός" έλεγχος των τραπεζών, με το κυριότερο ερώτημα να είναι κατά πόσον θα εξεταστεί και ο ρόλος των πολιτικών...

Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις τράπεζες, αλλά και η προοπτική να βιώσει η οικονομία ακόμα βαθύτερες πιέσεις σε περίπτωση που το όλο ζήτημα της ανακεφαλαίωσης δεν επιλυθεί πριν τον Ιούλιο, έχουν ανοίξει τον δρόμο για μια «βαθύτερη» ματιά στα προβλήματα που ταλανίζουν τραπεζική «βιομηχανία».

Είναι σαφές πως η βούληση για μια βαθύτερη ματιά στην λειτουργία των τραπεζών, ενδεχομένως στα πρότυπα της έρευνας της Blackrock στην Ελλάδα, μπορεί να αποκαλύψει πολλά προβλήματα στον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της έρευνας (που δεν είναι ακόμα σαφές πώς και από ποιόν θα γίνει, αφού όλα βρίσκονται στο στάδιο «σκέψεων») θα βρεθούν τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, με πρωταρχικό ζήτημα τα Ελληνικά ομόλογα.

Αποτελεί, δε, ένα σημαντικό προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση, με την προοπτική να ρίξει το βάρος της κρίσης στην κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες, μειώνοντας έτσι την άσχημη εντύπωση που επικρατεί για την μη λήψη μέτρων από πλευράς του κράτους, εν όψει οικονομικής κρίσης.

Οι σκέψεις αυτές δεν είναι άσχετες και με την εκτίμηση πως τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πολύ πιθανόν, τελικά, να μην γίνουν δεκτά, παρά τα καλά μηνύματα που δόθηκαν προς την κυπριακή πλευρά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης  συνάντησης μεταξύ των Βάσου Σιαρλή, Αθανάσιου Ορφανίδη και Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.

Κάτι τέτοιο, θα φέρει την Κύπρο στο μέσο μιας δυνητικής τραπεζικής κρίσης, κάτι που θα στρέψει όλα τα βλέμματα μακριά από τα δημοσιονομικά προβλήματα, σε μια πολιτικά σημαντική στιγμή, εν όψει προεδρικών εκλογών.
Τι θα δείξει
Το όλο θέμα ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει και σε έντονες αντιπαραθέσεις, σε περίπτωση που η όποια έρευνα δεν καλύψει και δύο ζητήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που να φέρνουν την ίδια την κυβέρνηση στο στόχαστρο.

Το πρώτο αφορά στην ποιότητα των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζικών οίκων, ένα θέμα στο οποίο υπάρχει σαφής ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο, όμως, έχει κάνει και η κυβέρνηση τις δικές τις «κινήσεις». Μεταξύ άλλων, αυτό συμπεριλαμβάνει και την υποστήριξη συγκεκριμένων μελών Δ.Σ. τραπεζών όταν η καταλληλότητά τους να έχουν έλεγχο τραπεζικών οίκων (π.χ. με την αύξηση μεριδίων) τέθηκε υπό αμφισβήτηση από την Κεντρική Τράπεζα. Η ποιότητα των Διοικητικών Συμβουλίων, σχετίζεται άμεσα και με την ποιότητα των δανείων που έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες, τα οποία σήμερα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, προβληματικά. Μια έρευνα που να μην περιλαμβάνει τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας –αλλά και το πολιτικό παρασκήνιο- σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορεί να κριθεί ως ολοκληρωμένη, όπως γίνεται σαφές.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στην συμπερίληψη και των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), στα οποία μια πιθανή έρευνα μπορεί να αποκαλύψει βαθειά προβλήματα, αλλά και σοβαρές ελλείψεις οι οποίες δημιουργούν μια τεραστίων διαστάσεων δυνητικά χρέη για την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν γίνει μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική έρευνα από ανεξάρτητο οίκο, η οποία να καλύπτει όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, το αποτέλεσμα πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s