Μίλησε για παρεμβάσεις ο Ορφανίδης

Σαφείς αιχμές άφησε ο απερχόμενος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, για τον όλον της κυβέρνησης όσον αφορά στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Ορφανίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχολίασε πως το 2008 και το 2009 είχε γίνει δέκτης «πολιτικών παρεμβάσεων για την χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου». Η αναφορά αφορούσε στην παρέμβαση (δημοσίως και παρασκηνιακά) του Προεδρικού για στήριξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στα διάφορα αιτήματα που είχε από την Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που είχε και τότε γράψει η «Κ».

Το ιστορικό με τον Βγενόπουλο
Τότε, (καλοκαίρι 2009), Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα για την πρόθεσή του να αυξήσει το μερίδιό του στην Μαρφίν Λαϊκή, λαμβάνοντας από τον τότε Διοικητή πως σε περίπτωση που θα υποβληθεί τέτοια αίτηση, αυτή δεν θα γίνει δεκτή για διάφορους λόγους. Τότε, ο κ. Βγενόπουλος έκανε την γνωστή δήλωση πως η Μαρφίν θα αποχωρούσε από την Κύπρο, μεταφέροντας την έδρα της στην Ελλάδα.

Η θέση αυτή προκάλεσε γενικευμένο πανικό στο πολιτικό σύστημα, όπως είχε γραφτεί εκτενώς. Τότε δόθηκε πρόσκληση στον κ. Βγενόπουλο για να παρουσιαστεί στην Βουλή. Εκεί ο «γνωστός επιχειρηματίας» έκανε τις γνωστές δηλώσεις για την «γεροντοκρατία» και το κακό εποπτικό πλαίσιο. Αμέσως ακολούθησε η καλά δημοσιευμένη επίσκεψη Βγενόπουλου στο Προεδρικό, όπου έγιναν μάλιστα και δηλώσεις μπροστά στον θυρεό της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση Χριστόφια-Βγενόπουλου, μέσα στο κλίμα που έγινε, και με δεδομένες τις σχετικές δηλώσεις που είχαν γίνει, κάθε άλλο παρά «συνήθης» ή «εθιμοτυπική» δεν ήταν.

Η στήριξη που προσέφερε το Προεδρικό στον Ανδρέα Βγενόπουλο είχε οδηγήσει τότε τον Έλληνα επιχειρηματία στην απόσυρση της «έμμεσης απειλής», όπως χαρακτηρίστηκε για την αποχώρηση της Μαρφίν. Μάλιστα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων αναφερόταν συχνά πως η είχε αποτρέψει την φυγή της Μαρφίν με την στάση της. Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος, μάλιστα, είχε δηλώσει πως «ουδέποτε απείλησε» πως θα μεταφερθεί η έδρα της Μαρφίν από την Λευκωσία στην Αθήνα.

Το βασικότερο ερώτημα, με δεδομένο και το γεγονός ότι ένα από τα ζητήματα που είχαν τότε τεθεί επί τάπητος ήταν το πόσο «στριφνή» ήταν η εποπτεία, αφορά στην πολιτική παρέμβαση από πλευράς του Προεδρικού για την στήριξη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Μαρφίν, το οποίο όπως διαφάνηκε, είχε αρκετά μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα σημερινά προβλήματα της Λαϊκής

Advertisements

2 thoughts on “Μίλησε για παρεμβάσεις ο Ορφανίδης

    • Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει επακριβώς το τι συμβαίνει στη διεθνή οικονομία και έχει αρκετές εναλλακτικές σκέψεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s