Φτάνει πια με αυτό το «πεινούν οι Έλληνες»!

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν ήταν τεράστια έκπληξη, έφερε μαζί του μια σειρά από ζητήματα. Τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στη χώρα η αβεβαιότητα, και ο νέος πάτος που βρέθηκε στην αξιοπιστία της, είναι δεδομένα. Δεδομένα είναι επίσης και τα συνεπακόλουθα του αποτελέσματος για την Κύπρο, τα οποία ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν πλήρως.

Κάποιες στιγμές, είτε στέκεις και λυπάσαι, είτε πηδάς να βοηθήσεις. Και οι πολιτικοί προτιμούν το πρώτο…

Η πρώτη αντίδραση, όμως, ήταν από όλους όσοι παρακολούθησαν αυτή την ιστορία, να δοθεί μια ικανοποιητική ερμηνεία στο αποτέλεσμα. Εξηγήσεις υπάρχουν πολλές: Αποστροφή από τον διπολισμό και την αποτυχία του μεταπολιτευτικού συστήματος, αντιμνημονιακή στάση από τον λαό, ψήφος κατά των ενόχων της κρίσης… Όλα δείχνουν όμως πως το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από μια απλή αποστροφή.

Τη στιγμή που το «σοβαρό» αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, κόμματα που επαγγέλλονται την βία κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Στο ένα άκρο, το ΚΚΕ -που αναζητά μια άτακτη βία για να «πέσει το σύστημα» και να γίνει «επανάσταση»- δεν έδειξε να κεφαλαιοποιεί το άνοιγμα της απελπισίας. Από την άλλη, η Χρυσή Αυγή- που αναζητά μια οργανωμένη βία «για να στρώσει τα πράγματα»- έδειξε να μπορεί να μεταφράσει τα αισθήματα του κόσμου σε ψήφους.

Η εξήγηση που δίνουν πολλοί, είναι πως «οι Έλληνες πεινάνε», «είναι απελπισμένοι», «υποφέρουν». Το πρόβλημα, όμως, είναι πως οι εξηγήσεις των αναλυτών περιορίζονται σε αυτό το επίπεδο, και πως οι πολιτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτή την λογική: Κόνναρα από την μια, κόνναρα από την άλλη.

Η ΝΔ. Που έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση διότι ήθελε, λέει, εκλογές μπας και κυβερνήσει, περιορίστηκε στη λογική του «οϊμέ και προσπαθώ» να κυβερνήσω. Το ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει πως δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά δεν λέει τί θέλει στην θέση του ή πώς θα πληρώσει, όχι χρέη αλλά μισθούς, συντάξεις, σχολεία και νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ επίσης θέλει να κεφαλαιοποιήσει στην αποστροφή από το μνημόνιο, χωρίς να λέει τί μέρα θέλει και κρύβεται πίσω από την μέγιστη καταστροφή που σοβεί, την Δραχμή.

Εν τω μεταξύ, όλοι κλαίνε τους καημένους τους Έλληνες «που δεν έχουν να φάνε». Αυτή η στάση είναι, αν όχι παλαβή, τουλάχιστον ανεύθυνη.

Διότι αυτό που απαιτείται σήμερα, δεν είναι να λέμε πόσο πεινούν οι Ελλαδίτες, αλλά πότε θα φάνε. Πώς θα βγει η χώρα από αυτό το χάλι. Πώς έφτασε εδώ, είναι, νομίζω ξεκάθαρο: Όλοι, από τους τέως Εθνικής Αμύνης μέχρι τους τυφλούς βοσκούς της Ζακύνθου, τα έτρωγαν. Οι στατιστικές της χώρας ήταν, για να το θέσουμε απλά, ψευδείς. Τα χρήματα αφιερώνονταν σε πολιτικά ενοίκια, μίζες, επιδόματα και θέσεις εργασίας που ήταν αχρείαστες. Η οικονομία στηρίχθηκε σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις παντός είδους που λάμβαναν επιδόματα και συμβόλαια βάσει πολιτικών αναγκών των κομμάτων. Δουλειές στο δημόσιο –και τα «επιδόματα προπέλας»-επεκτείνονταν μαζί με την ατιμωρησία, την φοροδιαφυγή και την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Όλα αυτά είναι γνωστά.

Εν τω μεταξύ, οι απλές λύσεις, με μια «κοφτή» διόρθωση των συστημικών προβλημάτων, όπως την συλλογή φόρων, το κόψιμο των προνομίων και των θέσεων εργασίας που υπήρχαν μόνο και μόνο για να βολευτούν τα παιδιά του κόμματος, δεν γίνονταν. Και, ενώ η χώρα έχανε την τελευταία ρανίδα αξιοπιστίας, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβανόταν. Ακόμα και τα ταξί έμειναν κλειστό επάγγελμα. Έτσι φτάσαμε σε άλλου είδους λύσεις: Αφού δεν γίνονται αυτά, θα γίνουν τα άλλα, οι φόροι, οι περικοπές συντάξεων όχι εκεί που έπρεπε, αλλά στους πιο αδύνατους.

Και τώρα, όλοι μας λένε πως οι Έλληνες πεινούν. Εντάξει, πεινούν. Το θέμα είναι τί κάνεις για να φάνε. Δεν ακούσαμε κανένα, ούτε μνημονιακό, ούτε αντιμνημονιακό της κάθε απόχρωσης, να μιλά για αυτό που πρέπει να γίνει. Η ανάπτυξη δεν είναι εύκολο πράμα, ούτε γίνεται απλά και μόνο με νέες δαπάνες σε μια χώρα όπου τα λεφτά τρώγονται.

Θα πει κανείς πως θα κάνει ένα ραγδαίο, τολμηρό, ουσιαστικό πρόγραμμα διόρθωσης (όχι σαν το «να δούμε τους θεσμούς του Τσίπρα»); Αν υπάρχει μάγκας στην Βουλή, ας πει πως δεν θέλει το μνημόνιο διότι τα μέτρα είναι λάθος. Ότι οι χαμηλές συντάξεις θα αυξηθούν και να βρεθούν τα λεφτά από το κόψιμο αχρείαστων –ρουσφετολογικών-θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Πως θα κοπούν τα επιδόματα της προπέλας πριν να πάρει και να σηκώσει την Ελλάδα καμιά προπέλα. Πως θα ανοίξει τα επαγγέλματα και θα στείλει κόσμο φυλακή για την φοροδιαφυγή, όπως άρχισε να κάνει επιτέλους ο  Παπαδήμος.

Ας πει, ακόμα, πως οι επιδοτήσεις θα δίνονται με τα σωστά κριτήρια, πως το κράτος θα μειώσει τη γραφειοκρατία, πως θα φύγουν τα προνόμια των προνομιούχων για να βοηθηθούν οι φτωχοί.

Άστε τα «πεινάνε». Αυτά τα λόγια είναι για να τα τρώνε τα αρνιά και εδώ που έφτασε το πράμα, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να λέγονται. Αν υπάρχει μάγκας, ας μας πεί  πως θα βρει φαΐ για τον κόσμο. Ξέρω, λέω λόγια εξωφρενικά. «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Ε, λοιπόν, αυτή είναι η ευκαιρία, πριν να βρεθούμε όλοι «εγέρθητω-καθίθαντω», όπως λένε και στο Ράδιο Αρβύλα…

Επίσης, το ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσει με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και το ΜΔΠ να γίνει δεσμευτικό. Και, προς Θεού, μακριά τα λεφτά από το αέριο από τα χέρια των πολιτικών.

Advertisements

2 thoughts on “Φτάνει πια με αυτό το «πεινούν οι Έλληνες»!

  1. Το πρόβλημα Μιχάλη είναι πως ακόμα δεν έχουν μάθει οι Έλληνες το βασικότερο δίδαγμα από την περιπέτειά τους. Πως τον λογαριασμό του μη καταβληθέντος πολιτικού κόστους, τον εισπράττουν οι ίδιοι εν συνεχεία.
    Ας κάνουν λοιπόν ό,τι νομίζουν κι ας βγάλουν από τώρα κυβέρνηση της δραχμής για να ξέρουμε που εγέρθειτο και μεις αφού ήδη μάθαμε που καθύθαντο…

  2. Στην ελλάδα υπάρχει πολιτική κρίση και οικονομική κρίση. Ναι υπάρχουν ρουσφέτια μίζες ….. αλλά δεν είναι ο μόνος (ούτε ο κύριως) λόγος για την οικονομική κρίση. ΕΕ, φτηνά επιτόκια, εισροή χρήματος, αγορές, χρεη και οικοι ίσως να ευθύνονται περισσότερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s