Το μυστικό στην φόρα: Κατεπείγουσα ρευστότητα στις τράπεζες

Στην στήλη της Financial Times βγήκε, τελικά, το «μεγάλο» μυστικό που άπαντες γνώριζαν μεν, αλλά ουδείς παραδεχόταν. Ότι, δηλαδή, είχε παραχωρηθεί μεγάλο ποσό (οι πληροφορίες έκαναν παλαιότερα αναφορά σε ποσό πέραν των 4 δισ. ευρώ) στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια του ELA (Emergency Liquidity Assistance). Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σίγουρα στοιχεία ή επιβεβαίωση από τις τράπεζες, και ιδίως την τότε Μαρφίν Λαϊκή, σήμαινε πως δεν μπορούσε να γραφτεί οτιδήποτε δημοσίως.

Τελικά, η FT βρήκε τον τρόπο να «βγάλει» τον υπολογισμό, ο οποίος, με βάση τα στοιχεία του Απρίλη, δείχνει πως στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα «κυκλοφορούσαν» πριν από ενάμισι μήνα, 3.8 δισ. ευρώ στα πλαίσια του ELA. Η FT έφτασε στο συμπέρασμα συγκρίνοντας τους ισολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, με άλλα στοιχεία.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε δημοσίως στοιχεία για το ELA, στην Κύπρο τράπεζες και Κεντρική δεν έδωσαν στοιχεία. Στην Ελλάδα, τα ποσά που διατίθενται για τον ELA ξεπερνούν τα 73 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για απανωτές προσφυγές της Μαρφίν Λαϊκής στον μηχανισμό έκτακτης στήριξης ρευστότητας (ELA), με στόχο να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας που είχε, οι οποίες έφερναν την τράπεζα σε οριακό επίπεδο. Τόσο οι λειτουργικές ανάγκες, όσο και οι εποπτικές υποχρεώσεις της τράπεζας δεν μπορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, να καλυφτούν χωρίς την άμεση και κατεπείγουσα αρωγή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο τους τελευταίους μήνες –από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα- για σταδιακή αλλά ουσιαστική μείωση των ποσών που χρησιμοποιεί η Λαϊκή για την κάλυψη των αναγκών της που αφορούν στην ρευστότητα.

Έτσι, όλα δείχνουν πως ενώ η τράπεζα αναζητά επενδυτές για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις ανακεφαλαίωσής της, τουλάχιστον επιλύνει τα προβλήματα ρευστότητας που την βασάνισαν από το τέλος του καλοκαιριού του 2011, και τα οποία φέρονται να την είχαν φέρει τρομακτικά κοντά στις αντοχές της.

Πλέον, η Financial Times, με δικούς της υπολογισμούς, αποκαλύπτει την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στο ELA, βγάζοντας έτσι στην επιφάνεια μια είδηση που άπαντες υποψιάζονταν αλλά ουδείς επιβεβαίωνε για 6 περίπου μήνες. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες, το θέμα αφορά κατά βάση στην Λαϊκή, η οποία ωστόσο μειώνει τον τελευταίο καιρό, σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκθεσή της στο ELA, γεγονός που αποτελεί ισχυρό τεκμήριο πως η κατάσταση ρευστότητας της τράπεζας έχει επανέλθει σε καλά επίπεδα. Λόγω του Σαββατοκύριακου, δεν κατέστη δυνατή η επαφή με την τράπεζα.

Advertisements

2 thoughts on “Το μυστικό στην φόρα: Κατεπείγουσα ρευστότητα στις τράπεζες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s