Τρ. Κύπρου: Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσω… Eurolife

Από το www.kathimerini.com.cy

Εξετάζει τις επιλογές της για Eurolife και Γενικές Ασφάλειες

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, εξετάζεται η πιθανότητα «στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των ασφαλιστικών εργασιών».

Σημαντικό μέρος της “στρατηγικής συνεργασίας” που εξετάζεται, αφορά στην αποξένωση μέρους ή και ολόκληρης της Eurolife από τον όμιλο, με στόχο την «ενίσχυση των κεφαλαίων του Συγκροτήματος, δεδομένων των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τη Βασιλεία ΙΙΙ».

Σημειώνεται πως στα εποπτικά κεφάλαια, η ΕΑΤ δεν υπολογίζει το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών, γεγονός που σημαίνει πως η Τράπεζα Κύπρου θα μπορέσει με μια πιθανή πώληση -εάν τελικά τελεσφορήσει μια τέτοια προσπάθεια- να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για απόκτηση “ουσιαστικού μεριδίου” στην Eurolife εξέφρασε μεγάλος οίκος από το εξωτερικό, με έντονη παρουσία σε αραβικές χώρες, ενώ σε περίπτωση πώλησης τα κέρδη για την Τράπεζα Κύπρου φέρονται να είναι ουσιαστικά.

Η κεφαλαιοποίηση της Eurolife κυμαίνεται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια της τράπεζας να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια μέχρι το «όριο» του 9% που έχει τεθεί από την ΕΑΤ, υπολείπονται περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ήδη, εκ μέρους των «ενδιαφερομένων» άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγχος της εταιρείας (due diligence).Τον έλεγχο διενεργεί κλιμάκιο ξένων ειδικών, εκ μέρους αντασφαλιστικής  εταιρείας των ενδιαφερομένων.

Μετά την πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία, και την ενδεχόμενη πώληση και της κερδοφόρας Eurolife, δεν αποκλείεται η Κύπρου να προχωρήσει και σε επιπλέον απομόχλευση με επιπλέον πωλήσεις. Ορισμένες πληροφορίες, δε, κάνουν λόγο για πιθανή αποξένωση και των εργασιών στην Ουκρανία με στόχο να ολοκληρωθεί με τον πιο ομαλό τρόπο η ενίσχυση των ιδίως κεφαλαίων της τράπεζας.

Advertisements

One thought on “Τρ. Κύπρου: Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσω… Eurolife

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s