Άλλο μισό δισεκατομμύριο σε δανεισμό…

 Ολοκληρώθηκε η έκδοση δύο γραμματίων του δημοσίου, συνολικού ύψους 467 εκατ. ευρώ, με πολύ υψηλά επιτόκια που δημιουργούν ανησυχία για τις συνθήκες δανεισμού του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των δύο εκδόσεων διατέθηκαν σε τράπεζες, μετά και από έντονες παρασκηνιακές «κινήσεις» που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.  

Η πρώτη έκδοση αφορά σε γραμμάτια με λήξη σε 13 εβδομάδες, τα οποία διατέθηκαν στην πολύ υψηλή τιμή του 4.41%. Τα επιτόκια φαντάζουν τρομακτικά για τον κρατικό δανεισμό. Στην συγκεκριμένη έκδοση, που ήταν αρχικά αξίας 150 εκατ. ευρώ, διατέθηκαν τελικά γραμμάτια αξίας 258 εκατ. ευρώ

Η δεύτερη έκδοση αφορά σε γραμμάτια 30 ημερών τα οποία κατέγραψαν και πάλι εντυπωσιακά υψηλό επιτόκιο, της τάξης του 4.15%. Η έκδοση ήταν ύψους 100 εκατ. ευρώ και υπερκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να διατεθούν 209 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των γραμματίων από τραπεζικούς οίκους δεν μπορεί να είναι τυχαία και αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν πως πρόκειται για μια «έμμεση» ανανέωση του κρατικού χρέους που κρατούν οι τράπεζες, το οποίο λήγει στο επόμενο διάστημα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που δημιουργείται είναι πόσο επηρεάζει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών η αγορά αυτή, με δεδομένη την κακή αξιολόγηση του κυπριακού χρέους. Ουσιαστικά, η χρηματοδότηση του γραμματίου από τις αποτελεί σημαντική πίεση στην αγορά, παρά τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των εκδόσεων. 

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες πως η αγορά δέχεται ισχυρές πιέσεις από το δημόσιο χρέος, με αμοιβαίες πιέσεις να ασκούνται μεταξύ των τραπεζικών και των δημοσιονομικών προβλημάτων. Από τη στιγμή που το κράτος δανείζεται με 4.15% για 30 ημέρες, είναι πλέον φυσιολογικό τα δανειστικά επιτόκια για τους ιδιώτες να βρίσκονται σε ανυπόφορα επίπεδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s