Έκλεισαν για Λαϊκή…

Γύρω στη 01.15 το πρωί της Παρασκευής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας με τη διαδικασία του κατεπείγοντως. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν μαζικές περικοπές στο μισθολόγιο της τράπεζας οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν μέσο όρο το 12%, ενώ οι μειώσεις των μισθών των διευθυντικών στελεχών φτάνουν μέχρι και το 60%. Υπερψηφίστηκε ομόφωνα με 3 αποχές.

Τώρα το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά…(ψήνεται, ακούμε, δάνειο…)

Ολοι οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ εκτός από τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, τους Μάριο Μαυρίδη, Σωτήρη Σαμψών και Κυριάκο Χατζηγιάννη, οι οποίοι τήρησαν αποχή.

Προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρία επτά ωρών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία έγινε διεξοδική συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα, με εισηγήσεις βουλευτών.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την συγκεκριμένη νομοθεσία και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο λαό και να στηλιτευθούν ενέργειες τραπεζικών διοικήσεων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. «Υπάρχει οικονομικό έγκλημα», τόνισε, «και χρέος όλων μας είναι να διερευνηθούν οι ευθύνες».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
• Έκδοση rights ύψους €1,8 δις. από τη Λαϊκή, με το κράτος ως ανάδοχο με
• Διορισμό τριών μελών του ΔΣ της τράπεζας από το κράτος
• Η τιμή έκδοσης των μετοχών θα είναι στα 10 σεντ.
• Κίνητρα προς όσους αποκτούν τα rigths για άσκησή τους και μετατροπή τους σε μετοχικούς τίτλους εντός του έτους.
• Όσα δικαιώματα δεν ασκηθούν από ιδιώτες θα ασκηθούν από το κράτος, μέσα από την έκδοση warrants έναντι των δικαιωμάτων. Το κράτος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την έκδοση και για τον σκοπό αυτό θα εκδώσει μονοετή χρεόγραφα.
• Περιορισμό των αποδοχών των μελών του ΔΣ και των ανώτατων στελεχών της Λαϊκής


Υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης

Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, οι βουλευτές προχώρησαν σε κατ’ άρθρο συζήτηση τόσο του νομοσχεδίου, όσο και του σχεδίου διατάγματος, το οποίο εκδόθηκε με εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας. Συμφωνήθηκαν αλλαγές, οι οποίες, κατά την κρίση της Επιτροπής, παρέχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με την μελλοντική απόδοση των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Μεταξύ αυτών είναι η προσθήκη πρόνοιας ότι θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού οργανισμού με μορφή αποκοπών 12.5% στις λειτουργικές δαπάνες και τις αποδοχές του προσωπικού.

Οι προτεινόμενες μειώσεις στο κόστος του μισθολογίου θα γίνονται κλιμακωτά σε ετήσια βάση κατά 12.5%.

Περαιτέρω η μείωση στα έξοδα προσωπικού αναμένεται να φτάσει το 10% για το 2012, σε επίπεδο ομίλου, και επιπρόσθετο 8% για το 2013. Τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν κατά 7% το 2012.

Με τις αλλαγές αυτές διασφαλίζεται ότι οι μισθολογικές περικοπές δεν θα επηρεάσουν το χαμηλόμισθο προσωπικό, ενώ οι περικοπές σε κλιμακωτή βάση θα έχουν στόχο την αποκοπή αποδοχών πρωτίστως των Διευθυντικών στελεχών και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι ετήσιες αποδοχές αξιωματούχων και διευθυντικών στελεχών της υπό στήριξης τράπεζας, σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές Γενικού Διευθυντή Υπουργείου.

Η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε επίσης τον διορισμό ανεξάρτητου επαγγελματικού συμβούλου, ο οποίος εντός δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής

Στις 23.00 ξεκίνησε η ψηφοφορία
Η συζήτηση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο άρχισε στις 16.40 και κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες στη διάρκεια των οποίων από όλα τα πολιτικά κόμματα ζητήθηκαν διευκρινίσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Λαϊκή Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σχετικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Μισή ώρα πριν από το διάλειμμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τους φιλοξενούμενους της Επιτροπής, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας και εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να εξέλθουν της αιθούσης προκειμένου να διαβουλευθούν μεταξύ τους οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής επί της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σκέψη να αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για το πρωί της Παρασκευής, η απόφαση όμως της Επιτροπής ήταν να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία την Πέμπτη το βράδυ και γύρω στις 23.00 συνεχίστηκε η διακοπείσα συνεδρία της η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων παρέχεται η ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως διευθετεί τη λήψη μέτρων στήριξης που προβλέπονται με το βασικό νόμο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζεται η ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε το πρωί της Πέμπτης από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με προχθεσινή επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών προέβη σε εισήγηση για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας μέσω της εξολοκλήρου αναδοχής Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση άρθρου του βασικού νόμου ώστε να παρέχεται η ευχέρεια για την εξολοκλήρου αναδοχή των Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου χρηματοοικονομικού οργανισμού από τη Δημοκρατία καθώς και η διεύρυνση των επιλογών διάθεσης των μετοχών που αποκτά η Δημοκρατία σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Η συνεδρίαση διεξαγόταν (μέχρι τις 00.05, όπου ενημερώσαμε το ρεπορτάζ) κεκλεισμένων των θυρών και συμμετέχουν ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής, Εκπρόσωποι της ΚΤ του ΥΠΟΙΚ, του Συνδέσμου Τραπεζών καθώς και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
 
Στην Επιτροπή Οικονομικών παρευρέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής και άλλοι περίπου 30 βουλευτές.

Ξεκίνησε σε κλίμα έντασης η Επ. Οικονομικών
Σε κλίμα έντασης άρχισε η κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το Υπουργείο Οικονομικών για την διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Στην Επιτροπή γίνεται έντονη συζήτηση σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, το οποίο έχει πολλές ασάφειες αλλά εκ πρώτης όψεως κρίνεται ως θετικό για την διάσωση της τράπεζας.

Ένα ερωτηματικό που πλανάται πέρα από τις ρήτρες του νομοσχεδίου, είναι πώς θα καλυφθούν οι δυνητικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για την Δημοκρατία στην πολύ πιθανή περίπτωση που η άσκηση δικαιωμάτων αγοράς μετοχών δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες της ανακεφαλαίωσης. Η Δημοκρατία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την άσκηση δικαιωμάτων, είτε μέσα από νέο διμερές δάνειο, είτε με την έκδοση ομολόγων, τα οποία όμως και πάλι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

Έτσι, το δίλημμα που τέθηκε προ μηνός, δάνειο ή Μηχανισμός, τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως δάνειο έχει ήδη εξασφαλιστεί, αλλά εξίσου αξιόπιστες πληροφορίες συγκρούονται με αυτό το σχόλιο, αφού αναφέρουν πως δεν μπορεί να γίνει νέο διμερές δάνειο από την Ρωσία, ενώ οι διαδικασίες με την Κίνα ακόμα καθυστερούν.

Όλες οι πληροφορίες, ακόμα και από επίσημες πηγές, κρίνονται ως αναξιόπιστες στο παρόν στάδιο και δεν μπορεί να διασαφηνιστεί πώς θα χρηματοδοτήσει το κράτος την όλη άσκηση ανακεφαλαίωσης της Λαϊκής.

Η συνεδρία άρχισε εν μέσω έντασης, με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν πως η κυβέρνηση τους φέρνει προ τετελεσμένων με αποτέλεσμα να μην έχουν το απαιτούμενο χρόνο για ενδελεχή έρευνα όλων των δεδομένων.

Με βέτο το κράτος 
Βέτο για το κράτος, ανώτατο όριο μισθών και έκδοση μετοχών στα €0,10 προνοεί το διάταγμα που κατέθεσε στη βουλή το Υπουργείο Οικονομικών για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.
 
Με βάση το διάταγμα το κράτος θα μπορεί να διορίζει μέχρι τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας με σύμφωνη γνώμη της ΚΤ και της Επ. Οικονομικών της βουλής.
 
«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διορίζονται από τον Υπουργό έχουν το δικαίωμα αρνησικυρίας σε όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου», αναφέρει το διάταγμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s