Σώθηκε η Λαϊκή, αρχίζουν τα δύσκολα…

 Ως μεγάλη επιτυχία κρίνεται η ουσιαστικά ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διάσωση της Λαϊκής τράπεζας, με το οποίο εξασφαλίζεται πως το μεγαλύτερο –και πιο άμεσο– από τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος μπορεί να επιλυθεί. Μετά την αποτυχία των άλλων προσπαθειών με επίκεντρο την Ελλάδα, η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο για τη Λαϊκή, τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα αποθάρρυναν τους δυνητικούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν, ζητήματα αξιοπιστίας, αλλά και πολιτικές κινήσεις, είχαν κλείσει την πόρτα για απομόνωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Φρανκφούρτη, χωρίς ευθύνη της νέας διοίκησης.

Το ουσιαστικό ερώτημα της «επόμενης ημέρας» είναι ποιο ποσοστό της έκδοσης θα καλυφτεί από ιδιώτες επενδυτές, και αντίστοιχα πόση θα είναι η άμεση εμπλοκή του κράτους στην όλη άσκηση. Κι αυτό, διότι το κράτος θα κληθεί να χρηματοδοτήσει την απόκτηση μεριδίου στη Λαϊκή, γεγονός που φέρνει τη Δημοκρατία προ διλημμάτων.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει μία μεγάλη δυνητική υποχρέωση (contingent liability) με τη βεβαιότητα, μάλιστα, πως ένα σημαντικό μέρος αυτής της έκδοσης θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται πλέον να εξασφαλίσει τουλάχιστον 0,9 δισ. ευρώ για τους σκοπούς ενίσχυσης της Λαϊκής, ενώ το ποσό αυτό ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί. Πάντως, είναι σχετικά εύκολη η αποφυγή αύξησης του ελλείμματος για το 2012 με τη συγκεκριμένη άσκηση έκδοσης χρεογράφων, παρόλο που το χρέος θα πρέπει να αναμένεται πως θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5,5 εκατοστιαίες μονάδες. Η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτή, έχει πλέον δύο μόνο επιλογές: Είτε τον διακρατικό δανεισμό είτε, ακόμα, τον Μηχανισμό Στήριξης.

Ανάμικτα τα μηνύματα
Από κυβερνητικές πηγές, τα μηνύματα που στέλλονται είναι ανάμικτα. Από τη μία, υπάρχει πληροφόρηση από υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Κύπρος να οδηγηθεί σε Μηχανισμό Στήριξης». Από την άλλη, όμως, υφίστανται πληροφορίες πως ο Μηχανισμός Στήριξης είναι στο τραπέζι «και δεν πρέπει να αποκλείεται». Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ανέφερε πως υπάρχει το «ενδεχόμενο» διακρατικού δανεισμού, το οποίο αποτελεί και την προτιμότερη επιλογή για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως εάν δεν γίνει εφικτός ένας νέος διακρατικός δανεισμός, τότε η Κύπρος θα προχωρήσει προς το EFSF, γεγονός που «κατά πάσα πιθανότητα» συνεπάγεται και Μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σιαρλή σημείωσε πως, «επειδή το κράτος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια που θα έπρεπε». Στο πλαίσιο της διαχείρισης μιας πιθανής ένταξης στον Μηχανισμό, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί «για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεκτοί» ο όροι του Μνημονίου. Σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνεται το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνταγματική ρύθμιση των ελλειμμάτων, αλλά και το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που είναι σήμερα υπό εξέταση. Ακόμα και την Παρασκευή, αναφέρθηκε πως η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό είναι «πιθανή και μάλλον επικείμενη».

Με το EFSF, όμως, να αποτελεί δεύτερη επιλογή για την κυβέρνηση, η προτεραιότητα εστιάζεται στην εξασφάλιση διμερούς δανείου από πλευράς της κυβέρνησης. Και σε αυτό το θέμα, οι πληροφορίες διίστανται. Από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, αναφέρεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα, τη στιγμή, όμως, που πηγές από το Προεδρικό αναφέρουν πως «έγινε βολιδοσκόπηση» προς την Κίνα και τίποτε παραπάνω. Το όποιο δάνειο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να «κλείσει» αμέσως, λόγω και των δαιδαλωδών και χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθεί η Κίνα. Σε ερώτηση που απεύθυναν βουλευτές προς τον υπουργό Οικονομικών, πάντως, σχετικά με το δάνειο που αναζητά η Δημοκρατία, ο κ. Σιαρλή ξεκαθάρισε πως αυτό θα είναι «μακροπρόθεσμο», δηλαδή πενταετές ή δεκαετές.

Έτσι, επικρατεί γενική ασάφεια για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη χρηματοδότηση της διάσωσης της Λαϊκής, αφού ακόμα και πληροφορίες από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που έχουν άμεση εμπλοκή στο όλο θέμα, είναι αλληλοσυγκρουόμενες.
Δεν είναι πλήρως κατανοητό σε αυτό το στάδιο, γιατί έχει αποκλειστεί η επιλογή του ESM, το οποίο θα επέτρεπε ένα πιο «χλιαρό» μνημόνιο για τη Δημοκρατία. Το ESM δεν είναι, επισήμως, ενεργό στο παρόν στάδιο, αλλά θα είναι εντός ενός μηνός περίπου, ενώ την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε, ενδεχομένως, να γίνει και εξαίρεση για την Κύπρο, εάν το ζητούσε η Δημοκρατία, αφού εξαιρέσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Dubai , MIG και τρίτοι
Το μέγεθος της συμμετοχής των ιδιωτών θα κρίνει, όπως είναι φυσιολογικό, το μέγεθος και της συμμετοχής του κράτους. Σύμφωνα με τα όσα διαμειφθήκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίας της Βουλής για το νομοσχέδιο, η Λαϊκή εκτιμά πως υπάρχει απτό ενδεχόμενο το ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών να μεταφραστεί σε άσκηση δικαιωμάτων από πλευράς τους. Σε ερώτηση βουλευτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής, Χρίστος Στυλιανίδης, σχολίασε πως οι ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να αποκτήσουν «από μηδέν μέχρι 50%» της έκδοσης.

Σύμφωνα με παράλληλες πληροφορίες, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Dubai Financial Group, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται μεταξύ της νέας διοίκησης της τράπεζας από τη μία και του Dubai από την άλλη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρονται και σε ταξίδια μελών του Δ.Σ. στο εμιράτο για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσον οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε κάποια συμφωνία, αλλά πληροφορίες θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο αρκετά πιθανό.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον και της MIG, στην οποία συμμετέχει και το Dubai έχει επιβεβαιωθεί προς την «Κ», με την εταιρεία, όμως, να τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής. Ασφαλής πληροφόρηση από κύκλους της MIG αναφέρει πως η εταιρεία θα λάβει αποφάσεις αφότου πρώτα καταστούν σαφείς οι όροι της έκδοσης.

Δημοσίως, πάντως, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε θέσει ως προϋπόθεση για συμμετοχή του σε ένα σχέδιο ανακεφαλαίωσης της Λαϊκής, εξωτερική έρευνα από την BlackRock, κάτι που θα έθετε τη συμμετοχή του χρονικά εκτός του «ωφέλιμου χρόνου» για την έκδοση. Γι’ αυτό και η αναφορά από πλευράς της MIG πως θα αποφασίσει τη συμμετοχή της όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ξεκάθαρα, ούτε ως πρόθεση συμμετοχής, ούτε ως αλλαγή στάσης.

Πέρα από το Dubai και τη MIG, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα πρέπει να αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για την έκδοση, χωρίς, ωστόσο, αυτό να θεωρείται αρκετό για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Επιπλέον, η επιλογή μιας τρίτης λύσης, από επενδυτές που δεν είναι σήμερα μέτοχοι της τράπεζας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκδοση με ιδιωτική τοποθέτηση, συνεχίζει να είναι ανοιχτή. Καταγράφονται αρκετές πληροφορίες για συγκεκριμένους δυνητικούς επενδυτές, χωρίς, όμως, να μπορούν να διασταυρωθούν από δεύτερες αξιόπιστες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες της διοίκησης της Λαϊκής συνεχίζονται, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s