325 ημέρες. However…

Τόσες πέρασαν από τις 07.06.2011, όταν η Κομισιόν εξέδωσε την προηγούμενή της έκθεση με τις συστάσεις της προς την Κύπρο. Ένα μήνα αργότερα, στις 12. 07.2011, η Κυπριακή Δημοκρατία  δέχτηκε, ψήφισε και υπέγραψε τις συστάσεις του Συμβουλίου για την οικονομία του τόπου. Από τότε, κάποιος λογικός άνθρωπος θα περίμενε πως θα υπήρχε μια κάποια λογική αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης, μαζί με τα 7 μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, να οδεύουν προς την υλοποίησή τους. Κάποιος λογικός άνθρωπος θα είχε, όμως, λάθος προσδοκίες.

Οι πελλοί του χωρκού εγίναμεν…

Από τα 7 μέτρα που η κυβέρνηση δέχτηκε πριν από σχεδόν 300 ημέρες, τα 6 επαναλαμβάνονται στις συστάσεις που εξέδωσε η Κομισιόν χτες. Η μοναδική που προχώρησε, είχε να κάνει με την τιμολόγηση του νερού και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Αν κάποιος είναι κυνικός, θα μπορούσε να πει πως η «Σύσταση 7» στο περσινό κείμενο αφορούσε στην αύξηση των εσόδων του κράτους (νερό) και στην αντιμετώπιση των χειρότερων από τα προβλήματα που δημιούργησε το Μαρί (ηλεκτρικό ρεύμα).

Τα άλλα έμειναν εκεί. Αυτή η στήλη έγραψε πολλές φορές πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μην προωθεί τα μέτρα που η ίδια υπέγραψε –είτε αυτή αφορά στα 7 μέτρα για την εξυγίανση, είτε αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, στο οποίο υπάρχουν (κατά το ρεπορτάζ) προσκόμματα που προκαλούν περίεργη καθυστέρηση.

Τα μέτρα που είχαν περιληφθεί στο κείμενο που πριν από ένα χρόνο δέχτηκε η κυβέρνηση, είναι γνωστά: ΓεΣΥ, Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ), μείωση δαπανών του κράτους, συνταξιοδοτικό και ΤΚΑ, όριο αφυπηρέτησης και χρόνια συνεισφορών, εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών, ΑΤΑ και παραγωγικότητα, εκπαίδευση, εποπτεία των Συνεργατικών. Όλα αυτά είναι και πάλι μέσα στις συστάσεις.

Οι μοναδικές προσθέσεις, μάλιστα, έγιναν με την μορφή μίας ακόμα πρότασης στα σημεία «1» και «2». Στο πρώτο, προστέθηκε η φοροδιαφυγή αλλά και η αδυναμία του κράτους να εισπράξει φόρους. Στο «2», προστέθηκε η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, αλλά με ακόμα πιο ισχυρή από την περσινή, αναφορά στην εποπτεία των Συνεργατικών.

Ακόμα, μια ανάγνωση του κειμένου προκαλεί άλλη μια καταθλιπτική συνειδητοποίηση: Κάθε λίγο λέει (περίπου): «Κάνατε κάτι, δε λέμε, αλλά ήταν μισές δουλειές που δεν πείθουν». Κάθε λίγο, εκείνο το «However»…

Η αδράνεια της κυβέρνησης δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Μόλις προχτές κόπηκε, εκ νέου, ο διάλογος για την ΑΤΑ, όπως και παλαιότερα. Κι αυτό, παρόλο που η υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν να κλείνει το θέμα μέσα στους «πρώτους μήνες του 2012». Όσον αφορά στο όριο συνταξιοδότησης, το εισηγείται η κυβέρνηση και μετά διοργανώνει διαδηλώσεις έξω από την Βουλή.

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο κατά πόσον το πρόβλημα ήταν αγνή πολιτική δειλία από πλευράς της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν. Αυτή, πάντως, είναι μια εξήγηση. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι πως μια κρίση βολεύει την κυβέρνηση προεκλογικά για να «φταίει ο καπιταλισμός και οι τράπεζες». Δύσκολο κι αυτή η εξήγηση να γίνει αποδεχτή, εκτός κι αν είναι κανείς εξαιρετικά κυνικός. Αλλά μια κάποια εξήγηση πρέπει να δοθεί. Χτες, στο κάτω-κάτω, η Κομισιόν μας είπε να κάνουμε αυτά που είχαμε προ ενός σχεδόν έτους, υπογράψει. 

Με αυτά τα μούτρα, μιλάμε για Μηχανισμό, για μέτρα, για στήριξη και Μνημόνια. Εάν αυτό το κείμενο βγάζει εκνευρισμό, συγχωρέστε με. Αλλά επιτέλους, μπορεί κάποιος να τους ξυπνήσει;

Επίσης, το ΓεΣΥ και το ΜΔΠ «προωθήθηκαν» μεν, δεν υλοποιήθηκαν δε. Και πάλι, η προώθησή τους έχει ένα «however». Και, τα λεφτά από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “325 ημέρες. However…

  1. Μα, ανέβαλαν την ανακοίνωση για τα μέτρα; Και ο Σιαρλή δεν έστειλε ακόμα παραίτηση;

    Προφανώς θέλουν να αφήσουν καμένη γη πίσω τους….

  2. Στρόβο, νομίζω πως ακριβώς αυτό θέλουν! Η δράση τους, ή καλύτερα η αδράνειά τους, εξηγείται με την προσέγγιση του «Nach mir die Sinflut!» (γερμανικά= μετά από μένα, ας έλθει ο κατακλυσμός).
    Θα οδηγήσουν τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία μόλις παραδώσουν την εξουσία όμως.
    Ποτέ δεν κυβέρνησε την Κύπρο πιο ανήθικη κυβέρνηση από αυτήν του Δημήτρη Χριστόφια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s