Τα ψέματα στοιχίζουν

 Μετά από μερικές ημέρες ασάφειας, κατά τις οποίες έσκασαν σειρά πληροφοριών για την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό, άρχισαν επιτέλους τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν, έστω και μερικώς.

Η άγνοια του Υπουργού Οικονομικών για τα τεκταινόμενα δεν είναι τυχαία, αφού ο κ. Σιαρλής φαίνεται πως αναζητά αυτό που είχε εξ αρχής δηλώσει πως αναζητά – δηλαδή μια σειρά μέτρων που ωστόσο έχουν να αφοπλίσουν το επιχείρημα πως οι Κύπριοι δεν θέλουν να κάνουν αυτό που χρειάζεται η οικονομία τους και έτσι να ανοίγει τον δρόμο για ένα υποφερτό Μνημόνιο.

Ο επόμενος….μέτρα και κόστος ο επόμενος…

Αντίθετα, από ό,τι μαθαίνουμε παρασκηνιακά τις τελευταίες ώρες από ψες, το Προεδρικό θέλει πάση θυσία να αποφύγει τον Μηχανισμό, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Γι’ αυτό και προχωρεί μανιωδώς στην αναζήτηση διμερών δανείων. Ακόμα κι αν στο Υπουργείο Οικονομικών όλοι εκτιμούν πως δεν θα πετύχει αυτή η προσπάθεια, η πόρτα φαίνεται πως παραμένει ανοικτή. Και γι αυτό, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν να πάει η Κύπρος στον Μηχανισμό πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά την «προτιμητέα» λύση σε Πεκίνο, Μόσχα αλλά και άλλες πρωτεύουσες.

Δαιμονοποίησε, λοιπόν, το Προεδρικό, τον Μηχανισμό, και τώρα προσπάθεια να τον αποφύγει πάση θυσία. Τώρα, ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει πως οι απλός κόσμος δεν θα πληρώσει για την όποια λύση, είτε αυτή είναι ο Μηχανισμός  είτε δάνειο. Φυσικά, η αλήθεια είναι πως ο κόσμος θα πληρώσει. Είτε σε Μηχανισμό πάμε είτε δάνειο πάρουμε, υπάρχει ένα πρόβλημα στην οικονομία, το οποίο είναι βαθύ. Και η διόρθωση θα γίνει για να μην καταστραφούμε και να βιώσουμε «ημέρες Αθήνας».

Η διόρθωση, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να την πληρώσει κανένας. Επικαλούνται ορισμένοι τους «έχοντες και κατέχοντες» και λένε πως θα βρουν τρόπο να τους τα φορτώσουν, αλλά αυτά τα πράματα δεν είναι τόσο απλά. Μάλιστα περισσότερο από όλους ελέγχεται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας που δεν μπορώ να πιστέψω πως, όταν ήταν καθηγητής έβαζε περισσότερο από «Δ» σε πρωτοετείς φοιτητές που του έλεγαν πως μπορεί σε μια οικονομία να την πληρώσουν μερικοί και άλλοι να μείνουν ανέπαφοι.

Τέτοιες αμιγώς «πολιτικές» δηλώσεις, μάλιστα, έρχονται σε αντίθεση και με την έκθεση της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.  Άσε που, από ό,τι ακούγεται παρασκηνιακά και οκ. Δημητριάδης επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να πείσει τον Πρόεδρο να αλλάξει στάση.

Αντίθετα, το κυριότερο ζητούμενο είναι να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Η στάση πως «αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις» και πως δεν δέχεται να ακούει το Προεδρικό τις σκέψεις «εσάς των οικονομολόγων» είναι επικίνδυνη. Ο κόσμος θα πληρώσει. Η οικονομία θα πληρώσει. Οι φόροι είναι σαν το νερό και μετακινούνται από τον καθένα πιο κάτω μέχρι να βρεθεί εκείνος (συνήθως ο πιο φτωχός) που δεν μπορεί να τους αποφύγει. Οι πιέσεις στην οικονομία συμπιέζουν την ανάπτυξη και επομένως δημιουργούν μειωτικές τάσεις στους μισθούς και αυξητικές στην ανεργία. Η μείωση του ΑΕΠ δεν θα φορτωθεί σε «κάποιους» αλλά σε όλους, όχι ανάλογα με το πού θα πέσουν οι νέοι φόροι που θα μας φέρουν και οι μειώσεις που θα επιβληθούν, αλλά από χαρακτηριστικά που δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης.

Επείγει, πλέον, να καταλάβουν στο προεδρικό πως θα την πληρώσει ο απλός κόσμος, οι πιο φτωχοί, οι μισθωτοί και όσοι ζουν με μεροκάματα. Μόνη ευκαιρία της κυβέρνησης είναι να την γλιτώσουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Κανένα άλλο, φτωχό, πλούσιο, δεν μπορεί να προστατέψει.

Γι αυτό ας σταματήσει αυτό το ψέμα. Και είναι «ψέμα» χωρίς περιστροφές και μάλιστα χωρίς ντροπή. Δεν είναι ούτε «τρόπος σκέψης», ούτε «προσέγγιση», ούτε «κοσμοθεωρία». Είναι ψέμα. Να λες πως αν πάρεις δάνειο, αυτό θα πληρωθεί χωρίς να το φορτωθεί κανένας ή πως αν πας σε μηχανισμό δεν θα ιδρώσει το αφτί κανενός.

Και εδώ που τα λέμε, μέτρα θα χρειαστούμε και για το δάνειο, αν βρούμε τελικά δάνειο. Απλά θα μας τα βάλει ο επόμενος στα πλαίσια της «δίκαιης κοινωνίας» που τελικά μεταφράστηκε σε ευθυνοφοβία. Όσο για τις ουρές των δανείων, για τις ψήφους που θα πρέπει να δώσουμε, για το ξεπούλημα οικοπέδων στην ΑΟΖ και γενικά για την εθνική κυριαρχία, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, ακόμα πιο βαριά.

Επίσης, πρέπει να γίνει αυτονόμηση για να μπορεί να προχωρήσει το ΓεΣΥ αλλά και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το φυσικό αέριο να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s