Ελληνικές εκλογές: Δικαιώθηκε η στάση του Προεδρικού

Η εβδομάδα που πέρασε, περιστράφηκε γύρω από ερώτημα κατά πόσον η Κύπρος θα μπει σε μηχανισμό ως απόψε, ή αν θα περιμένει μέχρι την εβδομάδα που μπαίνει. Υψηλόβαθμες πηγές από την Λευκωσία, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, μάλιστα, έλεγαν από την Τετάρτη κιόλας πως “είναι θέμα ωρών”.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μπούμε από ψες ή το πολύ απόψε, εν όψει του κίνδυνου το αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα φέρει αναστάτωση, ακυβερνησία και νίκη ΣΥΡΙΖΑ, με προεκτάσεις που οι ίδιοι θεωρούσαν απρόβλεπτες, είτε έχουν δίκαιο είτε όχι. Έτσι, οι Βρυξέλλες ήθελαν να κλείσουν μια από τις βασικότερες διόδους της μετάδοσης της κρίσης, δηλαδή την κρίση στην Κύπρο, μετά και την κίνηση που είχαν κάνει εβδομάδας στην Ισπανία. Ταυτόχρονα, και η κυβέρνηση στην Λευκωσία είχε μια έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα.

Η εικόνα άλλαξε μόνο μετά από δημοσκοπήσεις που έφτασαν στην κυβέρνηση –και σε πρεσβείες Ευρωπαίων εταίρων μας- την Πέμπτη, οι οποίες εκ πρώτης όψεως ήταν πιο εύστοχες ακόμα και από τα exit poll.

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί για την επιμονή της πως δεν θα βιαστεί να κάνει την δική της κίνηση με προσφυγή στον Μηχανισμό πριν από τις ελληνικές εκλογές. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση κέρδισε, με αυτό τον τρόπο, μερικά εικοσιτετράωρα για να εξετάσει την στάση της και να μετρήσει τις επιλογές της. Η σκέψη ήταν πως, σε περίπτωση που το αποψινό αποτέλεσμα ήταν αυτό που ανέμενε το Προεδρικό, τότε κερδίζουμε λίγες αλλά σημαντικές ώρες για να διαχειριστεί η Κύπρος τις ανάγκες της και το δίλημμα δάνειο/Μηχανισμός. Από την άλλη, εάν το αποτέλεσμα ήταν δυσμενές για την κυπριακή οικονομία, θα μπορούσε να γίνει μια προσαρμογή στην αντίδρασή μας.

Αυτή η στάση αναμονής δικαιώθηκε απόψε.

Το μεγαλύτερο ζητούμενο, πάντως, μετά την προδιαγραφόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι η συγκρότηση κυβέρνησης. Σε περίπτωση που την δευτέρα αρχίσει μια νέα παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας και αστάθειας στην Ελλάδα, τότε και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα, είτε να κλείσει το ρωσικό δάνειο, είτε να προσφύγει στον Μηχανισμό.

Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως το αποτέλεσμα μπορεί να δώσει μια αίσθηση σταθερότητας και ηρεμίας, η οποία θα καθιστά λιγότερο “ριζικό” ένα μνημόνιο και για την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το Προεδρικό δόθηκε σαφής γραμμή από την περασμένη εβδομάδα πως τα “μνημονιακά” μέτρα θα προχωρήσουν. Όπως γράφει η “Κ” της Κυριακής, αυτά τα μέτρα περιστρέφονται γύρω από τρία στοιχεία:

1.     Σε μεγάλο βαθμό υιοθέτηση των 7 μέτρων που περιλαμβάνονται στις συστάσεις της Κομισιόν. Στόχος είναι “να μπορεί να πει η Κύπρος πως ‘βαίνουν προς υιοθέτηση’ τουλάχιστον τα 5 από τα 7 μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν”.

2.     Προώθηση του δημοσιονομικό πακέτου το οποίο να μεταφράζεται σε εξοικονομήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για να μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος του 2.5% για το έλλειμμα.

3.     Προώθηση της νομοθεσίας που να περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της Κύπρου κάτω από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Δεν είναι βέβαιο πως η προώθηση αυτών των μέτρων θα γίνει με πειστικό τρόπο, αλλά παρατηρείται ήδη μια ουσιαστική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προωθούνται, ήδη, μέτρα που να δίνουν την εντύπωση πως η κυβέρνηση θα μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.

Με αυτά τα δεδομένα, από την επαύριον των εκλογών, δεν μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητός ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί –ακόμα- να συνάψει δάνειο από την Ρωσία: Από τη στιγμή που η στάση της έναντι των εκλογών στην Ελλάδα δικαιώθηκε και κέρδισε η Κύπρος χρόνο ως την Πέμπτη, αλλά και με δεδομένο ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν ούτως ή άλλως, παύει να υφίσταται λόγος για την λήψη διμερούς δανείου.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να προχωρήσει αυτονόμηση για να μπορεί να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s