Τα πάντα προς αποφυγή Μνημονίου

Άπαντες περίμεναν, εδώ και αρκετές ημέρες, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε να σημαδευτεί όχι μόνο από την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό αλλά και από το «κλείδωμα» ενός νέου διμερούς δανείου από τη Ρωσία. Κι αυτό, διότι εν όψει των ελληνικών εκλογών, οι οποίες πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν έντονη ανησυχία και νέο κύκλο αβεβαιότητας στις αγορές, η Κομισιόν επέμενε πως η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στον Μηχανισμό πριν από το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας.

Στο περίμενε για το δάνειο η Κύπρος, η οποία θα πάρει λεφτά από την Ρωσία άσχετα με τον Μηχανισμό

Αντίθετα, η κυβέρνηση επέμεινε πως είναι προτιμότερο να μη γίνει κάποια απτή κίνηση για το όλο θέμα πριν να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην Αθήνα. Κι αυτό, διότι δύο τινά μπορούν να συμβούν. Από τη μία, με ένα αποτέλεσμα το οποίο, κατά υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «να καλμάρει τις αγορές», θα κερδίσει η Κύπρος λίγο μεν αλλά πολύτιμο χρόνο για να ολοκληρώσει τις κινήσεις της όσον αφορά στον Μηχανισμό, αλλά και στο δάνειο.

Από την άλλη, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την οικονομική προοπτική της Ελλάδας (και της Κύπρου), τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τις κινήσεις της «με βάση τα νέα δεδομένα».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ενέτεινε, από την Πέμπτη, τις κινήσεις της για εξασφάλιση διμερούς διακρατικού δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να αρχίσουν οι διαρροές και από τη Μόσχα σχετικά με ένα επικείμενο δάνειο, του οποίου οι όροι και το ποσό, ωστόσο, δεν γινόταν γνωστό.

Διπλή κίνηση
Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναζήτηση δανείου δεν ξάφνιασε τους παρατηρητές, αφού αυτή ήταν ανέκαθεν η θέση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ως περίεργη φάνηκε η πρόθεσή της να κλείσει ακόμα και «διπλή» κίνηση, λαμβάνοντας μεν διμερές δάνειο από τη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα κάνοντας και αίτηση στον Μηχανισμό. Από τη στιγμή που η χώρα θα έμπαινε στον Μηχανισμό, φαινόταν μάλλον περίεργο να λάβει και δάνειο την ίδια ώρα, αφού η λογική του δανεισμού είχε ανέκαθεν να κάνει με την αποφυγή του Μνημονίου και, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, παύει να υφίσταται λόγος για ανάληψη δανείου.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, όμως, σχολίασε στην «Κ» πως στόχος του δανείου δεν είναι μόνο να αποφευχθεί ο Μηχανισμός, αλλά, από τη στιγμή που δεν γίνει κατορθωτό πλέον αυτό το ενδεχόμενο, να λειτουργήσει και ως «διαπραγματευτικός μοχλός» με την Κομισιόν όσον αφορά στους όρους της ένταξης της Κύπρου στην Κομισιόν.

Πάντως, και με τις τελικές αποφάσεις να επίκεινται από στιγμή σε στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Το σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πως η κυβέρνηση θέλει να έχει μπροστά της «καθαρό πεδίο» πριν προχωρήσει σε τελικές αποφάσεις. Η πιο λογική κίνηση, φυσικά, είναι η προσφυγή χτες Σάββατο ή απόψε, κάτι που η κυβέρνηση θέλει διακαώς να αποφύγει. Εάν, όμως, τελειώσει ο χρόνος μέχρις ότου ανοίξουν αύριο οι αγορές, τότε δύσκολα θα μπορέσει να προλάβει η κυβέρνηση τον χρονικό ορίζοντα της επόμενης συνεδρίας του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου θα πρέπει να δοθεί σκληρή και «τελική» μάχη.

Ανατροπή λόγω δημοσκοπήσεων

Η πιο ουσιαστική αλλαγή δεδομένων έγινε προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν η Κομισιόν, αλλά και πρεσβείες μεγάλων κρατών μελών της Ε.Ε., έλαβαν πληροφόρηση και δημοσκοπήσεις σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες έδειχναν ανατροπή του σκηνικού. Η «Καθημερινή» δεν μπορεί να σχολιάσει εκτενώς τις λεπτομέρειες των εν λόγω δημοσκοπήσεων, αλλά μπορεί να ειπωθεί πως η εικόνα που σχηματίστηκε στα οικονομικά επιτελεία, τόσο της Ε.Ε. όσο και διαφόρων κρατών-μελών, ήταν πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μεταφραζόταν στο «χείριστο σενάριο» αλλά αντίθετα έδινε την εντύπωση πως μια περίοδος σχετικής ομαλότητας και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων θα ήταν δυνατή από αύριο στην Αθήνα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν από τις Βρυξέλλες στη Λευκωσία για προσφυγή πριν από το αποψινό βράδυ, άρχισαν να «χαλαρώνουν» από την Πέμπτη και μετά. Εν μέρει, το βασικότερο θέμα ήταν πως εντός της εβδομάδας είχε θεωρηθεί απόλυτα απαραίτητο να μπει μπλόκο στις κυριότερες διόδους μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Κι αυτό, για να μπορούν να ασκηθούν πειστικές πιέσεις στην Ελλάδα για ανάληψη των ευθυνών της κάτω από το Μνημόνιο. Ανάμεσα σε αυτές τις διόδους, ήταν και η Κύπρος. Ωστόσο, με την ανατροπή των εκτιμήσεων από την Πέμπτη και μετά, λόγω των δημοσκοπήσεων, «χαλάρωσε» και η πίεση προς την Κύπρο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το «πολιτικό» χρονοδιάγραμμα της αποψινής νύκτας, υφίστανται ακόμα το χρονοδιάγραμμα της Πέμπτης που έρχεται, ενώ ένταξη στον Μηχανισμό το ερχόμενο σαββατοκύριακο ενδεχομένως να είναι «καθυστερημένη».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση αισθάνεται έντονα την πίεση του χρόνου. Ακόμα κι αν τελικά μπορούσε να αποφύγει μια τελική προσφυγή στον Μηχανισμό ή/και δάνειο, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αφήσει το θέμα να καθυστερήσει πολύ. «Μην ξεχνάτε πως, ενώ η Ισπανία προσέφυγε σε Μηχανισμό προ μιας εβδομάδας, οι τελικές λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό συζήτηση. Αυτά τα πράγματα δεν ολοκληρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, ο οποίος διαμήνυσε πως στο Προεδρικό δεν θέλουν να περιμένουν παρά για μερικές ημέρες.

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, όμως, οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, έδωσαν μια ευκαιρία στην Κύπρο για να αναβάλει πέρα από απόψε τις τελικές της αποφάσεις, κάτι ωστόσο που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα εν αμφιβόλω λόγω του ζητήματος που προκύπτει από την ΕΚΤ. Όταν γραφόταν αυτό το κείμενο, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα κάνει την επίσημή της κίνηση, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η οποιαδήποτε εξέλιξη ανά πάσα στιγμή.

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα πάντα με σχόλια κυβερνητικών στελεχών με ιδία γνώση των όσων τεκταίνονται, η κυβέρνηση έχει την κάθε πρόθεση να λάβει μέτρα. Αυτό το στοιχείο αλλάζει ουσιαστικά το όλο σκηνικό, αφού από τη στιγμή που στο Προεδρικό έχει ληφθεί απόφαση για λήψη των απαραίτητων μέτρων, παύουν να υφίστανται οι λόγοι για αποφυγή του Μηχανισμού. Το Προεδρικό σκοπεύει να κινηθεί, τόσο για την υιοθέτηση του δημοσιονομικού πακέτου όσο και για υλοποίηση –τουλάχιστον μερική– των συστάσεων της Επιτροπής.
Προς λήψη μέτρων με τους πολιτικούς αρχηγούς
Όσον αφορά στα μέτρα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με το ΓεΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν μπορεί να κριθεί ως ουσιαστική η οποιαδήποτε πρόοδος που δεν συνεπάγεται αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων ή κάτι ανάλογο. Επιπλέον, αναζητείται ήδη φόρμουλα για την ΑΤΑ, η οποία «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο» και βασίζεται στη λογική της κλιμακωτής μείωσης. Ένα τρίτο σημείο αφορά στην εποπτεία των Συνεργατικών, η οποία, κατά την κυβέρνηση, είναι θεμιτό να είναι χωριστή από εκείνη των τραπεζών, για να υπάρχουν δύο διαφοροποιημένα συστήματα. Ωστόσο, γίνεται απόλυτα παραδεκτό στο πιο υψηλό επίπεδο, πως η σημερινή εποπτεία χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προτίθεται να «δώσει μάχη» για το θέμα του 64ου έτους συνταξιοδότησης, με το επιχείρημα πως ο μέσος όρος ουσιαστικής αφυπηρέτησης είναι χαμηλότερος από εκείνον της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον άλλες ανάλογες αλλαγές θα γίνουν για εξυγίανση του συνταξιοδοτικού.

Συνολικά, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέλει να προχωρήσει με πέντε από τις επτά συστάσεις, υποστηρίζοντας προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο πως το όλο θέμα «βαίνει προς ικανοποίηση».

Σχετικά με το δημοσιονομικό πακέτο, στόχος του οποίου είναι η επίτευξη του στόχου για συγκράτηση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε «πολύ συγκεκριμένες» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν θα ακολουθούν τη λογική της οριζόντιας περικοπής δαπανών, αλλά θα θέτουν όρια περικοπών ανά τμήμα ή και Υπουργείο. Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει πολλάκις, σχετικά με τη φορολόγηση ακριβών αυτοκινήτων, οικιών πέραν των 300 τετρ. μέτρων και ανθυγιεινών αγαθών κατανάλωσης, επίσης θα προχωρήσουν, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί πως, με τη μείωση της αστάθειας στην Ελλάδα, η αγορά θα ανασάνει, κάτι που θα μεταφραστεί σε αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Η όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνει «σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς», με τους οποίους το Προεδρικό έχει ήδη αποφασίσει να συνεργαστεί «στο άμεσο μέλλον».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προώθηση αυτών των μέτρων δεν έχει καμία σχέση με τη λήψη ή όχι δανείου από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει «αυστηρά μηνύματα» από διάφορους κύκλους, με τα οποία ξεκαθαρίζεται πως «δεν είναι αστείο» η ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και των ανισορροπιών στην εγχώρια οικονομία. Κι αυτό, διότι ακόμα και σε περίπτωση λήψης δανείου (το οποίο πληροφορίες της «Κ» θέτουν στα επίπεδα των 2 με 3 δισ. ευρώ), η οικονομία βρίσκεται εκτός ισορροπίας και χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s