Τα ταξιδάκια του Γουίλι

Στις 6 Ιουλίου 1914, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ έφυγε με τη θρυλική του θαλαμηγό Χοεντσόλερν για τις ακτές της Νορβηγίας. Την προηγούμενη ημέρα είχε δώσει στην Αυστρία τη «λευκή επιταγή» του, για στήριξη ενάντια στη Σερβία και τη Ρωσία, ούτως ώστε οι Αυστριακοί να μπορούν να «διαχειριστούν» ελεύθερα τα ζητήματα που προέκυψαν από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου.

Ενώ, όμως αρμένιζε αδιάφορα ο Κάιζερ, η κρίση που θα έριχνε την Ευρώπη στο σκοτάδι για τέσσερα χρόνια, φούντωνε. Εν τω μεταξύ, ο Γουλιέλμος άρχισε να ανταλλάζει φιλοφρονητικά τηλεγραφήματα με τον Ρώσο Τσάρο, με τα οποία αλληλοενημέρωναν ο ένας το άλλο για τις καλές τους προθέσεις. Φυσικά, έγιναν και ανταλλαγές εισηγήσεων και εκκλήσεων, αλλά ο «Γουίλι» και ο «Νίκι», όπως υπέγραφαν τα τηλεγραφήματα ο Γουλιέλμος και ο Νικόλαος, κατά κύριο λόγο επικαλούνταν την αγάπη του ενός για τον άλλο –ξαδέρφια γαρ– εις το όνομα νεκρών κοινών παππούδων τους.

Εδώ ο κόσμος χάνεται και τούτοι αρμενίζουν

Ο Κάιζερ επέστρεψε στη στεριά στις 25 Ιουλίου. Μέχρι τότε, όμως, το καλό του ξαδερφάκι Νίκι είχε ενδώσει στις πιέσεις των στρατηγών και συμβούλων του και διέταξε την αρχή των προετοιμασιών για πόλεμο.

Η απουσία του Κάιζερ δεν ήταν απόλυτα αδικαιολόγητη. Είχε κι αυτός ενδώσει σε πιέσεις πως δεν πρέπει να αναβάλει τα σχέδιά του, διότι κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση πως η κρίση είναι πολύ σοβαρή. Πιο απλά, ο Κάιζερ έγινε Γουίλι για να «στηρίξει την ψυχολογία» σε πείσμα της πραγματικότητας.

Όταν πλέον επέστρεψε, όμως, οι προετοιμασίες για πόλεμο που είχε ήδη διατάξει ο τσάρος Νίκι, έθεσαν σε τροχιά τις εξελίξεις που θα καθιστούσαν αδύνατη την αποφυγή ενός πολέμου. Με τη γενική επιστράτευση της Ρωσίας, η οποία δεν μπορούσε να αντιστραφεί λόγω τεχνικών αδυναμιών, οδήγησε τον Γούλι σε παρόμοια κίνηση. Με τη σειρά της, η γερμανική επιστράτευση έθεσε τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία σε ετοιμότητα.

Μέχρι να καταλάβουν ο Νίκι και ο Γουίλι τι έκαναν, ο δεύτερος δεν είχε άλλη επιλογή από το να αρχίσει τον πόλεμο που έσβησε μια γενιά Ευρωπαίων μέσα στις λάσπες.

Η επιμονή των ηγετών να λειτουργούν λες και όλα γύρω τους είναι φυσιολογικά, ακόμα και όταν βρίσκονται μπροστά σε φρικτά διλήμματα, δεν είναι καινούργια. Ούτε μοναδική είναι η ιστορία του Κάιζερ Γουλιέλμου που πήγε λίγο-πολύ βαρκάδα, ενώ ο κόσμος χανόταν.

Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στην πιο κρίσιμή της ώρα. Ενώ η Κομισιόν θέλει την Κύπρο στον Μηχανισμό πριν από το πρωί της Δευτέρας, το Προεδρικό ποντάρει στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα φέρει νέα κρίση, γνωρίζοντας όμως πως ένα αποτέλεσμα που θα θέσει σε αμφισβήτηση το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, θα αποτελέσει άλλοθι για τη δική του απραξία. Έτσι, το Προεδρικό αναζητά απεγνωσμένα κάποιο χρόνο, κατά τον οποίο να κλείσει ένα δάνειο από κάποιο «φίλο» για να μπορέσει να μεταθέσει το αναπόφευκτο (βλέπε Μηχανισμό) στον επόμενο Πρόεδρο.
Την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να κλείσει δάνειο από «φίλες χώρες» (κάτι πολύ δύσκολο) ή αν θα πάει στον Μηχανισμό, κάτι που έχει δυστυχώς καταστεί σχεδόν επιθυμητό, αφού αποτελεί τη μοναδική μας μακροπρόθεσμη λύση, αν και βραχυπρόθεσμα οδυνηρή.
Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως το Προεδρικό έχει πάει βαρκάδα κι ανταλλάζει φιλοφρονήσεις με τους τσάρους των καταθέσεών μας.

Σκοπός, πάντοτε, είναι να γίνει αυτό που είναι το καλύτερο για τον Πρόεδρο και το χειρότερο για τον τόπο: Να μη ληφθούν μέτρα, να μη γίνει εξυγίανση, να συνεχίσουμε να φορτώνουμε τον λαό (και ιδίως τους φτωχούς που τελικά θα την πληρώσουν) με νέα δάνεια και να αναγκάσουμε την επόμενη κυβέρνηση να δείξει εκείνη λιγότερη δειλία από τη δική μας.

Η επιμονή, μάλιστα, πως υπάρχουν μέτρα «που να μην πλήττουν τους εργαζόμενους» δεν είναι σοβαρή. Η ύφεση, οι φορολογίες, η ανεργία και οι πληθωριστικές τάσεις που βλέπουμε, θα πλήξουν τους εργαζόμενους, ό,τι κι αν πει το επικοινωνιακό σύστημα του Προεδρικού.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στις τράπεζες, τα δημόσια οικονομικά, το σύστημα του Δημοσίου και την ανταγωνιστικότητά μας, θα πρέπει να διορθωθούν. Νοουμένου, φυσικά, πως η κυβέρνηση –η όποια κυβέρνηση– κόπτεται για το μέλλον του τόπου και του λαού περισσότερο από ό,τι κόπτεται για τις επιδόσεις της στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη σοβεί μια νέα κρίση που θα αρπάξει και την Κεντρική Τράπεζα που θα κληθεί να δώσει επείγουσα ρευστότητα στις τράπεζες, σε ποσά που θα την πνίξουν. Κι αυτό, διότι ελλείψει μέτρων, το κυπριακό ομόλογο θα σκιστεί σαν σκουπίδι από την ΕΚΤ.

Διότι, αν κανείς κόπτεται περισσότερο για το πώς να στείλει την ώρα της ευθύνης παρακάτω, τότε μπορεί να ανταλλάξει εθνικά συμφέροντα με δάνειο. Κι ας μην μας πουλούν το κουτόχορτο πως στην αναρχική κοινότητα των εθνών τα κράτη δανείζουν το ένα στο άλλο από καλοσύνη και «φιλία», ιδίως όταν δανείζουν σε ένα Πρόεδρο απερχόμενο. Κι αυτό αφορά και στο Κυπριακό.

Επίσης, αν δεν αυτονομηθούν τα νοσηλευτήρια, δεν δικαιολογείται να γίνεται λόγος για πρόοδο στο ΓεΣΥ και το ΜΔΠ πρέπει υλοποιηθεί. Και τα λεφτά από το φυσικό αέριο πρέπει να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Τα ταξιδάκια του Γουίλι

  1. Φίλε, νομίζω λανθάνεις σε ένα σημείο: Υπάρχουν κράτη που όχι μόνο δανείζουν άλλα κράτη με τα οποία διατηρούν φιλικές σχέσεις αλλά και δίνουν και σε αυτά δωρεάν βοήθεια.
    Θες παράδειγμα; Κοίτα τη Νικαράγκουα και το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ναούρου, που εξασφάλισαν πριν ένα μήνα δωρεάν οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία! Όχι επειδή προσέφεραν στη Ρωσία ανταλλάγματα αλλά απλώς επειδή είναι φίλες χώρες.
    Απόδειξη για αυτό; Ναούρου και Νικαράγκουα έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Αμπχαζίας.

    Ο φίλος του φίλου μου ίσον φίλος….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s