Είμαστε βλάκες; Είμαστε…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για την προώθηση του ΓεΣΥ. Η ιδέα βρίσκεται στο τραπέζι από τον καιρό που ο Γκορμπατσόφ κυκλοφορούσε ακόμα με κωδικούς των πυρηνικών παραμάσχαλα και υπήρχαν ακόμα ενδείξεις παρθενίας για τον Στρος Καν.

Από τότε, όλοι το θέλουν, όλοι το κόβουν . Βλέπουν πως οι δαπάνες υγείας αυξάνονται, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στα νοικοκυριά. Βλέπουν πως οι δαπάνες που σχετίζονται με την γήρανση αυξάνονται ταχύτατα και πως   αποτελεί βασική αιτία. Βλέπουν, ακόμα, πως οι συντάξεις δεν αρκούν διότι καταλήγουν σε γιατρούς και φάρμακα. Και, ξέρουν πολύ καλά πως τα ραντεβού στα νοσοκομεία γίνονται και αναβάλλονται με τέτοιο τρόπο που μόνο από τον τάφο μπορείς να κάνεις βιοψία. Και, όλοι ξέρουν πως η ποιότητα υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί ντροπή, άσχετα εάν ο Υπουργός Υγείας δήλωνε πριν μερικούς μήνες ευχαριστημένος με την ποιότητα και τις λίστες αναμονής.

ΓεΣΥ!

Οι αναβολές ήταν “φυσιολογικές”, διότι άπαντες φοβούνται να πειράξουν κεκτημένα και να αγγίξουν το φαγοπότι που γίνεται πέριξ των νοσοκομείων. Τώρα, όμως, βαίνει, λένε, προς υλοποίηση.

Πρέπει, όμως, να είμαστε όλοι βλάκες, ή τουλάχιστον αυτό να πιστεύουν στην κυβέρνηση. Χτες ανακοίνωσαν με στόμφο πως θα προωθήσουν το ΓεΣΥ. Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε από τότε που ο νυν Υπουργός Οικονομικών και τέως γκούρου του ΓεΣΥ, Βάσος Σιαρλή, έκανε την απόλυτη κωλοτούμπα, δηλώνοντας στην “Κ”, πως “δεν είναι αυτοσκοπός η αυτονόμηση” των νοσηλευτηρίων.

Τα νοσοκομεία μας μπορεί μεν να κάνουν μεταμοσχεύσεις παγκρέατος, αλλά δεν λειτουργούν καθόλου καλά. Μάλιστα, κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πόσο στοιχίζουν τα νοσηλευτήρια, όπως παραδέχτηκαν από τηλεοράσεως  οι δύο τελευταίοι Υπουργοί.

Αλλά, λέει, θα προωθήσουν το ΓεΣΥ άνευ αυτονόμησης. Καλά ρε μάγκες, πόσο στοιχίζει μια αγωγή για πνευμονία; Πόσο ένα κάταγμα μηρού; Πόσο μια εγχείρηση ανοικτής καρδιάς; Κανένας δεν ξέρει, αλλά θα προωθήσουν το ΓεΣΥ, με άγνωστο πώς θα λειτουργήσει το σύστημα όταν η ραχοκοκαλιά του νοσεί, και με άγνωστο, ακόμα, το πώς θα το κοστολογήσουν.

Να προχωράς το ΓεΣΥ χωρίς αυτονόμηση είναι σαν να κάνεις βαρκάδα χωρίς πανιά. Τα “πανιά”, στο κάτω-κάτω, “δεν είναι αυτοσκοπός”.

Η μελέτη που η κυβέρνηση έχει στα χέρια της, την οποία μίσθωσε από το 2009 από την McKinsey, σημειώνει ρητά: «Το υφιστάμενο σύστημα έχει την ροπή προς τις ελλείψεις στην τροφοδοσία, ασυντόνιστο προγραμματισμό προσωπικού, δυσκολίες στην έγκαιρη εκτέλεση των αποφάσεων, απουσία διαφάνειας στην αξιολόγηση της απόδοσης και δυσκολίες στην εστίαση σε προγράμματα μεταρρύθμισης (transformational programs).»

Αν θα γίνει, λοιπόν, κάτι για το ΓεΣΥ, η μπάλα είναι στο Υπουργείο Υγείας να διορθώσει αυτά τα προβλήματα, όπως η μπάλα ήταν εκεί, ακίνητη, εδώ και 25 χρόνια.

Το γεγονός, όμως, ότι σήμερα η κυβέρνηση μίλησε για «τέσσερις άξονες», για χρονοδιαγράμματα και για «προγραμματισμό», αλλά δεν είπε λέξη για την βελτίωση της λειτουργίας των νοσηλευτηρίων για μπορεί να προχωρήσει το ΓεΣΥ, προδίδει τις πραγματικές προθέσεις πίσω από την «απόφαση» : Μην περιμένετε ΓεΣΥ.

Ναι, προφανώς, μας θεωρούν βλάκες. Διότι όταν λένε πως θα τα κάνουν όλα, αλλά αφήνουν πίσω την βασική προϋπόθεση, είναι ξεκάθαρο πως μας δουλεύουν. Αν δούμε μια κίνηση ουσιαστική, ειλικρινή, αλλά και τολμηρή για την διόρθωση των νοσηλευτηρίων, τότε και μόνο θα υποψιαστούμε πως αυτή την φορά δεν ακούμε ψέματα.

Επίσης, ελπίδα μας είναι να μην ακολουθήσει και η εκπόνηση του ΜΔΠ αυτό το μοτίβο. Και, τα λεφτά από το φυσικό αέριο πρέπει πάση θυσία να μείνουν μακριά από τους πολιτικούς. Όλους.

Advertisements

One thought on “Είμαστε βλάκες; Είμαστε…

  1. Η απουσία του ΓΕΣΥ γίνεται τώρα αισθητή όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας καταφεύγουν όλο και περισσότεροι πολίτες στα κρατικά νοσηλευτήρια γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο θα βασιστεί το ΓΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας, πιέζεται λόγω της στροφής των πολιτών προς το δημόσιο και όταν θα χρειαστεί η συμβολή του δεν θα είναι εκεί να την προσφέρει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s