Τί γίνεται με το (ρωσικό) δάνειο;

Δύσκολη –και κομβική- η σημερινή ημέρα για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, με δύο καυτές συνεδρίες σε Φρανκφούρτη και Λουξεμβούργο να συζητούν το «θέμα της Κύπρου»
 
Ενώ η διανύουμε μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες για την κυπριακή οικονομία, κατά την οποία πολλά θα κριθούν από την έκβαση των συνεδριών του Eurogroup και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώθηκε και επίσημα πως η Κύπρος δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για δάνειο στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Άρθρο του Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος σχολίασε πως η Ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει και δεύτερο δάνειο στη Κύπρο, αλλά δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα. Ο κ. Στόρτσακ μιλούσε με δημοσιογράφο του προακτορείου εν πτήσει, καθοδόν από το Λος Κάμπος του Μεξικού (όπου έγινε η διάσκεψη των G20) προς τη Μόσχα.
 
Οι δηλώσεις Στόρτσακ, του οποίου την υπογραφεί φέρει το πρώτο «ρωσικό δάνειο», δημιουργεί πολλαπλές απορίες για την στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πολλάκις και ρητά πως αναζητεί δάνειο από την Ρωσία με στόχο «να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου» εν όψει ένταξής της στον Μηχανισμό.
 
Ο Σιαρλή στη συνεδρία του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, και  χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος στην λήψη μέτρων για την οικονομία (πέρα από εξαγγελίες), ο Υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Λουξεμβούργο για την συνεδρία του Eurogroup, την οποία υψηλόβαθμες πηγές χαρακτηρίζουν ως «πολύ δύσκολη» για την Κύπρο. Το γεγονός ότι η μόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην λήψη μέτρων, αφορά στην διακήρυξή τους και στις εξαγγελίες, δυσκολεύει καταφανώς την κατάσταση.
 
Δύσκολη ημέρα θα περάσει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης στη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου θα συζητηθεί και η πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από τις λειτουργίες νομισματικής πολιτικής. Εάν τελικά καταλήξει το Δ.Σ. σε μια τέτοια απόφαση, τότε η Κεντρική Τράπεζα θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις στα αποθέματά της. Ο κίνδυνος δεν είναι μεν άμεσος, είναι όμως υπαρκτός, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τις επανειλημμένες πιέσεις της ΕΚΤ για εξασφάλιση, πριν από σήμερα, χρηματοδότησης για τις ανάγκες διάσωσης της Λαϊκής, είτε μέσα από δάνειο, είτε με ένταξη στον Μηχανισμό, είτε με άλλο τρόπο. 

Περισσότερα στην Καθημερινή

One thought on “Τί γίνεται με το (ρωσικό) δάνειο;

  1. Εμένα δεν με εκπλήττει βασικά που έφτασε η κατάσταση μέχρι εδώ που έφτασε. Απορώ ωστόσο για το κατά πόσον η εκλογή Χριστόφια στην εξουσία ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη λαμβανομένης υπόψιν της ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας των Κυπρίων ή αν ήταν ένα είδος «εργατικού ατυχήματος» της πολιτικής διεργασίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s