Θολώνει τα νερά ο Σιαρλή

Εκ νέου αλλαγή θέσης από την κυβέρνηση, είδαμε σήμερα το πρωί με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, που έγιναν στο δίχτυο CNBC. Ο κ. Σιαρλή, ο οποίος ήταν πολύ «περιζήτητος» από ξένα ειδοσεογραφικά πρακτορεία, κανάλια και ΜΜΕ, μίλησε τελικά στο CNBC λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ecofin, επιβεβαίωσε πως η Κύπρος έχει προσεγγίσει τη Ρωσία σε  αναζήτηση διμερούς, διακρατικού δανείου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε «προτιμότερη» την προσφυγή στον Μηχανισμό.
 
Το CNBC σχολιάζει πως «η πιθανότητα δανείου από τη Ρωσία έχει προκαλέσει συναγερμό (alarmed) ορισμένους από τους υπεύθυνους άσκησης πολιτικής (policymakers). Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με κομμουνιστική κυβέρνηση». Αν και το σχόλιο περί κομμουνιστικής κυβέρνησης κρίνεται ως άδικο και υπερβολικό, η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, είναι δεδομένη.
 
Ο κ. Σιαρλή σχολίασε επίσης πως «αυτή τη στιγμή μελετούμε όλες τις επιλογές μας. Δεν είναι ζήτημα προτίμησης, αλλά επιλογών. Όσο πιο πολλές επιλογές έχουμε, τόσο το καλύτερο». Δήλωσε, επίσης, «ανακουφισμένος» από το αποτέλεσμα της συνεδρίας του Eurogroup, προφανώς υπονοώντας πως προέκυψε ότι οι όροι του Μηχανισμού σε περίπτωση προσφυγής της Κύπρου, θα είναι υποφερτοί.
 
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η Κύπρος θα προσφύγει στον Μηχανισμό άμεσα, την ίδια στιγμή καταγράφονται συνεχείς αλλαγές στη στάση της κυβέρνησης. Μέχρι πρότινος ήταν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση προτιμούσε να κλειδώσει το Ρωσικό δάνειο πριν να προσφύγει στον Μηχανισμό. Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης σχολίαζαν ξεκάθαρα πως το δάνειο είναι προτιμότερο από τον Μηχανισμό, για να αρχίσει στη συνέχεια μια προσπάθεια να μεταδοθεί το μήνυμα πως «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ο Μηχανισμός», παρόλο που αυτός είχε κατά συρροή χαρακτηριστεί ως «νεοφιλελεύθερος» και «αντιλαϊκός».  Οι δηλώσεις του κ. Σιαρλή είναι μεν ξεκάθαρες, αλλά μάλλον θολώνουν το τοπίο.

Περισσότερα στη Καθημερινή

Advertisements

One thought on “Θολώνει τα νερά ο Σιαρλή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s