Παιγνιδι υψηλού ρίσκου για τον Μηχανισμό

Σήμερα και επίσημα «all junk»η Κύπρος

Από την Πέμπτη, όταν άρχισε το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, οι Βρυξέλλες επανέλαβαν τη γνωστή τους θέση, ότι δηλαδή το Μνημόνιο για την Κύπρο είναι δεδομένο και πως τα μέτρα που θα ζητηθούν από τη Δημοκρατία δεν επηρεάζονται από κινήσεις όπως η πιθανή λήψη δανείου, την οποία στέλεχος της Κομισιόν χαρακτήρισε «λεπτομέρεια». Από πλευράς της Γερμανίας, επαναλαμβάνεται η ίδια θέση: Η Κύπρος δεν μπορεί να λάβει στήριξη από τον Μηχανισμό χωρίς ταυτόχρονες κινήσεις που να δίνουν λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα και στις ανισορροπίες της οικονομίας. Έτσι, δεν υπάρχει διάθεση, ούτε στην Κομισιόν, ούτε στο Συμβούλιο, να «επηρεαστούν» οι «διαπραγματεύσεις» για το EFSF από την πιθανότητα λήψης δανείου από τη Ρωσία. Προς αυτή τη θέση, μάλιστα, φέρονται να συγκλίνουν κι άλλες χώρες από το γνωστό γκρουπ των «σκληροπυρηνικών», μεταξύ των οποίων είναι και η Ολλανδία, αλλά και η Γαλλία του Ολάντ. Αυτή η, κατά την έκφραση, «ψευδαίσθηση», δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Άσχημες ώρες πέρασε ο Σιαρλή στο Λουξεμβούργο, ενώ η κόντρα με προεδρικό βαθαίνει

Όσο καθυστερούσε η κυβέρνηση τη λήψη της απόφασης για να «δει τι θα κάνει», τα πράγματα γίνονταν, από το πρωί της Παρασκευής, χειρότερα, με το κλίμα και τις εντάσεις να βαραίνουν όλο και περισσότερο. Μάλιστα, ξένοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν «ψευδαίσθηση», όχι μόνο την προσδοκία πως το ρωσικό δάνειο θα διευκολύνει τις «διαπραγματεύσεις» για τον Μηχανισμό, αλλά και την εκτίμηση πως η ισπανική διάσωση αποτελεί «μοντέλο» για την Κύπρο. Επικαλούμενοι το γεγονός ότι στην Ισπανία έχουν ληφθεί εκτενή μέτρα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως απλώς «δίνεται χρόνος» για να ξεκαθαρίσει κατά πόσον τα ήδη ειλημμένα μέτρα αρκούν για την Ισπανία, με την πιθανότητα επιπλέον μνημονιακών απαιτήσεων, να είναι υπαρκτή σε αντίθεση περίπτωση.

Μάλιστα, δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως «η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές ανισορροπίες», κλείνει την πόρτα σε «μεικτή» λύση, αφού καταδεικνύει πως, ασχέτως ρωσικού δανείου, το Μνημόνιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις γνωστές μεταρρυθμίσεις των οποίων στόχος δεν είναι άλλος από τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών. Επιπλέον πλήγμα για τη «διπλή» στρατηγική της κυβέρνησης, είναι και το γεγονός ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές προς την κυπριακή αντιπροσωπεία στο Λουξεμβούργο πως η πιθανότητα εξασφάλισης δανείου από τη Ρωσία προκαλεί δυσφορία. Πέρα από αυτή τη ρητή τοποθέτηση της Γαλλίας, έγινε, επίσης, σαφές από τον ίδιο αξιωματούχο πως «το Μνημόνιο είναι Μνημόνιο» άσχετα με το ποσό που θα ζητήσει η Κύπρος.

Πέραν τούτου, η ίδια πηγή αναφέρει πως δεν υπάρχει διάθεση να παραχωρηθεί στην Κύπρο «περιορισμένη» στήριξη, αλλά η Κύπρος θα πρέπει να λάβει όλο το ποσό που χρειάζεται μέχρι να μπορεί να βγει στις αγορές. Έντονες διαφωνίες Έντονες είναι, πάντως, οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης. Διπλωματικά στελέχη, αλλά και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρούσαν, από την περασμένη Τετάρτη, ως «καταληκτική ημερομηνία» τη χθεσινή νύχτα, ή το πολύ το σημερινό βράδυ. Κι αυτό, διότι το «πολιτικό ημερολόγιο» δημιουργεί συνθήκες που θα καθιστούσαν επικοινωνιακά μιλώντας, καταστροφική την προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό σε μεταγενέστερο στάδιο. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στη συνέχεια, για το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι προγραμματισμένο γεύμα των μελών του Eurogroup, μαζί με τους αρχηγούς κρατών.

Την ερχόμενη Κυριακή αναλαμβάνει επίσημα την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στην αρχή της εβδομάδας θα γίνει πανηγυρική συνεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα της Προεδρίας παρουσία του Προέδρου Χριστόφια. Αυτές τις εκδηλώσεις, ακολουθεί η κάθοδος του Κολλεγίου των Επιτρόπων στην Κύπρο, στις 7 Ιουλίου, και η κοινή Συνέντευξη Τύπου Χριστόφια-Μπαρόζο την επαύριο.

Προκύπτει, έτσι, πως, τουλάχιστον επικοινωνιακά, δεν υπάρχει «άνετο» χρονικό σημείο στο πολιτικό ημερολόγιο για επίσημη προσφυγή, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τη στιγμή όμως που η προσφυγή της Κύπρου θα πρέπει να γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα. Οι εντάσεις μεταξύ όσων επιθυμούσαν την προσφυγή εντός του σαββατοκύριακου και εκείνων –στην ηγετική πυραμίδα της Δημοκρατίας– που επιθυμούσαν αναβολή, ήταν έντονες. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Σιαρλή πως η ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο δεν αποτελεί «εμπόδιο» στην ένταξη στον Μηχανισμό, είναι αντίθετες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με τις προσωπικές του απόψεις. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το Λουξεμβούργο σχολίαζαν από την Πέμπτη κιόλας, πως η Κύπρος αναμενόταν να ενταχθεί σον Μηχανισμό χθες ή σήμερα (Σάββατο ή Κυριακή)

Κέρδισε χρόνο ο Δημητριάδης

Εν τω μεταξύ, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που άρχισε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφόρηση, η ΕΚΤ αποφάσισε τη χαλάρωση των όρων σχετικά με την αποδοχή εξασφαλίσεων που μπορούν να καταθέσουν οι τράπεζες έναντι άντλησης ρευστότητας. Σήμερα, και λόγω των αυστηρών κανόνων, πολλά στοιχεία ενεργητικού –ιδίως ομόλογα– δεν γίνονται αποδεκτά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκάζονται να απευθυνθούν στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες στην επικράτεια στην οποία λειτουργούν, αντλώντας ρευστότητα μέσω του ELA (στήριξη κατεπείγουσας ρευστότητας). Ωστόσο, όσο τίθενται εκτός ΕΚΤ στοιχεία ενεργητικού, όλο και περισσότερες τράπεζες στρέφονται στο ELA, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στις Κεντρικές Τράπεζες. Μάλιστα, αρκετά ενισχυμένη φαίνεται να είναι η «διατραπεζική» αγορά μεταξύ Κεντρικών Τραπεζών. Σχετικά με την Κύπρο, ο άμεσος κίνδυνος ήταν να δοθεί ένα τέλος στη αποδοχή κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι που γίνεται κατά παράβαση της αυστηρής ανάγνωσης των κανόνων και κάπως «χαριστικά». Κάτι τέτοιο θα είχε εκτενείς και σοβαρότατες επιπτώσεις στη ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η απειλή για την Κύπρο ήταν εξαιρετικά σοβαρή Καθώς, ωστόσο, η συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ στράφηκε προς την Ισπανία, λήφθηκε η απόφαση να χαλαρώσουν οι κανόνες αποδοχής εξασφαλίσεων, από το Α- στο ΒΒΒ-, βαθμίδα υψηλότερη από εκείνη της Κύπρου. Στόχος ήταν, ακριβώς, να δοθεί μία ανάσα στην Ισπανία, της οποίας οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 62 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δυσκολίες τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και ενώ η ενημέρωση είναι πενιχρή, όλα δείχνουν πως η Κύπρος κέρδισε μερικές ημέρες, κάτω από την προϋπόθεση όμως πως τα κρατικά ομόλογα της χώρας θα «ενισχυθούν» στο επόμενο διάστημα, από κάποιου είδους λύση. Έτσι, και λόγω του ότι η συζήτηση για την Ισπανία περιστράφηκε γύρω από το ίδιο πρόβλημα με εκείνο της Κύπρου (δηλαδή την αποδοχή ομολόγων από την ΕΚΤ ως εξασφάλιση), δόθηκε μία ευκαιρία για να αξιοποιηθεί το κλίμα που υπήρχε για την Κύπρο. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως η Κύπρος θα πρέπει, είτε να μπει επίσημα στον Μηχανισμό –όπως εξάλλου και η Ισπανία– είτε να λάβει άμεσα το περιβόητο ρωσικό δάνειο. Αυτή η λύση έχει ήδη δρομολογηθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s