Μνημόνιο: Παρασκήνιο για τον εταιρικό φόρο

Δώστε κόσμε

 Το τελικό ποσό της βοήθειας θα αποφασισθεί απο τις Βρυξέλλες μετά απο έρευνα των αναγκών

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το αναπόφευκτο και να προσφύγει στον Μηχανισμό, η μεγαλύτερη από τις ανησυχίες της Κύπρου παραμένει η πιθανότητα να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου.

Το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό, με πηγές από το Βερολίνο να σχολιάζουν πως «δεν είναι δυνατόν» να προχωρήσει μια διάσωση χωρίς να αλλάξει «ο χαμηλότερος συντελεστής στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ως σημαντικά κρίνονται και τα σχόλια από πλευράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν πως τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι και πως το μνημόνιο θα είναι μεν «πλήρες», αλλά θα κινηθεί στα γνωστά πλαίσια, πέριξ των συστάσεων της Κομισιόν.

Με βάση πάντα τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναμένεται πως η Κομισιόν δεν θα θέσει το θέμα του εταιρικού φόρου, αλλά αναμένεται κάποια –ενδεχομένως «χλιαρή»- αναφορά από πλευράς της Γερμανίας.

Ξένοι σχολιαστές εντός των κέντρων λήψης αποφάσεων, σχολιάζουν πως ο εταιρικός φόρος θα αποτελέσει μέρος ενός «δεύτερου μνημονίου», σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποτυχία των πρώτων μέτρων και κριθεί πως η Κύπρος θα χρειαστεί νέα μέτρα εν όψει και δεύτερης «παρτίδας». Έτσι, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική η λήψη όλων των «γνωστών» μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρούσε να αποφύγει τους τελευταίους μήνες. Τα μέτρα αυτά, μάλιστα, αξιολογούνται ως χαλαρά, αφού ούτως ή άλλως θα έπρεπε να προχωρήσουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s