Περί τίγρεων…

Ένας άσημος πολιτικός που τον φώναζαν Γκόνι, στα μέσα της «χαμένης δεκαετίας» της Λατινικής Αμερικής, είχε σχολιάσει πως ο πληθωρισμός είναι σαν την τίγρη. «Έχεις μια μόνο σφαίρα για να την σκοτώσεις, κι αν δεν το κάνεις, θα σε φάει». Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η χώρα του, η Βολιβία, είχε πληθωρισμό 60.000% τον χρόνο.

Είτε θα την καβαλίσεις, είτε θα την πυροβολήσεις. Εκτός κι αν «η οικονομία πάει καλά»…

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, ο νεαρός Τζον Κένεντι, στην πιο φημισμένη από τις ομιλίες του, στην οποία είχε πει ότι δεν πρέπει να ρωτά ο καθένας τι μπορεί να κάνει η χώρα του γι’ αυτόν, αλλά τι μπορεί αυτός να κάνει για τη χώρα του, είχε σχολιάσει και κάτι άλλο. Προειδοποίησε πως «αυτοί που επιχειρούν να εξασφαλίσουν την εξουσία καβαλώντας την πλάτη της τίγρης, συνήθως καταλήγουν στο εσωτερικό της».

Ο «Γκόνι» ήταν τελικά ο Γκονζάλο Σάντσεζ ντε Λοζάντα, μετέπειτα υπουργός Προγραμματισμού και τελικά πρωθυπουργός της Βολιβίας, ο οποίος είχε σοκάρει τον τότε νεαρό αλλά ήδη διάσημο οικονομολόγο Τζέφρι Σακς. Σε ένα κοκτέιλ ρώτησε τον Σακς τι νομίζει πως πρέπει να κάνει η Βολιβία για την οικονομική της κρίση. Όταν αυτός του απάντησε απαριθμώντας τα συνήθη σκληρά μέτρα, ο Γκόνι τού είπε: «Όχι, κύριε καθηγητά. Δεν καταλαβαίνετε καθόλου. Η χώρα μου χρειάζεται πολύ βαθύτερες τομές, δεν έχετε ξύσει καν την επιφάνεια».

Ο Σακς αργότερα είπε πως δεν ήταν σίγουρος αν ο Γκόνι ήταν πιωμένος ή αν απλώς προσπαθούσε να τον προκαλέσει. Τελικά όμως σοβαρολογούσε, και όταν κέρδισε τις εκλογές, έσωσε τη χώρα του, προστάτεψε πάνω από όλα τους μισθωτούς και τους φτωχούς και έβαλε τέλος σε μια εφιαλτική δεκαετία που έριξε τον λαό της χώρας στη μιζέρια.
Όλα αυτά, με αντιλαϊκά μέτρα.

Μπορεί ο πληθωρισμός να μην είναι το κυριότερο από τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά η σημερινή κρίση είναι σαν την τίγρη του Λοζάντα: Έχεις μια σφαίρα, κι αν δεν την σκοτώσεις, θα σε φάει. Στην Κύπρο δεν έχουμε καν πυροβολήσει. Εν τω μεταξύ, απόψε φτάνει στη Λάρνακα η αντιπροσωπεία της Τρόικας, έχοντας στο μυαλό της συγκεκριμένα μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά στην κυβέρνηση και κινούνται στο πλαίσιο των συστάσεων που έγιναν φέτος από την Κομισιόν και ήταν από πέρσι αποδεκτά στην κυβέρνηση που τα ψήφισε.

Πέρα από αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι «διορθωτικά» και θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, οι μοναδικές «σκληρές» εισηγήσεις της Τρόικας θα αφορούν τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν κατά τεκμήριο αποτύχει και θα πρέπει να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση έχει όμως τη δική της λογική. Αντί να αρπάξει την ευκαιρία, δείχνοντας τα κότσια που έδειξαν άλλοι όπως ο Λοζάντα, επιχειρεί να καβαλήσει την τίγρη και να «διαπραγματευτεί» με την Τρόικα. Αντί όμως να διαπραγματευτεί δείχνοντας πως θα λάβει μέτρα –όπως έκαναν για παράδειγμα οι Ισπανοί– και πως ένα βαθύτερο μνημόνιο είναι αχρείαστο, χρησιμοποιεί ένα άλλο μέσο: Καβαλά την «άλλη» τίγρη, προσφέροντας την Κύπρο προς ενοικιαγορά (αφού δεν είναι για ξεπούλημα).

«Εν εκατάλαβες καλά….»

Μέγα ερώτημα παραμένει τι θα δώσει πίσω από τις υπογραφές και τις κλειστές πόρτες και τι θα ξεπουλήσει για να πάρει το επιτόκιο που θέλει. Η εθνική κυριαρχία στα σκουπίδια, απλώς διότι η δειλία ορισμένων δεν τους επιτρέπει να λάβουν μέτρα «αντιλαϊκά» όπως του Λοζάντα. Εν τω μεταξύ, τα λαϊκά στρώματα ας χτυπιούνται.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται ξεκάθαρες αν κοιτάξει κανείς τόσο τα μέτρα για εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012, όσο και τις θέσεις της για τα «7 μέτρα» στα οποία θα βασιστεί το μνημόνιο.

Στο πρώτο, η κυβέρνηση έδωσε στα κόμματα μια παρουσίαση που δεν είναι ούτε «ήξεις» ούτε «αφήξεις». Γεμάτη γενικολογίες, χωρίς σαφείς αναφορές σε τίποτε, περιορισμένη σε τίτλους γενικών μέτρων, δίνει την εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι θα κάνει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη κατηγορία εξοικονομήσεων στην παρουσίαση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, έχει τίτλο «Άλλα» και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: «Δικαιώματα» (40 εκατ. ευρώ) και «Έσοδα» (35 εκατ. ευρώ). Ό,τι καταλάβατε εσείς, κατάλαβαν και οι υπόλοιποι…

Στο δεύτερο, δηλαδή τα εφτά μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, η κυβέρνηση έχει και πάλι προχωρήσει σε μια προσπάθεια να πείσει πως ήδη δρομολογούνται. Ενδεχομένως, όταν ανακοινωθεί η πρόταση για την ΑΤΑ, να γίνει ένα βήμα. Ενδεχομένως, επίσης, να γίνει και κάτι σχετικά με την τιμολόγηση στο νερό. Πέρα από αυτά, η στάση της κυβέρνησης κινείται στα όρια του ψέματος. Χαρακτηριστικό είναι το ΓεΣΥ, όπου ακούμε πως «θα υλοποιηθεί», αλλά δεν θα υπάρξουν ποτέ οι απαραίτητες προϋποθέσεις όπως η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. Έτσι, γνωρίζουμε καλά πως αυτά είναι έπεα πτερόεντα.

Η ώρα της αλήθειας για την οικονομία έχει ήδη φτάσει. Οι τράπεζες θα κληθούν δικαίως να πληρώσουν ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς. Η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει τσίπα και επιχειρεί να κρατηθεί καθήμενη πάνω στην τίγρη του ξεπουλήματος της χώρας, παρασύροντας όλη την Κύπρο μαζί της. Και ξέρουμε πού καταλήγουν αυτοί που καβαλούν την τίγρη, αν δεν σοβαρευτούν.
Επίσης, πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα για το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί αληθινό ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

2 thoughts on “Περί τίγρεων…

  1. «Μπορεί ο πληθωρισμός να μην είναι το κυριότερο από τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας,» αλλά όλα εκεί καταλήγουν κι από κει μεγεθύνονται περαιτέρω.

    Δηλαδή, αν είχε τρόπο να δίνεις αυξήσεις απεριόριστες στο δημόσιο χωρίς να έχει πληθωρισμό και διάβρωση ανταγωνιστικότητας, δεν θα ήταν κακή ιδέα να το έκανες, αφού η οικονομία σου θα συνέχιζε να είναι ανταγωνιστική, η ανεργία θα ήταν χαμηλή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θάταν ισοζυγισμένο και θάχες ανάπτυξη και θα αδιαφορούσες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος.

    Ωστόσο, πραγματικότητά όμως είναι κάπως διαφορετική απ’ ό,τι τη φαντάζεται ο Πανίκος Δημητράδης και το ΑΚΕΛ και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυταπατώνται ή εξαπατούν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s