Δαίμονες (και επικήδειοι) ανάμεσά μας…

Ενώ οι πρώτες, διερευνητικές, συναντήσεις της Τρόικα ακόμα συνεχίζονται, και ενώ προσπαθούν να διαγνώσουν όσο το δυνατό καλύτερα την φύση και το βάθος των προβλημάτων σε δημόσιο και τράπεζες, το μήνυμα από την κυβέρνηση (και ιδίως το Υπουργείο Οικονομικών) συνεχίζει να ενισχύεται: “Μην δαιμονοποιείτε τον Μηχανισμό”.

Το Υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε αυτή την στάση πριν από μερικές εβδομάδες, όταν, ξαφνικά, σειρά στελεχών του άρχισαν να χρησιμοποιούν την ίδια έκφραση. Το ίδιο επαναλάμβανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, από το Στρασβούργο ο κ. Σιαρλή επανέλαβε πως η Τρόικα έρχεται ως στήριγμα και όχι ως εχθρός, λέγοντας μάλιστα πως οι εμπειρίες της θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην Κύπρο που έχει σήμερα ουσιαστικά προβλήματα. Παραδέχομαι πως, γράφοντας αυτό το κείμενο, ο πειρασμός να σχολιάσω πως όλη η δαιμονοποίηση γινόταν από πλευράς της κυβέρνησης τόσο καιρό, και πως είναι εκνευριστικό τώρα να λένε σε εμάς πως εμείς δεν πρέπει να δαιμονίσουμε τον Μηχανισμό. Αυτό, όμως, είναι άσχετο με την σημερινή εικόνα και δεν συμβάλλει στο ζητούμενο.

Το άμεσο ζητούμενο είναι να παραχωρηθούν στην Τρόικα ειλικρινή στοιχεία. Χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς πολιτικά κίνητρα.

Όσον αφορά στις τράπεζες, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική των “φίλων”, της λεγόμενης “κατανόησης” που οδηγεί σε μονιμοποίηση των προβληματικών δανείων στα βιβλία τους μέσα από την συνεχή ανανέωσή τους, και στην προσπάθεια να φανούν ως υγιή στοιχεία ενεργητικού που είναι προβληματικά.

Πολλά από αυτά έγιναν μέσα στα χρόνια λόγω κοινωνικών φαινομένων –της “αλληλοκατανόησης” των τζακιών της Λευκωσίας και της Λεμεσού και την “βοήθεια” που δίνεται με βάση κριτήρια που δεν ταιριάζουν στην εύρυθμη τραπεζική λογική. Είδαμε πρόσφατα την εκποίηση ακινήτου επιχειρηματία για την κάλυψη υποχρεώσεων. Ωστόσο, κι εκεί άργησε η κίνηση, η οποία “ψηνόταν” από τον περασμένο χειμώνα. Τέτοιες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης και την ανάκλησης πιστώσεων, θα πρέπει να προχωρήσουν πιο δυναμικά, αλλά αυτή τη φορά με βάση μια λογική και προσεκτική ανάλυση της κατάστασης των πελατών. Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν με την παραπλάνηση πελατών, τα ψέματα που τους λένε, την αρπαχτή σε χρεώσεις για λίγα ευρώ και την οριζόντια –αντί για ανά περίπτωση- αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού τους.

Όσον αφορά στο κράτος, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική του ψέματος και της παραπλάνησης που ακολουθεί μέχρι στιγμής. Η στήλη αυτή θα επιμένει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για υλοποίηση του ΓεΣΥ χωρίς να γίνει πρώτα αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων (ή κάτι αντίστοιχο). Όσο το όχημα δεν έχει τροχούς, είναι προφανές το ψέμα πως αυτό θα τρέξει στην κούρσα.

Παρόμοια είναι και η στάση στο όριο αφυπηρέτησης- έχουμε πιο ψηλό όριο, λένε, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Αυτά τα πράγματα, εκτός από αναληθή, είναι και άσχετα. Σχέση έχει αν μπορείς να πληρώνεις συντάξεις, κι όχι το πώς συγκρίνεται το όριο συνταξιοδότησής σου με άλλα κράτη ακόμα κι ήταν αλήθεια πως το όριο στην Κύπρο είναι ψηλότερο από αλλού.

Η αναγνώριση των προβλημάτων, αλλά και η ειλικρινής παραδοχή τους, αποτελούν απαραίτητη υποχρέωση εάν αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι η αρπαχτή, αλλά η εξυγίανση, κι αν η μεγαλύτερη έγνοια είναι το μέλλον των πολιτών και όχι η καλύτερη επίδοση στις εκλογές.

Αυτή η στήλη γράφει συχνά πως οι μεγάλοι ηγέτες δεν γνοιάζονται για τα αυριανά πρωτοσέλιδα, αλλά για την πρώτη γραμμή του επικήδειου τους. Αυτές τις ημέρες γράφεται η εισαγωγή στον μελλοντικό επικήδειο πολλών –του Προέδρου, των Υπουργών, βουλευτών, τραπεζιτών, συμβούλων, κομματικών στελεχών. Ας το προσέξουν λίγο.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλα ψέματα το ΓεΣΥ  και να εκπονηθεί πραγματικό ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, προς Θεού, μακριά από τους πολιτικούς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s