Άλο Πρεσιτέντε…

 Ο Χιούγκο Τσάβεζ, ο πρώην πραξικοπηματίας στρατιωτικός, που έγινε πρόεδρος της Βενεζουέλας, συνηθίζει τις πολύωρες ομιλίες από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Κάθε Κυριακή, στις 11 αρχίζει η εκπομπή του, η οποία διαρκεί ώσπου να βαρεθεί ο Τσάβεζ, κάποτε μέχρι και εννέα ώρες αργότερα. Έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό του την teleSur, το μεγαλύτερο κρατικό κανάλι, και έχοντας ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων καναλιών έδειχναν την τάση να διαφωνούν με τη Ρεπούμπλικα Μπολιβαριάνα του Τσάβεζ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας συνήθιζε, μέχρι την πρόσφατη ασθένειά του, να εμφανίζεται σε πολύωρα διαγγέλματα και ομιλίες, απευθυνόμενος στον λαό. Όσοι δεν ήθελαν να παρακολουθήσουν το Άλο Πρεσιτέντε, έπρεπε να εγκαταστήσουν ξένη, δορυφορική κεραία.

Πολλές φορές διέκοπτε την ομιλία, φωνάζοντας σε κάποιο Χεζούς ή κάποια Μαρία που στεκόταν εκτός κάμερας, να του φέρει λίγο καφέ. Άλλες φορές σταματούσε live για να φάει ένα σνακ.

Άσκηση πολιτικής, ή πρωινάδικο;

Δεν είναι βέβαιο αν ο Τσάβεζ είναι εντελώς εντάξει στο μυαλό. Πάντως, πολλές φορές λέει και αλήθειες που δεν αρέσουν, όπως τη φορά που σχολίασε την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως τα παιδάκια-θύματα του πολέμου δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την τρομοκρατία, και πως η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με τρομοκρατία. Αλλά σε γενικές γραμμές, η φιλολαϊκή του πολιτική και οι αλήθειες που λέει, έχουν επισκιαστεί από τις πολλών ειδών περίεργες του τάσεις. Εξάλλου, τις αλήθειες τις λένε, εκτός από τους προοδευτικούς, και οι «τρελοί του χωριού».

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα διατηρεί πολύ όμορφα δημοσιονομικά στοιχεία. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο σεβαστό 25% περίπου, παρά την κάποια αύξηση των τελευταίων ετών. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, η ανάπτυξη έφτασε στο εντυπωσιακό 5,6%. Μπορεί η φτώχεια να έχει επιδεινωθεί επί προεδρίας του Τσάβεζ, και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως το γάλα και το ψωμί να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά ο πρώην πραξικοπηματίας και νυν «σοσιαλιστής του 21ου αιώνα» απολαμβάνει αρκετά καλούς δείκτες. Παρά το κάποιο μαγείρεμα, το περσινό έλλειμμα βρισκόταν στο πολύ υποφερτό 4,02%.

Μία απορία που μπορεί να κανείς να θέσει είναι γιατί αυτή η οικονομία αντιμετωπίζει επιτόκια στο κρατικό της χρέος που θυμίζουν ευρωπαϊκό νότο εν μέσω κρίσης. Το ομόλογο που λήγει το 2022 καταγράφει απόδοση ύψους 15,5% παρόλο που είναι εκδομένο σε δολάρια, ενώ τα ομόλογα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, τα οποία πληρώνονται από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, βρίσκονται στο 17%.

Ο Τσάβεζ. όμως, κάθε λίγο αλλάζει άποψη και πολιτική. Κρατικοποιεί επιχειρήσεις χωρίς προειδοποίηση, έχει στενές σχέσεις με παρίες όπως το Ιράν και κάθε λίγο ανακοινώνει μονομερείς αποφάσεις που μόνο απορία προκαλούν. Μάλιστα, ένα από τα χαρακτηριστικά του Άλο Πρεσιτέντε είναι πως ο Τσάβεζ, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του, λαμβάνει επί τόπου και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σοβαρές αποφάσεις πολιτικής.

Πριν από μερικά χρόνια, στο μέσο της εκπομπής, έκανε μία αναφορά σε ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FARC, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή της γειτονικής Κολομβίας. «Καλός επαναστάτης. Τον ήξερα καλά», είπε, και διέταξε ένα στρατηγό που καθόταν στο ακροατήριο να στείλει στη μεθόριο δέκα τάγματα στρατού. Παραλίγο να αρχίσει πόλεμο, αφού η διαταγή άρχισε να υλοποιείται άμεσα: Οι υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι του κράτους υποχρεούνται να παρακολουθούν ζωντανά την εκπομπή, για να γνωρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης…

Μία από τις απορίες που εκφράζουν πολλοί τον τελευταίο καιρό είναι γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βρεθεί σε μια παρόμοια θέση. Το χρέος μας είναι σχετικά χαμηλό, ιδίως να συγκριθεί με άλλα δυτικά κράτη. Το έλλειμμα, στο 3,4% χωρίς μέτρα και με δέσμευση για περιορισμό του στο 2,5%, επίσης καλούτσικο. Έχουμε, επίσης, και τη μελλοντική προοπτική του φυσικού αερίου, το οποίο θα αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος και τόνωση στην οικονομία.

Μάλιστα, οι ανισορροπίες στην οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά μπορεί μεν να είναι ουσιαστικές, αλλά η διάγνωση και η θεραπεία είναι σχετικά εύκολες. Ιδίως στα δημόσια οικονομικά, οι κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί, λοιπόν, να σημειώνουμε επιτόκια που να θυμίζουν Βενεζουέλα;

Πολλοί εξηγούν πως φταίνε οι τράπεζες. Δεν πρόκειται, φυσικά, για σοβαρή εξήγηση και κινείται στην ίδια λογική με το επιχείρημα πως η φιλική μας Βενεζουέλα έχει υψηλά επιτόκια, διότι μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου.

Σε αντίθεση με άλλα κράτη που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση, αλλά σε αντικατοπτρισμό της πορείας που είδαμε στην Ελλάδα, οι απλές, συγκριτικά ήπιες, αρκετά εύκολες και πολύ φιλολαϊκές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, έμειναν στα λόγια. Τα υπό αναζήτηση δάνεια, «για να διαπραγματευτούμε» ούτως ώστε «να μην γίνουμε αποικία» (αλλά απλώς προτεκτοράτο) στέλλουν επίσης το ίδιο μήνυμα: Θέλουμε να τη γλυτώσουμε με την αρπαχτή, δεν θέλουμε να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις που χρειαζόμαστε για το δικό μας καλό, και δεν έχουμε ούτε ίχνος πολιτικής τόλμης. Έτσι, όποιος μας δανείσει σήμερα στις αγορές, σε μερικά χρόνια θα έχει πρόβλημα και θα γυρεύει να βρει τι έγιναν τα λεφτά του.

Το δικό μας Άλο Πρεσιτέντε έχει ήδη κρατήσει πολλή ώρα. Για αυτούς τους λόγους πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και το ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

Advertisements

4 thoughts on “Άλο Πρεσιτέντε…

  1. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chavez, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών. Επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη των δύο ηγετών σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και αποφασίστηκε η ανάπτυξη πολύπλερης πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας καθώς και συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας».
    ΓΤΠ, 17/5/2008

  2. «Πολλοί εξηγούν πως φταίνε οι τράπεζες. Δεν πρόκειται, φυσικά, για σοβαρή εξήγηση και κινείται στην ίδια λογική με το επιχείρημα πως η φιλική μας Βενεζουέλα έχει υψηλά επιτόκια, διότι μειώθηκαν οι τιμές πετρελαίου.»

    αναμένω την σοβαρή εξήγηση του ποιος και τι φταίει

  3. τελικά ποια είναι η σοβαρή εξήγηση του ποιος και το τι φταίει πέραν των τραπεζών;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s