Κολάσιμη αμαρτία…

Αισίως, οι “συστάσεις της Κομισιόν” για άλλη μια φορά έγιναν συστάσεις του Συμβουλίου. Την περασμένη εβδομάδα, χωρίς καμία αντίρρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς κανένα σχόλιο στις προκαταρκτικές συναντήσεις του Κορεπέρ και χωρίς καμία ένσταση, η κυβέρνηση δέχτηκε τις εφτά συστάσεις της Κομισιόν. Τις ψήφισε κανονικά και τις υπέγραψε.

Εν τους κανεί που εννα υπογράψω, λαλείτε να θέλουν να το κάμω τζιόλας;

Είναι, φυσικά, “νεοφιλελεύθερες”. Είναι και “αντιλαϊκές”. Εκεί, όμως, που η Μάλτα είχε αντιρρήσεις και που το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία ετοίμαζαν δήλωση για τις συστάσεις που πήρε από την Κομισιόν το Συμβούλιο και θα τις ενέκρινε, η Κύπρος τις δεχόταν χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Για να είμαστε δίκαιοι, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), έγιναν κάποιες αλλαγές, τις οποίες λογικά η κυβέρνηση θα θεωρεί πολύ θετικές. Αποδίδονται στον Υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, διότι μέχρι και την συζήτηση της οποίας προήδρευσε την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι αλλαγές δεν είχαν καν τεθεί στο τραπέζι. Αλλά μιλάμε για λεπτομέρειες. Δεν αναφέρεται, για παράδειγμα, πως θα πρέπει η εποπτεία των Συνεργατικών (των άλλων κοντέινερ της οικονομίας που ακόμα κάποιοι ραντίζουν) πρέπει να τεθεί κάτω από την Κεντρική Τράπεζα. Αναφέρεται, όμως, η ουσία, ό,τι δηλαδή η εποπτεία θα πρέπει να βελτιωθεί για να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

Το βασικότερο, όμως, είναι πως τα μέτρα αυτά έγιναν στις βασικές τους αρχές, πλήρως αποδεκτά. Και είναι, στην πραγματικότητα, η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό, από πέρσι, όταν και πάλι η κυβέρνηση δέχτηκε τις συστάσεις, τις ψήφισε, τις υπέγραψε, και μετά δεν την άρεσαν.

Τώρα το θέμα μπροστά μας είναι πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα. Το πακέτο, που μας το έταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τέλος του Μάη πριν να το τάξει ξανά για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, ακόμα κάθεται. Το νομοσχέδιο για τα ελλείμματα «είναι έτοιμο» κι αυτό εδώ και δύο μήνες, τουλάχιστον.

Κι ενώ η Τρόικα ετοιμάζει το τσουνάμι της, καμία κίνηση δεν γίνεται για να ετοιμαστεί το έδαφος. Ακόμα και για την ΑΤΑ μας είπαν τα πιο επίσημα χείλη πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της είναι έτοιμο «στο Υπουργείο Οικονομικών» εδώ και τρεις εβδομάδες.

Αλλά, αντί να στήσει τα μόνα διαπραγματευτικά της όπλα –μέτρα και εξυγίανση- η κυβέρνηση επιμένει πως θα πάρει δάνειο. Άσχετα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, η δυσφορία για την Κύπρο που είναι –ήδη- Δούρειος Ίππος των Ρώσων, αλλά και οι ανησυχίες των εδώ επενδυτών, έγιναν θηλιά στο λαιμό μας. Μάλιστα, διά στόματος Στέφανου Στεφάνου, η κυβέρνηση είπε τώρα πως ο στόχος του «3%» [sic] είναι «πάρα πολύ φιλόδοξος». Όπως σημειώθηκε, όμως, ο στόχος αυτός, όχι μονο έγινε δεκτός από την Δημοκρατία, αλλά μέχρι σήμερα λεγόταν πως θα επιτευχθεί με ευκολία, μέσα από το πακέτο μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ (sic).

Όταν, δε, ακούμε πως «θα δώσουν εταιρικό φόρο για να πάρουν ΑΤΑ», μόνο να πιστέψουμε την πληροφορία μπορούμε. Αν δεν ήταν έτσι, θα είχαμε δει μια κίνηση στην ΑΤΑ (που να είναι και φιλολαϊκή), αφού το σχέδιο είναι έτοιμο εδώ και τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, και στο μέτωπο των τραπεζών, το ίδιο ισχύει. Κινήσεις για διόρθωση των προβλημάτων, δεν έγιναν, ούτε από την κυβέρνηση (με νομοθετικές κινήσεις), ούτε από την Κεντρική η οποία μοιάζει ακόμα συγχυσμένη. Μοναδική έγνοια, το ελάχιστο, δηλαδή η αλλαγή προσώπων, με τα παρασκήνια να οργιάζουν για πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων δανείων.

Μοναδική επιμονή, να μην αλλάξει η εποπτεία των συνεργατικών (ΣΠΙ), για λόγους που έχουν να κάνουν με «τον κοινωνικό τους ρόλο», όπως έκαναν πριν 20, 30 και 40 χρόνια. Άσχετο πως η ιδέα πως τα Συνεργατικά εξυπηρετούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, καταρρίπτεται από τα στοιχεία της εποπτικής τους αρχής: 37%των δανείων τους είναι καταναλωτικά, ενώ μόνο 2% είναι αγροτικά και 20%επιχειρηματικά. Πιο απλά, οι τράπεζες στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολύ περισσότερο από ό,τι τα συνεργατικά και με επίπεδα επισφαλειών περίπου τα ίδια (14,3% στα ΣΠΙ).

Τώρα δεν υπάρχει καν το περιθώριο σφάλματος, όπως δεν υπάρχει ούτε και χρονικό περιθώριο. Μοναδική επιλογή, αυτά που πάει στο εξωτερικό και ψηφίζει, στηρίζει, υποστηρίζει και υπογράφει, η κυβέρνηση να αρχίσει (επιτέλους!) να τα κάνει καιόταν επιστρέφει στην Κύπρο.

Επίσης, φτάνει ψέματα για το ΓεΣΥ για να προχωρήσει. Και το ΜΔΠ να υλοποιηθεί σύμφωνα με την υπογραφή της κυβέρνησης. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τις μίζες των πολιτικών

2 thoughts on “Κολάσιμη αμαρτία…

  1. Γίνεται να μην ανεβάζεις τα κείμενα πολύ πρωί; Πως να δουλέψουμε τώρα έτσι που μας έκαμες το στομάχι;

    Υ.Γ. Όταν μοιράστηκα το χτεσινό σου κείμενο για τον Συνεργατισμό σε ΑΚΕΛικό τοίχο στο ΦΒ, κάποιος ρώτησε: Ηντα κόμμα ψηφίζει τούτος ο Περσιάνης; (……)

    • Γιατί όταν δεν έχουμε τίποτε να πούμε επί της ουσίας, καταφεύγουμε στις μικρότητες του στυλ «τί κόμμα ψηφίζει»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s