Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει το ΔΝΤ

Θα ζητήσει εγγυήσεις από την ΕΕ-  Πρώτο θύμα ο 13ος- Σε αμυντική διάταξη η κυβέρνηση, που έχασε την πρωτοβουλία με την αδράνειά της

Ενώ το τελικό ποσό της διάσωσης που θα χρειαστεί η Κύπρος παραμένει άγνωστο, το ζήτημα που τίθεται πλέον αφορά στην βιωσιμότητα του χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν πως το διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει –σε προχωρημένο στάδιο- την πιθανότητα να ζητήσει εγγυήσεις από την Κομισιόν για την βοήθεια που θα παραχωρηθεί στην Κύπρο.

Κάτω από αυτό τον φακό, και με συνεχιζόμενες τις συζητήσεις σχετικά με το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, οι διεργασίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των επισφαλειών συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφόρηση, η Κεντρική Τράπεζα τείνει να συμβαδίζει με το «κέντρο» του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, εκτιμώντας το ποσό στα 11 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το εδώ κλιμάκιο του οργανισμού που θέτει το ποσό πιο χαμηλά, μετά και από «αναπροσαρμογές» που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής αγοράς ακινήτων και συγκεκριμένα την απουσία δευτερογενούς αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η Κομισιόν, θέτουν τους δικούς τους υπολογισμούς πιο χαμηλά.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες ενδείξεις για τα μέτρα που θα αναζητηθούν από την κυβέρνηση, δείχνουν πως η Τρόικα ακολουθεί μια σκληρή μεν γραμμή, αλλά εντός των πλαισίων που διέγραψε τη Κομισιόν μέσα από τις 7 συστάσεις της. Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαπενθημέρου, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές τις συστάσεις της Κομισιόν, ψηφίζοντας τις στο Συμβούλιο, μετά από μικροαλλαγές λεξιλογίου.

Έτσι, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα «προχωρούν», ελέγχεται, αφού στο Συμβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέθεσε τέτοιο σχόλιο, ούτε σε επίπεδο Υπουργών, αλλά ούτε και στις προκαταρκτικές συζητήσεις σε επίπεδο Κορεπέρ. Το σχόλιο αυτό, από τη στιγμή που δεν τέθηκε στα πλαίσια του Ecofin, φαίνεται να γίνεται αποκλειστικά για εγχώρια κατανάλωση.

Ωστόσο, μπροστά στο φάσμα των μέτρων, τα οποία αν και αναμενόμενα εδώ και μήνες, προκαλούν αντιδράσεις, η κυβέρνηση φέρεται να μην επιθυμεί να δεχτεί τα μέτρα η ίδια, παραπέμποντας τα στη Βουλή. Ως γνωστό, αυτά περιλαμβάνουν μείωση μισθών στο δημόσιο, με βέβαιο πρώτο «θύμα» τον 13ο μισθό, αλλά και επιπλέον μειώσεις να είναι πολύ πιθανές.

Συντάξεις, δαπάνες για σκοπούς υγείας και ΑΤΑ είναι επίσης, καταφανώς, στο τραπέζι, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και κάποια κίνηση στην φορολόγηση του εφάπαξ, ή στη μείωσή του. Στο θέμα των συντάξεων, επίσης, δεν αποκλείεται η επιβολή κάποιου πλαφόν, αλλά και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Το μόνο δεδομένο είναι πως πολλά θα ακουστούν μέχρι την Παρασκευή, οταν και θα ολοκληρωθεί η αποστολή της Τρόικας, αλλά το τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει τουλάχιστον μέχρι τότε.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται πως πολλά από τα μέτρα που τίθενται στο τραπέζι, είχαν συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών –αλλά σε πιο ήπια μορφή. Το πακέτο, το οποίο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα ήταν έτοιμο “στα τέλη του Μάη”, και αργότερα “στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη”, δεν έχει ακόμα προχωρήσει, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις τράπεζες, εκεί οι αλλαγές που θα γίνουν αναμένεται να είναι βαθύτερες, με πολλές μειώσεις απολαβών αλλά και με μειώσεις στον αριθμό προσωπικού. Ήδη, η Λαϊκή προχωρεί στην πολυαναμενόμενη μείωση προσωπικού, με πρόγραμμα 185 εθελούσιων πρόωρων συντάξεων. Πέρα από την κίνηση εξυγίανσης που αναμένεται σχετικά με τις επισφάλειες στην Ελλάδα, δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται και η συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών, αν και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δημιουργούσε άλλα προβλήματα στην αγορά.

Ως έχουν τα πράγματα, τα μέτρα που διαγράφονται δεν ξεφεύγουν από το πλαίσιο του αναμενόμενου, με βασικό τους γνώρισμα το γεγονός ότι απασχόλησαν την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη και στο παρελθόν. Το γεγονός, όμως, ότι κανένα από αυτά δεν προχώρησε, έχει μπλοκάρει την κυβέρνηση σε μια εκ του μηδενός αναθεώρηση των μέτρων αυτών –χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών. Πάντως, οι έντονες φημολογίες πως η κυβέρνηση θέλει να “δώσει” αύξηση στον εταιρικό φόρο για να αποφύγει αλλαγές στην ΑΤΑ, δεν δείχνει να ισχύει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.