Οι «Αριστεροί» και η τρόικα

 

Δύσκολα μπορούν να αποφευχθούν τα δύσκολα σενάρια της Τρόικας. Ήδη, στο σανίδι του χασάπη έκατσε η ΑΤΑ, ο 13ος μισθός, αλλά και τα επιδόματα, ενώ οι αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό φαίνεται πως θα είναι ουσιαστικές σίγουρες.

Εδώ που είναι τα πράματα, θα πρέπει να γίνει μια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης για ανάκτηση της πρωτοβουλίας, την ώρα, όμως, που δεν έχει περιθώρια κινήσεων.

Οι αριστεροί…

Το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνει μια άμεση, σοβαρή κίνηση. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει μια χρυσή ευκαιρία, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια απραξίας και αμηχανίας, τα οποία διέκοπτε με μεγάλες υποσχέσεις και μισά έργα. Το πακέτο μέτρων που μας υποσχέθηκαν για τα δημόσια οικονομικά, έχει ήδη καθυστερήσει για δύο μήνες και ενδεχομένως να είναι ήδη αργά για να προχωρήσει. Για άλλη μια φορά, το πακέτο που ήταν έτοιμο στις αρχές του Απρίλη, πήγε για τα τέλη του Μάη, μετά για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη και στα τέλη Ιουλίου ακόμα εκκρεμεί. Πρόκειται, προφανώς, για άλλη μια σειρά από «σκέψεις κάποιου δημόσιου υπαλλήλου» που έμειναν στο ράφι.

Έχει επίσης χάσει την ευκαιρία να δείξει καλές προθέσεις –και «καλές» εννοούμε καλές για την οικονομία, καλές για τις προοπτικές της και καλές για τα ταμεία. Για κάποιο λόγο που δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει, η κυβέρνηση επιμένει να μην θέλει βελτίωση της εποπτείας στα συνεργατικά. Και, ενώ κατ’ ιδίαν συμφωνούν στο ανώτατο επίπεδο πως η εποπτεία των συνεργατικών πάσχει, δεν το λένε δημοσίως, εκτός από την ώρα που η Κύπρος με βούλα ψήφιζε τις Συστάσεις του Συμβουλίου(για άλλη μια φορά), παραδεχόμενη το πρόβλημα.

Η απορία που γεννιέται είναι, αφού δεν θέλουν, όπως λένε στην Τρόικα να βελτιωθεί η εποπτεία, γιατί το ψήφισαν στις Βρυξέλλες ως σύσταση για την Κύπρο;

Και, αντί θα χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα για να δείξουν πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει την κατάσταση στα συνεργατικά, η οποία δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη των τραπεζών, επιμένουν πως δεν θέλουν καλύτερη εποπτεία. Κι εκεί γεννιέται άλλο ένα ερώτημα: Εάν τους ενδιαφέρει τόσο η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γιατί επιμένουν να αφήνουν χωρίς εποπτεία το 1/3του συστήματος;

Καθόλου καλή θέληση δεν δείχνει η κυβέρνηση, ούτε και στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών. Εκεί που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να γίνει ενδελεχείς έρευνα για να δούμε τί συμβαίνει, η κυβέρνηση επιμένει προς την Τρόικα πως η έρευνα πρέπει απαραιτήτως να είναι μισή: Αντί να περιλαμβάνει τα στοιχεία ενεργητικού όσο και τα στοιχεία παθητικού, η κυβέρνηση θέλει μόνο τα πρώτα και επιμένει στην αποφυγή έρευνας για τα δεύτερα.

Κι εκεί γεννιέται μια άλλη απορία: Αφού θέλουν να ξεκαθαρίσει το τί συμβαίνει στις τράπεζες, και να καθαρίσουν το σύστημα, γιατί τους ενοχλεί μια έρευνα. Αυτό το ψάρι βρωμά από την κεφαλή.

Τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν, χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «σκληρά». Και είναι. Είναι, όμως, και αναμενόμενα. Πως έπρεπε να αλλάξει η ΑΤΑ, ήταν δεδομένο. Δεδομένη ήταν και η ανάγκη να μειωθεί το κρατικό μισθολόγιο και να περιοριστούν οι δαπάνες του δημοσίου. Ο 13ος –όπως δίνεται σήμερα- είναι ένας προβληματικός θεσμός, ενώ και οι «κοινωνικές δαπάνες» που η Υπουργός Εργασίας δεν θέλει να αγγίξει διότι είναι «κοινωνικές», δίνονται εξίσου σε πλούσιους, όσο και φτωχούς.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση τρέχει απεγνωσμένα πίσω από τα δάνεια, ελπίζοντας πως με μια νέα υποθήκη θα αποφύγει αυτά που θα πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν.

Μοναδική διέξοδος, πριν γίνουμε Ελλάδα, είναι να προχωρήσουμε με μια πιο σοβαρή στάση-μια στάση που δείχνει πως μας νοιάζει αν θα σωθούμε, αντί να φωνάζει πως έρχονται εκλογές και η κυβέρνηση πάγωσε στην πενταετή σχεδόν δειλία της.

Να ανοίξει τον έλεγχο των τραπεζών για όλα τα στοιχεία των ισολογισμών τους. Να προωθήσει την εποπτεία για ολόκληρο το σύστημα. Να εισηγηθεί σοβαρές (σοβαρές!) κινήσεις στηνΤρόικα: Να κάνει κλιμακωτό τον 13ο μισθό, να βάλει σοβαρά κριτήρια στα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές, να φέρει μια πρόταση για κλιμακωτή ΑΤΑπου να δίνει 0% στους υψηλόμισθους και ίσως και περισσότερα από 100% στους χαμηλόμισθους, εξοικονομώντας ταυτόχρονα, τα χρήματα που ψάχνει η Τρόικα. Και, εάν ήταν αληθινά «Αριστερή» η κυβέρνηση, θα τα είχε κάνει προ πολλού, όπως θα είχε πατάξει και την αδήλωτη και παράνομη εργασία.

Σκεφτείτε πωςπριν δύο χρόνια το ΔΝΤ έλεγε πως η ΑΤΑ και το συνταξιοδοτικό μας ως έχει,εντείνουν την ανισότητα στην οικονομία και μεγαλώνουν το χάσμα μεταξύ τωνπλουσίων και των φτωχών, και η κυβέρνηση απαντούσε πως «αυτοί είναινεοφιλελεύθεροι».

Σήμερα είναι η ώρα για την κυβέρνηση να αποδείξει πως είναι Αριστερή. Αντί να κολλά στα συνθήματα που μας έχουν καταστρέψει, να προστατέψει τους χαμηλόμισθους, να βελτιώσει την εποπτεία και τον έλεγχο, να σταματήσει τα «επιδόματα» στους πλούσιους και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα η κυβέρνηση σκέφτεται πως προτιμά να μην κάνει κανένα μέτρο (πάλι) και να διώξει την τρόικα.

Τα ίδια ισχύουν για το ΓεΣΥ, όπου μόνο αρλούμπες ακούσαμε ως σήμερα, και για το ΜΔΠ, που κάθεται και χάσκει. Και το φυσικό αέριο θα είναι πρόβλημα, αντί για λύση, αν οι πολιτικοί βάλουν τα χέρια τους πάνω στα έσοδα.

Advertisements

8 thoughts on “Οι «Αριστεροί» και η τρόικα

 1. Έχω και εγώ απαιτήσεις από την τρόϊκα. Σαν πολίτης για να δεχτώ το κούρεμα του εισοδήματος μου απαιτώ να επιβληθούν και τα ακόλουθα:
  1. Ετήσια δημοσιοποίηση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτικών προσώπων,αξιωματούχων, βουλευτών, κομμάτων, υψηλόβαθμων συντεχνιακών κλπ.
  2. Διπλάσια μείωση των συνολικών εισοδημάτων (μισθοί επιδόματα, συντάξεις…) του Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, υψηλόβαθμων συντεχνιακών κλπ, από τη μείωση που θα υποστούν οι υπόλοιποι πολίτες.
  3. Απομάκρυνση χωρίς αποζημιώσεις των Top 50 στην ιεραρχία των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.

 2. «Αριστερή κυβέρνηση» είναι η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και όχι η όποια κυβέρνηση δηλώνει ως τέτοια, απλώς και μόνο επειδή διάβασε Μαρξ και Λένιν.
  Στον αντίποδα βρίσκεται η «δεξιά κυβέρνηση» που είναι η συντηρητική κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι και μια κυβέρνηση που ταυτίζεται με τον Μαρξ και τον Λένιν, αλλά δεν τολμά να μεταρρυθμίσει την κοινωνία και την οικονομία επειδή το ρολόι της είναι σταματημένο σε κάποια ημερομηνία και νομίζει πως σταμάτησε μαζί κι ο χρόνος.

 3. ένα ερώτημα που ξαναέθεσα να το θέσω και πάλι

  ποιος θεωρείς ότι πρέπει να διαχειριστεί τα λεφτά από το φυσικό αέριο;

  και ποιος θα τον ελέγχει;

  από κει και πέρα από την εφημερίδα σου

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_42_26/07/2012_490212
  Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
  Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει
  Επιμέλεια Θανάσης Κουκάκης
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012
  Αίσθηση διεθνώς προκάλεσαν δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη (φωτογραφία) που φιλοξενήθηκαν στους χθεσινούς «Νιου Γιορκ Τάιμς», ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Μάλιστα, οι αναφορές του κ. Ρουμελιώτη σχολιάστηκαν χθες και σε άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» με τίτλο «Η ευρωζώνη απομονώνεται».
  «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα», δήλωσε για το Μνημόνιο ο κ. Ρουμελιώτης στην αμερικανική εφημερίδα, εστιάζοντας στο γεγονός πως η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία και εντέλει η οικονομία οδηγήθηκε σε μεγάλη ύφεση.
  «Η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία» δήλωσε, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ρουμελιώτης επικριτικά σχολίασε πως «το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα – και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη – είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

  ==============================

  άρα γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε το δντ πε μας να δούμε;

  το δντ έρχεται για να διαλύσει τους μισθωτούς και να τα δώσει όλα στις τράπεζες

  ας δούμε κάποια στοιχεία

  ο μητσοτάκης παρέδωσε δημόσιο χρέος το 1993 στο 113% το ίδιο που είχε και το 2009 γιατί δεν μπήκε τότε στο δντ; ποια ήταν η συνταγή που πρότειναν και εφαρμόζουν; μειώσεις μισθών συντάξεων κλπ κλ

  η ιρλανδία του οικονομικού θαύματος κατα τά άλλα είχε πρόβλημα με τις τράπεζες που χρωστούσαν 7 φορές το αεπ της χώρας; ποια ήταν η λύση που πρότειναν και εκεί; μειώσεις μισθών συντάξεων κλπ κλπ

  το ίδιο και στην ισπανία πρόσφατα… 100 δις για τις τράπεζες και εφαρμογή μνημονίου μειώσεις μισθών συντάξεων κλπ κλπ

  η πορτογαλλία που δεν έχει πρόβλημα δημόσιου χρέους ούτε τραπεζική φούσκα ποιο ήταν το πρόβλημα; δεν είστε ανταγωνιστικοί τους είπαν ποια λύση πρότειναν; μειώσεις μισθών συντάξεων κλπ κλπ

  η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τύπωσε και έδωσε στις τράπεζες 1 τρισεκατομύριο ευρώ

  συνολικά έδωσαν στις τράπεζες 5 τρισεκατομύρια ευρώ
  αυτός είναι ο μόνος τους στόχος

  τι κουρεύτηκε με το psi
  έκλεψαν από τα ασφαλιστικά ταμεία 12 δισεκατομύρια των πανεπιστημίων τει θεσσαλονίκης 8 εκατομύρια 200 χιλιάδες και τους έκλεψαν το 98%

  στην κύπρο του εύρωστου τραπεζικού συστήματος που μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγαν ότι δεν είχαν πρόβλημα
  αλήθεια γιατί εν εφκάλετε έστω και ένα κιχ για τις παρλαπίππες τούτες;

  ¨τα παραμύθια περί εύρωστου τραπεζικού συστήματος είναι αρχαία ιστορία
  αλλά είναι καλό να τη θυμόμαστε για να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κοροιδίας πριν δύο χρόνια ακριβώς τον Ιούλιο του 2010
  Δημοσιοκάφροι:Οι τράπεζες “μας” πέρασαν το ευρωπαικό τεστ κ άλλα προπαγανδιστικά παραμύθια….ιδού η δύναμη της ενναλκτικής πληροφόρησης από bloggers
  http://osr55.wordpress.com/2010/07/24/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1/

  και επέμεναν στα παραμυθάκια τους ακόμα και πέρσι!!!
  http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/402159
  Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες
  | Εκτύπωση | 16/07/2011 | Της Ελευθερίας Σωφρονίου

  • Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος έχουν συγγενείς παθήσεις αλλά όχι ακριβώς τις ίδιες. Οι διορθώσεις στην Κύπρο είναι σχετικά ήπιες.
   Όσον για το φυσικό αέριο, το ταμείο πρέπει να είναι αληθινά αυτόνομο, με πλήρη διαφάνεια των πάντων στο ταμείο…

   Μ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s