Η θεωρία συνομωσίας για την οικονομία (και τις εκλογές)

Το ότι ο πρόεδρος έχει χάσει και την τελευταία του επαφή με την κατάσταση, έχει πλέον απασχολήσει πολλούς. Στα πηγαδάκια, παλαιότερα γινόταν κουβέντα για την τελευταία του δήλωση υπό την μορφή αστείου, περίπου ως ανέκδοτο και για πλάκα. Αυτά έχει η πολιτική.

Πλέον, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει. Οι αναφορές στις δηλώσεις Χριστόφια γίνονται με τρόμο και πολλοί -ακόμα και σοβαροί άνθρωποι- διερωτούνται πλέον ανοικτά εάν έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα σε επικίνδυνο πλέον σημείο.

Ορισμένες από τις δηλώσεις προδίδουν εμμονές. Ορισμένες άλλες, όμως, κινούνται στο όριο του παράλογου.

Τραπεζικό σύστημα να σου τύχει…

Επαναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος πως ο Ορφανίδης δεν του έλεγε τίποτε. Όσοι έχουν στο χέρι τις επιστολές Ορφανίδη, όμως -και αυτοί είναι πολλοί, πλέον- γνωρίζουν πως εκτός από τις γραπτές αναφορές, ζητούσε επίμονα συνάντηση την οποία δεν δέχτηκε ποτέ ο Πρόεδρος να του κλείσει. Επιπλέον, οι συζητήσεις Ορφανίδη-Καζαμία για το κούρεμα των ομολόγων, και η πλήρης αποτυχία του προέδρου να κάνει το παραμικρό, του ρίχνουν πολλές ευθύνες και για το τραπεζικό, πέρα από το δημοσιονομικό ζήτημα.

Τίποτε από αυτά δεν απενοχοποιεί τους τραπεζίτες, ούτε ακόμα και τον κ. Ορφανίδη, ο οποίος κάθε άλλο παρά αλάνθαστος δεν ήταν. Η κυβέρνηση, όμως, κινείται σε νερά που πολύ απέχουν από την λογική. Εκτός από το νέο ψέμα του προέδρου, περί ενημέρωσής του, είδαμε και άλλα κουφά: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προφανώς χωρίς να αντιλαμβάνεται την θέση που κατέχει, συνεχίζει να κάνει αναφορές για το πρόβλημα των τραπεζών, και μάλιστα στο εξωτερικό. Θα υποψιαζόταν κανείς πως ο κ. Χριστόφιας ελπίζει να διώξει τις ξένες καταθέσεις από την Κύπρο και πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα.

Διότι, άλλο να τιμωρείς τους τραπεζίτες (ακόμα κι αυτούς που σήμερα είναι χρήσιμοι και την βγάζουν κούπες άπαννες), κι άλλο να διαλύεις το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Χριστόφιας δείχνει να μην μπορεί να κατανοήσει πως όταν ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει τέτοιες δηλώσεις, μεγαλώνει την τρύπα που θα πληρώσουμε ως πολίτες και ως κράτος. Περιβάλλεται, όμως, από σοβαρούς ανθρώπους, που δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται, ή τι κάνει ο πρόεδρος. Κι όμως, ορισμένοι, όπως τον κ. Χριστοφίδη χτες στο ΡΙΚ, επαναλαμβάνουν τα ίδια.

Και, ενώ ο Πρόεδρος έχει δείξει πως έχασε την μπάλα εντελώς, το ίδιο δεν συμβαίνει με τους συμβούλους τους. Η δική τους στάση είναι πιο ύποπτη διότι κατανοούν τα προβλήματα περισσότερο, αλλά  επιμένουν σε κάποια σημεία. Για παράδειγμα, επαναλαμβάνουν πως τα Συνεργατικά είναι μια χαρά. Μέχρι και για το ρόλο τους «για τον αγροτικό κόσμο» ακούσαμε -άσχετο αν τα αγροτικά δάνεια αποτελούν το 2% των συνολικών τους πιστώσεων, σύμφωνα και με τον επόπτη τους.

Επιμένουν επίσης πως τα δημόσια οικονομικά είναι μια χαρά. Άσχετο πως ήδη ένα δάνειο από τη Ρωσία καταλύθηκε στο πουθενά και ζητούμε δεύτερο. Άσχετο, ακόμα, πως τα στοιχεία είναι τραγικά εδώ και δύο χρόνια. Πως οι τράπεζες επιδεινώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι δεδομένο. Η επιμονή όμως πως τα δημόσια οικονομικά θα ήταν μια χαρά αν δεν ήταν οι τράπεζες, δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή. 

Αυτή η επιμονή είναι πιο επικίνδυνη από εκείνη του προέδρου. Εκείνοι που όφειλαν να ξεχάσουν τις εκλογές και να πουν «ε, πρόεδρε, συγκεντρώθου, χάνεται ο τόπος», κινούνται στην λογική της προεκλογικής τακτικής.

Ήδη, ψήνουν την ΠΑΣΥΔΥ, ένα από τους μεγάλους ένοχους για το δημοσιονομικό μας χάλι, να μην δεχτεί ούτε τώρα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Άσχετο αν δεν δεχόταν τις εύκολες λύσεις και δεν κατάλαβε πως όσο περνά ο καιρός οι λύσεις γίνονται χειρότερες. Και, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η ΠΑΣΥΔΥ βγαίνει για να παίξει τον μάγκα –πάνω στην πλάτη, πάλι, των πιο ευάλωτων. Ο κ. Χριστοφίδης είπε, μάλιστα, πως το δημοσιονομικό ζήτημα είναι «γρίπη». Και επειδή δεν είναι βλάκας, προφανώς το κάνει επίτηδες.

Κινούμενη σε νερά πολύ θολής ηθικής, η κυβέρνηση επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας τραπεζικής κρίσης και μιας μόνιμης ανισορροπίας, δυσκολευόμενη να δείξει την αντίληψη ενός πρωτοετούς φοιτητή. Και, ενώ ο Πρόεδρος μπορεί να συγχωρεθεί με την εξήγηση πως δεν κατανοεί τα όσα τεκταίνονται, οι γύρω του έχουν τεράστια ευθύνη.

Μάλιστα, το παίζουν «Αριστεροί» δήθεν, στηρίζοντας τα συμφέροντα των υψηλά αμειβόμενων, την ΑΤΑ των πλουσίων, και τα επιδόματα του καφέ και τα αφορολόγητα αυτοκίνητα για τους έχοντες και μασούντες και μιζούντες (όνομα και μη χωριό). Η στάση αυτή έφτασε στα όρια της ανήθικης πολιτικής.

Επειδή «φταίνε οι τράπεζες», δεν πρέπει, λέει, να γίνουν δημοσιονομικά μέτρα- η καθυστέρηση, τα «θα πάρω δάνειο και δεν σας χρειάζομαι» που λένε στη Τρόικα, η στρατηγική της κωλυσιεργίας, ακόμα και οι διαρροές σε ανώτατο επίπεδο για «καταστροφικές» μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν να αποσκοπούν αλλού από το προφανές: Στην αναταραχή, στην εσκεμμένα κακή διαχείριση των συνομιλιών και την επιδείνωση της κατάστασης. Όλα για τις εκλογές.

Αυτό το σενάριο δείχνει όλο και πιο λογικό. Αν είναι λάθος, τότε κάποιος (επιτέλους) στο Προεδρικό θα γυρίσει να πεί: «Έ πρόεδρε! Έλεος, τούτα δεν ραντίζουνται»

Επίσης, το ΓεΣΥ ήταν ένα ψέμα, όπως και το ΜΔΠ που «υλοποιήθηκε». Και οι μίζες στο γκάζι έχουν ήδη αρχίσει (ναι, είναι σσιηπεθκιά για αυτόν που θα τηλεφωνήσει στον εκδότη μου απόψε).

Advertisements

2 thoughts on “Η θεωρία συνομωσίας για την οικονομία (και τις εκλογές)

  1. Σε συνωμοσιολογίες έμαθα να μην πιστεύω. Ενώ όμως από τη μια δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο πρόεδρος έχει σώας τα φρένας, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο της συνωμοσίας κρίνοντας από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας του που τον περιστοιχίζουν.

  2. Κρίνοντας και από της εκτεταμένες συζητήσει που είχα στο μπλοκ μου (χθες έγραψα και εγώ για τη διαφορά της τραπεζικής κρίσης από το ζήτημα των δημοσιονομικών), κρίνω πως κάποιοι άνθρωποι συγχύζουν εσκεμμένα τη θεωρία από την πράξη για το γαμώ το… Ε, αν πάει και στο διάολο το μισισμένο το σύστημα λόγω αυτής τους της στάσης, τόσο το καλύτερο…

    Ο πρόεδρος φυσικά συνεχίζει να κτίζει ένα προφίλ που τον τοποθετεί σε μια κατηγορία μόνο για εκείνον…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s