Βαθιές αναταραχές στην Τράπεζα Κύπρου…

Όλο και πιο έντονες είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, όπου το παρασκήνιο δίνει και παίρνει σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας. Σήμερα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσον θα πρέπει να αναμένονται άμεσα νέες παραιτήσεις στο Δ.Σ. του Συγκροτήματος, αλλά, όπως ανέφερε στην «Κ» μέλος του Δ.Σ., «όλα είναι πλέον πιθανά ανά πάσα στιγμή στην Τράπεζα Κύπρου». Πάντως, από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. των οποίων η παραίτηση θεωρήθηκε «επικείμενη», το ένα απουσιάζει από την Κύπρο λόγω προβλήματος υγείας και δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα.

Τα άλλα δύο εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος στις συνεδρίες, ενώ μάλιστα έχουν πρόσφατα εξεταστεί και αιτήματά τους για δανεισμό. Ο τέταρτος –παλιά καραβάνα στο Συγκρότημα– δεν δείχνει πως έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Πέρα από τις πιέσεις που δέχονται οι πιο πάνω, όμως, έντονες είναι και οι φημολογίες που αφορούν στα όσα τεκταίνονται και στους πιο κάτω ορόφους στην Αγία Παρασκευή.

Τα 4 εκατ. ευρώ
Στην Τράπεζα Κύπρου, πάντως, επίκεινται και εξελίξεις σχετικά με δύο άλλα σημαντικά ζητήματα: Την αποζημίωση του Ανδρέα Ηλιάδη, όπως προβλέπεται από τα δικαιώματά του βάσει του συμβολαίου του, αλλά και την έρευνα που θα ξεκινήσει σύντομα σχετικά με την έκθεση της τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις. Πάντως, είναι μάλλον προφανές πως ο κ. Ηλιάδης «έχει να παίρνει» σχεδόν 4 εκατ. ευρώ από την αποχώρησή του από το Συγκρότημα. Το δικαίωμα αυτό, σύμφωνα και με μέλη του Δ.Σ., δεν μπορεί να προσβληθεί νομικά. Γι’ αυτό και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις από πλευράς του Δ.Σ.. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πως λογικά θα πρέπει να αναμένονται πολύ έντονες αντιδράσεις –ακόμα και πολιτικές, εκτός από κοινωνικές– από μία ανακοίνωση πως ο κ. Ηλιάδης έλαβε εν καιρώ κρίσης 4 εκατ. ευρώ με την παραίτησή του από το Συγκρότημα.

Από την άλλη, ωστόσο, επαναλαμβάνεται πως τα δικαιώματα του κ. Ηλιάδη απορρέουν από το συμβόλαιο που είχε με την τράπεζα και δεν αποτελούν, αυστηρά μιλώντας, «αποζημίωση» αλλά δικαίωμα. Μοναδικό ερώτημα που θέτουν ορισμένοι, αφορά στο ίδιο το ποσό, αφού μέρος των ωφελημάτων του κ. Ηλιάδη είχε μετατραπεί σε μισθό (αντί για μπόνους) με αποτέλεσμα να συνεκτιμάται στα χρήματα που έχει το δικαίωμα να λάβει σήμερα. Πάντως, προσβολή αυτής της απόφασης δεν πρέπει να αναμένεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος των δημοσίων αντιδράσεων –κάτι που είδαμε και στο εξωτερικό– οδηγεί σε σκέψεις για άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. επιθυμούν την παραχώρηση των χρημάτων στον κ. Ηλιάδη, βάσει του συμβολαίου του, αλλά με καταβολή του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow) από τον οποίο θα αποδεσμευτούν «μετά το πέρας όλων των σχετικών ερευνών στην Τράπεζα», αφήνοντας μάλιστα να νοηθεί πως το αποτέλεσμα των ερευνών «μπορεί να είναι σημαντικό για την εξέλιξη», χωρίς να διασαφηνίζουν πλήρως τι απαιτήσεις μπορεί να έχει η τράπεζα από τον κ. Ηλιάδη. Άλλοι επιθυμούν την παραχώρηση ολόκληρου του ποσού με κάποια «έκπτωση», μετά από διαβουλεύσεις με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Συγκροτήματος. Πάντως, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Έρευνα για ομόλογα
Όσον αφορά στη σημερινή διοίκηση, «ετοιμάζεται», μετά από «προφορική παραίνεση» της Κεντρικής Τράπεζας, έρευνα στο Συγκρότημα σχετικά με το πώς και πότε λήφθηκαν οι αποφάσεις που οδήγησαν την Τράπεζα στην υψηλή έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2009, με ανακοίνωση του κ. Κυπρή, τότε πρώτου γενικού διευθυντή του Συγκροτήματος, δόθηκε η εντύπωση πως το Συγκρότημα είχε απαλλαγεί από την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι δηλώσεις Κυπρή είχαν τότε (9 Δεκεμβρίου 2009) προκαλέσει έντονη αντίδραση από πλευράς των ελληνικών αρμοδίων αρχών, διότι δινόταν η «εντύπωση» πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούσαν «ρίσκο». Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να αγοράζει εκ νέου ελληνικά ομόλογα. Είναι προφανές πως η επιλογή αυτή έγινε με βάση κάποιες εκτιμήσεις οι οποίες απείχαν πολύ από το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, το Συγκρότημα προχώρησε σε επαναγορά των ομολόγων βάσει κάποιων δεδομένων, τα οποία τελικά δεν επαληθεύτηκαν: Πως το κούρεμα δεν θα γινόταν, ενώ ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και η Κεντρική Τράπεζα θεωρούσαν μηδενικού ρίσκου τα κρατικά ομόλογα σε ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και ο Πυλώνας 2 της Βασιλείας ήταν «καλυμμένος», αφού ως μηδενικού ρίσκου τα ομόλογα δεν αποτελούσαν κίνδυνο για συγκέντρωση των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας.

Μπορεί, επομένως, η απόφαση να ήταν μεν κακή, αλλά να ήταν κάπως λογική υπό τις περιστάσεις. Μάλιστα, το Συγκρότημα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, έκανε την εκτίμηση πως θα βγάλει κέρδος από τα ομόλογα που αγόρασε (με «έκπτωση») από τη δευτερογενή αγορά, όπως εξάλλου είχε κερδίσει και από την πώληση της πρώτης παρτίδας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Εξάλλου, τέτοιες κινήσεις είχαν κάνει πολλές τράπεζες, παγκοσμίως, οι οποίες σήμερα δεν θεωρούν την απόφαση αυτή άξια «έρευνας», αν και αποδείχθηκε πως αυτή η απόφαση ήταν επιεικώς αφελής.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα που τίθεται δεν είναι η ίδια η αγορά των ομολόγων, αλλά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Πρώτο, είχε δοθεί η εντύπωση πως το όποιο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είχε αποφευχθεί, και δεύτερο τίθενται ερωτηματικά σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το Συγκρότημα κατά την αγορά των ομολόγων, αλλά και κατά τη σχετική έρευνα που ακολούθησε. Η πλήρης διαλεύκανση των όσων συνέβησαν, θεωρείται άμεση ανάγκη από όλους.

Μεταθέσεις
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πηγές, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται δύο στελέχη της τράπεζας που, παρεμπίπτοντος, απασχολήθηκαν από το Συγκρότημα μετά την αποχώρησή τους από την προηγούμενή τους καριέρα στην Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι Κωνσταντίνος Τσολάκης και Νικόλας Καρυδάς επηρεάζονται από την έρευνα που θα αρχίσει «μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα», σύμφωνα με στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ερώτημα που τίθεται –θεσμικά– είναι πώς τα δύο αυτά στελέχη του Συγκροτήματος «είναι σε θέση να επηρεάσουν –εκούσια ή ακούσια– την πορεία της σχετικής έρευνας», όπως ειπώθηκε στην «Κ». Αρχική σκέψη, μετά και την «παραίνεση» της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται να κρατά τα ηνία του όλου θέματος, ήταν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Αυτή η κίνηση, ωστόσο, κρίθηκε ως υπερβολική, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στους εσωτερικούς κανονισμούς της Τράπεζας Κύπρου. Ενώ αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, φαίνεται πως το Δ.Σ. προσανατολίζεται στην προσφορά άδειας «τώρα που είναι και καλοκαίρι», όπως αναφέρθηκε στην «Κ». Είχε αρχικά γίνει και η σκέψη για μετάθεσή τους σε άλλες θέσεις της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που ωστόσο δεν είναι, απλό. Εξάλλου, τέτοιες κατάλληλες θέσεις δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί δεν θεωρείται απαραίτητη μια παρόμοια «απομάκρυνση» και άλλων στελεχών που μάλιστα μπορεί να έχουν λάβει και ουσιαστική προαγωγή από τότε, ούτε είναι σαφές γιατί μία τέτοια κίνηση δεν επηρεάζει σειρά άλλων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Δ.Σ. Πάντως, έστω και αν οι επαφές γίνονται μόνο προφορικώς, ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να είναι βασικότατος στο όλο θέμα. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως οι «επιθεωρητές» που θα αναλάβουν την έρευνα σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη επιλεγεί από την Κεντρική Τράπεζα και η σχετική έρευνα αναμένεται να αρχίσει πάραυτα, ενδεχομένως και από αύριο (σ.σ. Δευτέρα). Το κλιμάκιο, το οποίο αποτελείται από τρία άτομα από το εξωτερικό (2 από το Λονδίνο και 1 από το Ντουμπάι), βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s