Μπλεξίματα με το ξέπλυμα…

Η Τρόικα ζήτησε ήδη η έρευνα στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών να επεκταθεί και στα στοιχεία παθητικού, δηλαδή στις καταθέσεις, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής πλευράς. 

Ένα επιπλέον εμπόδιο που οδηγεί σε τριβές και διαφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας, έχει να κάνει με την ανταλλαγή πληροφοριών και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από πλευράς της Τρόικας, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει σε αυτό το θέμα η ίδια η Κομισιόν, προφανώς ακολουθώντας τα έντονα σχόλια που γίνονται σε υπουργικό επίπεδο, τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin.

Τα ριάλια

Εκεί, τις πιο έντονες «ανησυχίες» εκφράζει η Σλοβακία, για λόγους που μάλλον σχετίζονται με τη διάθεση της χώρας να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις. Σημειώνεται πως στη Σλοβακία ο ονομαστικός εταιρικός φόρος βρίσκεται στο 19%, όσο περίπου είναι ουσιαστικά και το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Ωστόσο, μετά τις «εκπτώσεις» και τα «παραθυράκια», το ουσιαστικό φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις είναι χαμηλότερο.

Κέρδη από μερίσματα, καθώς και δαπάνες για την ίδρυση των εταιρειών, δαπάνες για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ακόμα και δαπάνες για σκοπούς διαφήμισης, είναι μερικά από τα παραδείγματα δαπανών για τις οποίες οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να απολαύσουν φορολογικές εξαιρέσεις. Εξαιρούνται επίσης, μεταξύ άλλων, και οι δαπάνες για την υγεία του προσωπικού και οι πληρωμές τόκων για δάνεια ή άλλες πιστώσεις.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σχολιάζουν πως η Σλοβακία «δεν έχει την ισχύ χωρών όπως για παράδειγμα της Γερμανίας», η οποία δεν δείχνει να ανησυχεί και τόσο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών από την Κύπρο. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει τηρήσει μια «σκληρή» στάση στο Eurogroup, λέγοντας πως «γενικόλογες» εκφράσεις ανησυχιών δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης από το ίδιο το Συμβούλιο, ούτε από την Τρόικα. Θέση του Υπουργείου είναι πως θα πρέπει να γίνουν σαφείς καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία. «Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος. Άλλες υψηλόβαθμες πηγές σχολιάζουν πως η Σλοβακία έχει χειρότερες αξιολογήσεις από την Κύπρο σε εκθέσεις όπως εκείνες της MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης και «δεν είναι σε θέση να θέτει ερωτηματικά για την Κύπρο».

 

Εντάθηκαν οι ανησυχίες

Πάντως, ανησυχίες από πλευράς της Τρόικας εκφράστηκαν από το ΔΝΤ και την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, μόλις έφτασαν στο εξωτερικό συγκεκριμένες ειδήσεις που αφορούν στο τραπεζικό μας σύστημα και στη συγκρότησή του. Σχόλια, τα οποία κυκλοφορούν στους διαδρόμους –κυρίως των Βρυξελλών– κάνουν λόγο για αποφάσεις που εγείρουν ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κύπρος σχετικά με άγνωστους καταθέτες.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να ζητηθεί «περίληψη» του ελέγχου fit and proper της Κεντρικής Τράπεζας για συγκεκριμένα άτομα. Το θέμα, όμως, δεν πρέπει να αναβαθμίζεται περισσότερο από ό,τι του αξίζει, αφού τα σχόλια που ακούγονται δεν είναι –επί του παρόντος– παρά μια πρώτη αντίδραση, χωρίς πλήρη ενημέρωση από πλευράς της Λευκωσίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για πρόχειρες ιδιωτικές συζητήσεις και όχι για επίσημη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως η Τρόικα ζήτησε ήδη η έρευνα στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών να επεκταθεί και στα στοιχεία παθητικού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής πλευράς, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας. Κύριος λόγος είναι πως κάτι τέτοιο –μια βαθιά ματιά στις καταθέσεις– θα προκαλούσε έντονη αμηχανία σε πολλούς καταθέτες της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι που έχουν διασυνδέσεις με την αντιπολίτευση στη Μόσχα. Όπως έγραψε παλαιότερα η «Κ», τόσο το ρωσικό δάνειο, όσο και μια βαθύτερη ματιά στις καταθέσεις, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας σε αρκετούς Ρώσους καταθέτες στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κυριότερη άμυνα της Κύπρου παραμένουν οι ξένες αξιολογήσεις για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, οι οποίες βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μοναδικό ερωτηματικό είναι ο έλεγχος των καταθέσεων του Συνεργατισμού, όπου μπορεί μεν οι καταθέτες να είναι κατά κύριο λόγο Κύπριοι, αλλά δεν παρατηρείται η ίδια αυστηρότητα στους ελέγχους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s