«Έξοδος» τραπεζών από την Ελλάδα

Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank εξετάζουν ανταλλαγή χαρτοφυλακίων.

Με ταχύ ρυθμό οι κυπριακές αρχές προωθούν το σχέδιο απαγκίστρωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά, επιφέροντας νέες αλλαγές και στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» φέρουν την Alpha Bank να διαπραγματεύεται την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων με την Τράπεζα Κύπρου και τη MIG να αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή τη Marfin Egnatia.

Άντε να λύσουμε…

Τον τελευταίο χρόνο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ίδιες οι κυπριακές τράπεζες (καταρχήν η Λαϊκή Τράπεζα και εν συνεχεία η Τράπεζα Κύπρου) προσπαθούν να απομονώσουν τα στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να μειώσουν έτσι τον «ελληνικό κίνδυνο». Τα δίκτυα στην Ελλάδα λειτουργούν με τη μορφή υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα όλες οι ζημιές από τα επισφαλή δάνεια να γράφονται απευθείας στη Λευκωσία.
 
Κύπρου – Alpha
Οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου αφορούν στην ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», το σχέδιο που συζητείται αφορά την απορρόφηση από την Τράπεζα Κύπρου μεγάλου ποσοστού των στοιχείων ενεργητικού της Alpha Bank στην Κύπρο (κυρίως χορηγήσεις), και αντίστοιχα απορρόφηση από την Alpha Bank του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, αλλά οι εμπλεκόμενοι σχολιάζουν πως «μεγάλο μέρος της διαφοράς στην αξία των δύο χαρτοφυλακίων» θα καλυφτεί με «ανταλλαγή και μετοχικών τίτλων». Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου καλείται ανοικτά πλέον από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αποχωρήσει από την Ελλάδα (συνέπεια των πιέσεων που ασκούν οι επισφάλειες της τράπεζας στην ελληνική αγορά), η επιλογή θεωρείται από στελέχη της Τράπεζας Κύπρου ως «μια καλή λύση».

Τα προβληματικά δάνεια της Alpha Bank στην Κύπρο δεν ανησυχούν το κυπριακό συγκρότημα, αφού σύμφωνα με υψηλά ιστάμενα στελέχη του, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά που «κάνουν τη διαφορά»: Πρώτο, η ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου να επιτύχει την εξυπηρέτηση των δανείων είναι καλύτερη από εκείνη της Alpha Bank, και δεύτερο οι επισφάλειες της Alpha Bank στην Κύπρο είναι χαμηλότερες από εκείνες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

H Alpha Bank θα κερδίσει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, ενώ και η αποζημίωσή της για τις αυξημένες επισφάλειες που θα παραλάβει, πιθανότατα θα καλυφτεί εν μέρει από ανταλλαγή «μετοχικών τίτλων» χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η μορφή ή και το ποσό αυτής της ανταλλαγής. Εικάζεται, δε, πως στην ανταλλαγή των δανειακών χαρτοφυλακίων, θα συμπεριληφθεί και το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» επισημαίνουν ότι οι εποπτικές αρχές βλέπουν με θετικό μάτι τις προοπτικές της ανταλλαγής.
 
Προς εξαγορά η Egnatia
Εν τω μεταξύ, σημαντικές είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά το ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο θέμα του ring fencing της Λαϊκής. Μετά και την πολιτική απόφαση του Προεδρικού για απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από την προεδρία του Δ.Σ. της Λαϊκής και την αιφνίδια επιλογή του Ανδρέα Φιλίππου ως αντικαταστάτη του, προέκυψε και η ανεπίσημη εισήγηση από πλευράς της MIG και του Ανδρέα Βγενόπουλου για εξαγορά των ελληνικών λειτουργιών της τράπεζας (Εγνατία).

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος σοβούσε μια κρίση στις σχέσεις Βγενόπουλου-Σαρρή, με αντικείμενο σειρά χορηγήσεων που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα από την τότε Marfin Laiki. Μάλιστα, ο δανεισμός ύψους 130 εκατ. ευρώ προς τον Μιχάλη Σάλλα για αγορά μετοχικών τίτλων στην Πειραιώς, με εξασφάλιση τις ίδιες τις μετοχές, βρισκόταν σύμφωνα με άτομο που εμπλέκεται στην όλη υπόθεση «στον δρόμο για τα δικαστήρια».

Η εικόνα αυτή έχει πλέον αλλάξει και φαίνεται πως μια εξαγορά της Εγνατίας από τη Λαϊκή θα αλλάξει την πορεία που ακολουθούν αυτές οι υποθέσεις. Πάντως, μια εξαγορά των εν Ελλάδι λειτουργιών της Λαϊκής από τη MIG ή τον Ανδρέα Βγενόπουλο προσωπικά, θα έδινε μια λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λαϊκή, λόγω της τεράστιας έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ανάσα στην τράπεζα, αφού θα αποτελούσε «ουσιαστικό άλμα προς την εξυγίανση», σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφόρηση, όχημα για την προσδοκούμενη εξαγορά, θα είναι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG).

Όπως και στην περίπτωση της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της Κύπρου και της Alpha, οι εποπτικές αρχές στην Κύπρο φέρονται να βλέπουν με θετικό μάτι και αυτή την εξέλιξη, αφού μια τέτοια εξαγορά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων της τράπεζας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s