Πιέσεις της Τρόικας για ξέπλυμα

Άσος στο μανίκι της Κυπριακής Δημοκρατίας ο διορισμός της Alvarez and Marsal

Σε πείσμα των διαβεβαιώσεων από επίσημες πηγές πως οι πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων παθητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος (βλέπε καταθέσεων) θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν, οι εξελίξεις που καταγράφονται μπορούν να κριθούν μόνο ως ανησυχητικές.

Τον τελευταίο μήνα πληθαίνουν τα σχόλια από πλευράς της Τρόικας σχετικά με την ανάγκη που υπάρχει για πιο ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων παθητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση των διαδικασιών σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται με τα στοιχεία καταθετών και άλλων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Την αρχή έκανε, όπως έγραψε η «Κ» προ δεκαπενθημέρου, η Σλοβακία, η οποία φαίνεται πως καθοδηγείται κατά βάση από τη διάθεσή της να αξιοποιήσει την ευκαιρία για άντληση επενδύσεων από την Κύπρο. Ωστόσο, διάφορες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και σε άτομα που έχουν θέσεις ευθύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν προκαλέσει (ανεπίσημα) σχόλια από πλευράς της Τρόικας, ιδίως από τις Βρυξέλλες. Εκεί, έχουν εκφραστεί «ανησυχίες» για συγκεκριμένες αλλαγές προσώπων που έχουν καταγραφεί.

Οι πιέσεις αναμένεται πλέον να ενταθούν και δεν αναμένεται πως θα μπορέσει η Δημοκρατία να αποφύγει την πιο στενή προσοχή της Τρόικας προς τον έλεγχο των στοιχείων παθητικού. Πρέπει να σημειωθεί πως η πρόθεση της Τρόικας να επεκτείνει τον έλεγχο που θα γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πέρα από τα στοιχεία ενεργητικού (δάνεια και πιστώσεις) και στα στοιχεία παθητικού (καταθέσεις), έχει εκφραστεί ανοικτά. Η πρώτη αντίδραση σε αυτή την πρόταση ήρθε από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενίσταται για δύο λόγους: Πρώτο, πως μία τέτοια, ευρύτερη, έρευνα στις τράπεζες και τα Συνεργατικά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι, ούτως ή άλλως, η ολοκλήρωση της έρευνας θα γίνει μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η ένσταση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική.
Δεύτερο, –και σημαντικότερο– μία τέτοια έρευνα θα πανικοβάλει τους ξένους καταθέτες (και δη τους πολιτικά «δραστήριους» Ρώσους), οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν την έξοδο από το κυπριακό σύστημα «χωρίς καν να υπάρχει ουσιαστικός λόγος». Αυτή ακριβώς η ανησυχία φαίνεται να βασανίζει την εποπτική αρχή.

Φόβοι για…Yukos
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η αναφορά που γίνεται, το τελευταίο διάστημα, στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταθέτες από τη Ρωσία. Αν και οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν είναι κάτι το καινούργιο, η κατάθεση δικαστικών αιτημάτων από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει φέρει στο προσκήνιο δύσκολα διλήμματα. Κι αυτό, διότι μέρος της ελκυστικότητας της Κύπρου για πολλούς ξένους καταθέτες και επενδυτές είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η εμπιστευτικότητα που υπάρχει για τις δραστηριότητές τους.

Πέρα όμως από τις «παραδοσιακές» περιπτώσεις απόκρυψης πληροφοριών, στην Κύπρο υπάρχουν και πολλές καταθέσεις που αφορούν σε δραστηριότητες της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Όπως γράφτηκε και παλαιότερα, εκπρόσωποι αρκετών από τους επενδυτές στην Κύπρο, σχολιάζουν ανοικτά πως δεν θέλουν «να έχουν την εμπειρία της Yukos», αναφερόμενοι στην περίπτωση του Μιχαήλ Χορντοκόφκσι, του οποίου η φυλάκιση για φοροδιαφυγή θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρητών ως «πολιτική υπόθεση».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθούν δύο σημαντικά σημεία: Πρώτο, η πιθανότητα σύναψης διμερούς διακρατικού δανείου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Ρωσία προκάλεσε αντιδράσεις και ρητές εκφράσεις «φόβων» από Ρώσους καταθέτες στην Κύπρο, αφού θεωρήθηκε (από τους ίδιους) πως μέρος της «αποπληρωμής» του δανείου, θα σχετίζεται και με την παροχή πληροφοριών από την Κύπρο προς τη Μόσχα. Δεύτερο, σημειώνεται πως και η έξοδος της Κύπρου από τη Μαύρη Λίστα της Ρωσίας είχε εξασφαλιστεί μετά από συμφωνία του τότε υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, κάτι που αποτελούσε έντονη επιθυμία της Ρωσίας.

Alvarez and Marsal
Εν τω μεταξύ, πέρα από τα άλλα επιχειρήματα της Δημοκρατίας (κυρίως από τις διεθνείς εκθέσεις όπως εκείνη της MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης), άσο στο μανίκι απέκτησε η Κύπρος μετά τον διορισμό της Alvarez and Marsal για την έρευνα στο τραπεζικό σύστημα. Ο οίκος, με περγαμηνές από θρυλικές πτωχεύσεις όπως εκείνη της Arthur Andersen και της Lehman Brothers, αλλά και με πλούσια «δράση» στην Ιρλανδία, έχει επίσης μισθωθεί από την Ισπανία για τη δημιουργία «κακής τράπεζας». Με την εικόνα του «αδιάφθορου» που τον περιβάλλει, ο οίκος αποτελεί σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Κύπρο.
Αποφεύχθηκαν, έτσι, και οι σκιές που είχαν δημιουργηθεί (δικαίως ή αδίκως) σχετικά με την επιμονή που είχε διαφανεί για την επιλογή της BlackRock.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s