Γιατί φεύγει η Κύπρου από την Ελλάδα

 

 

Προβληματικές οι εργασίες της τράπεζας, αλλά κρύβουν και ευκαιρίες για την Alpha 

Συνεχίζονται, αλλά σε αργούς ρυθμούς, οι παρασκηνιακές διεργασίες σχετικά με την έξοδο των κυπριακών τραπεζών από την ελληνική αγορά. Όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου και η Alpha Bank βρίσκονται εδώ και καιρό στα αρχικά στάδια διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, με την Κύπρου να αποκτά το χαρτοφυλάκιο της Alpha στην Ελλάδα και την Alpha να παίρνει «ως αντάλλαγμα» το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου.

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως προς το παρόν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε «κάτι το ανακοινώσιμο». Kι αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, η κάθοδος της Τρόικα καθώς και η έναρξη έρευνας στις κυπριακές τράπεζες, φυσιολογικά καθυστερούν τις εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε ναυάγιο.

Οι προσπάθειες, τουλάχιστον από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου, καθόλου άσχετες δεν είναι με τις πιέσεις που δέχεται το Συγκρότημα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για μαζική απομόχλευση μέσα από την αποξένωση εργασιών και λειτουργιών της τράπεζας που χαρακτηρίζονται ως «εργασίες που δεν ανήκουν στον πυρήνα της τραπεζικής της λειτουργίας» (non-core business). Η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, θέλει τις δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας να αποξενώνονται από τις εργασίες του εξωτερικού –με την Ελλάδα να αποτελεί «ειδικό πρόβλημα»– αλλά και εργασίες και θυγατρικές που ασχολούνται με την ασφάλιση, την ανάπτυξη γης και άλλες μη «τραπεζικές» εργασίες. 

Κεντρικό ζήτημα για την Κεντρική Τράπεζα αποτελεί η αποξένωση –ή τουλάχιστον η απομόνωση– των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες για το ring fencing έχουν αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παρατηρητών και επόπτη, να πέφτει στη Λαϊκή Τράπεζα (τότε Μαρφίν Λαϊκή).

Προβλήματα στην Κύπρου

Πέρα από τις πιέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου επιθυμεί τη σταδιακή της έξοδο από την Ελλάδα λόγω και των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις εκεί λειτουργίες της. Παρά το γεγονός ότι, σε μεγάλο βαθμό η προσοχή σχολιαστών στρέφεται προς την έκθεση της Κύπρου στο ελληνικό κρατικό χρέος, η λιανική δραστηριότητα της τράπεζας παρουσιάζει και προβλήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας στην Ελλάδα, έφτασαν το 13,4%, σε σχέση με 8,8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν, επίσης, αύξηση της τάξης του 44% μέσα σε ένα χρόνο. Η Κύπρου καταγράφει, επίσης, και πολύ χαμηλή ρευστότητα στην Ελλάδα, με τον λόγο δανείων προς καταθέσεις να ξεπερνά το 100% και να φτάνει στο 127%. Η διαφορά χρηματοδοτείται από τις καταθέσεις στην Κύπρο.

Τα πιο πάνω στοιχεία, πάντως, αναμένεται να αναθεωρηθούν προς το χειρότερο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από την τράπεζα την εβδομάδα που μπαίνει.

Υπάρχουν και θετικά

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και στοιχεία στην τράπεζα τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχτούν «επιθυμητά» για την Alpha Bank. Οι εργασίες της Κύπρου στην Ελλάδα, έχουν τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους από το 2009, φτάνοντας τα 92 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το περιθώριο στο επιτόκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό, στις 340 μονάδες βάσης.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα ελκυστικά για την Alpha. Τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, περίπου 9,8 δισ. ευρώ, θα «πληρωθούν» κυρίως μέσα από την ανταλλαγή τους με τα δάνεια της Alpha στην Κύπρο, που είναι κοντά 4,6 δισ. ευρώ, αλλά με κάποια σχετική «έκπτωση» με βάση τα ποσοστά εξυπηρέτησης και την καθαρή παρούσα αξία. Πάντως, η απόκτηση των δανειακών χαρτοφυλακίων της Κύπρου στην Ελλάδα, θα τονώσει το μερίδιο αγοράς της Alpha κατά σχεδόν 4%.

Επιπλέον, σημειώνονται και σχόλια στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, πως σε περίπτωση ανταλλαγής χαρτοφυλακίων, αμφότερες οι τράπεζες εκτιμούν πως θα έχουν και κάποιο σχετικό όφελος από την καλύτερη εξυπηρέτηση δανείων. Η Κύπρου εκτιμά πως το χαρτοφυλάκιο της Alpha στη Κύπρο, μετά από «ιδιωτικές επαφές» με τους κύριους δανειολήπτες, αλλά και μετά από σχετικές αναδιαρθρώσεις χρεών, θα μπορεί να αυξήσει την εξυπηρέτηση δανείων. Αντίστοιχη εκτίμηση φέρεται να γίνεται και στην Alpha για τα χαρτοφυλάκια της Κύπρου στην Ελλάδα.

Δεν είναι σε κανέναν ξεκάθαρο κατά πόσον η Τράπεζα Κύπρου θα «ρίξει στο ντιλ» και το δίκτυό της στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει 187 καταστήματα και 3.136 υπαλλήλους. Με βάση πάντως πληροφόρηση σχετικά με συζητήσεις που έγιναν μεταξύ ΟΤΟΕ και Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δεν αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων να κλείσουν.

«Κλειδί» οι επόπτες

Κεντρικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού μεταξύ των δύο τραπεζών, διαδραματίζουν οι δύο επόπτες. Η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει «με θετικό μάτι» την όλη άσκηση, χωρίς όμως να τοποθετείται ανοικτά, αφού αναμένει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για να διαφανούν οι όροι που θα συμφωνηθούν. Πάντως, σύμφωνα τα τραπεζικά στελέχη, δεν αναμένεται ολοκλήρωση μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών για «ring fencing» έχουν παρελθόν. Με το επιχείρημα ότι οι δύο συστημικά σημαντικές κυπριακές τράπεζες –Κύπρου και Λαϊκή– είναι «σχεδόν ελληνικές», επιχειρήθηκε από το 2011 συμφωνία για ένταξή τους στην κρατική διάσωση στο πλαίσιο του ελληνικού Μνημονίου. Σημειώνεται πως το 42% των στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής και το 24% της Κύπρου, βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Κυπριακή πλευρά σημείωνε πως οι δύο τράπεζες δεν θα χρειάζονταν ενίσχυση ή διάσωση, αν δεν ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική αγορά και στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Ωστόσο, και παρά τη συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφραζε μεν την κατανόησή της προς την Κύπρο, είχε όμως την ένσταση πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προηγούμενο για τη στήριξη, μέσα από τα κονδύλια για την ελληνική διάσωση, και άλλων τραπεζών, ιδίως γαλλικών και γερμανικών.

Οι εξελίξεις με την Τράπεζα Κύπρου και την Alpha Bank, αλλά και η προτεινόμενη εξαγορά της Εγνατίας από τη MIG ή τον κ. Βγενόπουλο προσωπικά, θα έλυναν αυτό το πρόβλημα.

Advertisements

One thought on “Γιατί φεύγει η Κύπρου από την Ελλάδα

  1. Παράθεμα: Γιατί φεύγει η Κύπρου από την Ελλάδα « "We shall fight for this island…."

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s