Δεν θέλει και τόση φαντασία…

 

Ακούμε για την Τρόικα, με παλαβές δηλώσεις των πολιτικών σχετικά με το ποιός τους θέλει αυτούς και ποιός τους έφερε, ενώ περιμένουμε ακόμα να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, θα ήταν τελειωμένη «στα τέλη Ιουλίου».

Αν δεν ήταν τραγική, η εικόνα θα ήταν αστεία. Με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζεται η εικόνα που είχε διαμορφωθεί σχετικά με την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Για άλλη μια φορά, εκτός προβλέψεων, το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παρακολουθεί αμήχανο τις εξελίξεις και να κάνει προβλέψεις που ακόμα και με την πρώτη ματιά δείχνουν εξωπραγματικές.

Το πρόβλημα που προκύπτει με τα αποτελέσματα Ιουλίου είναι διττό.

Πρώτο, δεν είναι μόνο η Τρόικα που, ενώ θα ήταν έτοιμη να υπογράψει “στα τέλη Ιουλίου”, είναι χασιμιά. Η κυβέρνηση έχει εξαφανιστεί από την οικονομική πολιτική, σε σημείο μάλιστα που δείχνει να βολεύεται με την κρίση.

Η πορεία των γεγονότων είναι καταθλιπτική:

Έχοντας λάβει ημίμετρα, η κυβέρνηση στη συνέχεια υποσχέθηκε πως θα είχε πακέτο μέτρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, “μέχρι τα τέλη του Μάη”.
 
Στη συνέχεια, τα μέτρα έγιναν “γύρω στα 150 εκατ. ευρώ” και θα ήταν έτοιμα “το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη”.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπρόσωπου από την μια, και του Υπουργού Οικονομικών από την άλλη, άρχισαν να γίνονται διαμετρικά αντίθετες: Οι μεν πρώτοι επέμεναν πως “δεν πειράζει” αν πέσουμε “λίγο έξω” και το έλλειμμα του 2012 ξεπεράσει το 2.5% του ΑΕΠ. Ο δε Βάσος Σιαρλή δήλωνε κατ’ επανάληψη πως η Κύπρος “θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις και δεσμέυσεις της” και θα συγκρατήσει το έλλειμμα στο 2.5%.

Μετά,  και αφού μεσολάβησε μια περίεργη καθυστέρηση στην δημοσίευση των στοιχείων των δημοσίων οικονομικών, είδαμε τα αποτελέσματα εξαμήνου που έδειχναν πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Την επαύριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως όλα πάνε καλά και πως αυτό θα φανεί με τα αποτελέσματα επταμήνου.

Όταν, μάλιστα, τα είδαμε κι αυτά, χωρίς ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, ο κ. Στεφάνου έκανε δηλώσεις για μέτρα “που είναι έτοιμα” και τα οποία αφορούν σε εξοικονομήσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. (!) Δηλαδή το 1/5 του ποσού που στόχευαν τα μέτρα όταν νομίζαμε πως τα πράματα πήγαιναν μια χαρά. 

Η τρύπα μεγάλωσε από τον Μάη αλλά το μπάλωμα έγινε πιο μικρό. Εν τω μεταξύ, ακούμε να λένε με ευχαρίστηση πως «έχουμε λεφτά ως το τέλος Οκτωβρίου». Λες κι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί πανικό.

Το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η πλέον απίστευτη αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να κάνει προβλέψεις που να προσεγγίζουν, έστω και αφηρημένα, την επαλήθευση.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί καν να προσεγγίσει την τελική εικόνα. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται, είναι οι βασικές παραδοχές. Πέρσι, για παράδειγμα, υπολόγιζε πως το 2012 θα είχαμε ανάπτυξη και πως η ανεργία θα παρέμενε στο 7.5%. Από τον Νοέμβριο του 2011 ήταν προφανές πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.

Μετά είναι και το μοντέλο που σχετίζεται με τις εκτιμήσεις. Από παλιά, υπήρχε η εκτίμηση πως για κάθε 1% ανάπτυξη, τα έσοδα του κράτους αυξάνονται κατά 1.1%. Αυτό σαφώς και δεν ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά στο Υπουργείο δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού, με αποτέλεσμα να πέφτουν πολύ έξω, ιδίως στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Πέρσι η εκτίμηση για έσοδα από τον ΦΠΑ έπεσε έξω κατά 20%.

Μπροστά στον προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί την 11η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει πώς να αποφύγει τα λάθη εκείνα που κατάντησαν ήδη «παραδοσιακά». Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις για τα μέτρα που περιμένουμε εδώ και μήνες, δεν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση. Ελπίδα, πως αυτή την φορά τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα φάνε βέτο από το προεδρικό, αλλά και πως ο προϋπολογισμός θα έχει έστω και μια μικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί πραγματικό ΜΔΠ. Και τα έσοδα από το φυσικό αέριο να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

One thought on “Δεν θέλει και τόση φαντασία…

  1. Πραγματικά, ώρες ώρες διερωτώμαι κατά πόσον έχουν κάτι τρομερό και τέλειο στο μυαλό τους με το οποίο θα μας εκπλήξουν μια καλή πρωία.

    Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η «εξαφάνισ绨της κυβέρνησης τη στιγμή που όλα γύρω καταρρέουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s