«Μόδα» οι πωλήσεις δανείων

 

Άσχετα με την έκβαση των συζητήσεων με την Alpha, η Κύπρου θα διαθέσει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα

 

Η οικονομική κρίση έχει φέρει ξανά στη «μόδα» την πώληση από πλευράς των τραπεζών, στοιχείων ενεργητικού τους. Τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη –αλλά και τις ΗΠΑ– αποξενώνονται λειτουργίες και θυγατρικές τους, σε μια προσπάθεια να «ξεφορτωθούν» στοιχεία ενεργητικού των οποίων η αξία είναι αμφίβολη και ταυτόχρονα να αντλήσουν κάποια εισοδήματα από τις πωλήσεις. Ιδιαίτερα «καυτές» θεωρούνται, μάλιστα, οι αγορές της Ισπανίας και της Πολωνίας στο παρόν διάστημα. Αυτή η μαζική απομόχλευση, όμως, πολλές φορές αφορά και στα ίδια τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Έτσι, πολλές τράπεζες έχουν αρχίσει να πωλούν «πακέτα» δανείων σε επενδυτές (κυρίως εξειδικευμένες εταιρείες ή άλλες τράπεζες). Οι πωλήσεις, τις πιο πολλές φορές αφορούν πακέτα εξειδικευμένων «ειδών» δανείων, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, καλυμμένα προϊόντα υποθηκών, δάνεια σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κοκ.

Οι πωλήσεις γίνονται με σημαντική «έκπτωση» – δηλαδή ο αγοραστής μπορεί να αγοράσει ένα δάνειο (ή πακέτο δανείων) με ονομαστική αξία πολύ υψηλότερη από την τιμή αγοράς. Πολλές φορές, οι τιμές αυτές περιορίζονται σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από το 5% της ονομαστικής αξίας. Η Citibank, για παράδειγμα, πώλησε στην Aktiv Kapital μέρος του δανειακού της χαρτοφυλακίου αξίας 400 εκατ. ευρώ, στο 4% της ονομαστικής αξίας.

Τον Ιανουάριο του 2011, η Calyon, μέλος του Συγκροτήματος της Credit Agricole,  απέκτησε μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Orange στο 2% της ονομαστικής αξίας. Την ίδια περίοδο, όμως, (Μάρτιος 2011), η τότε καταπονημένη RBS πώλησε εμπορικές υποθήκες αξίας 300 εκατ. ευρώ στην Parella Weinberg. Αυτή τη φορά, όμως, λόγω και του ύφους των δανείων, η τιμή κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ 55% και 60% της ονομαστικής αξίας.

Πολλές φορές τα πακέτα αφορούν συγκεκριμένα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αποκτούν οίκοι με εμπειρία στην ανάκτηση δανείων, μέσα από την οικειοποίηση των εξασφαλίσεων, την αναδιάρθρωση των δανείων ή άλλων μέσων. Εάν ένας τέτοιος Οίκος, για παράδειγμα, αποκτήσει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο στο 4%, 5% ή 6% της ονομαστικής του αξίας, τότε τα όποια έσοδα από το δάνειο θα του αποφέρουν κέρδος.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι δανειζόμενοι δεν επηρεάζονται. Ο αγοραστής αποκτά, ουσιαστικά το δικαίωμα να απολαύσει τα έσοδα που θα προκύψουν από την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων. Την ίδια ώρα, όμως, «κληρονομεί» ολόκληρο το συμβόλαιο του δανείου, με τους όρους κάτω από τους οποίους έχει υπογραφεί, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειστή που το αποξενώθηκε. Εξάλλου, τις πιο πολλές φορές τα δάνεια που πληρώνουν οι δανειζόμενοι δεν «πηγαίνουν» στην ίδια την τράπεζα που παραχώρησε το δάνειο, αλλά σε κάποιο άλλο δικαιούχο που αγόρασε από την ίδια τράπεζα κάποιο άλλο καλυμμένο προϊόν με εξασφάλιση την εισοδηματική ροή που απορρέει από το δάνειο. Πιο απλά, οι τράπεζες ούτως ή άλλως «πωλούν» τα δάνεια που παραχωρούν στους πελάτες τους, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν το γνωρίζουν καν.

Στην περίπτωση της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου, εάν τελικά προχωρήσει μια συμφωνία ανταλλαγής δανειακών χαρτοφυλακίων, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την όλη άσκηση ως να ήταν μια τέτοια πώληση: Η Alpha πωλεί στην Κύπρου το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στην Κύπρο και ταυτόχρονα η Κύπρου πωλεί το δικό στης χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, στην Alpha.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει θεωρείται δεδομένο πως, άσχετα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Alpha, η Τράπεζα Κύπρου θα διαθέσει στην επενδυτική αγορά το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιό της μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς συνεχίζεται η μαζική απομόχλευσή της. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατόπιν υπόδειξης/διόρθωσης του Μάριου Μαυρίδη, ξεκαθαρίζω πως οι «βαθειές» εκπτώσεις που αναφέρονται πιο πάνω, μάλλον δεν θα αφορούν την περίπτωση της Τρ. Κύπρου. Η Citibank, για παράδειγμα, που διέθεσε πακέτο δανείων σε τιμή 4% της ονομαστικής τους αξίας, πωλούσε αποκλειστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς «καλά» δάνεια στο πακέτο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η ανταλλαγή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει και υγιή δάνεια, γι αυτό η έκπτωση λογικά θα πρέπει να κινηθεί γύρω στο 30-35%, και όχι 90-95%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s