Ακόμα τώρα άρχισαν στις τράπεζες…

«Προγραμματίζονται» κι άλλες αποκαλύψεις, ενώ οι εντάσεις ανεβαίνουν

Οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου βαρύνονται με την κατηγορία ότι με την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα (5 δισ. ευρώ) και την ελληνική οικονομία (χορηγήσεις 24 δισ. ευρώ) επιβάρυναν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την οδήγησαν εκτός αγορών και τελικά στην αγκαλιά τού Μηχανισμού Στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι από μόνη της η έκθεση στο ελληνικό δημόσιο, αλλά ραγδαία πιστωτική επέκταση –συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτικών δανείων– η οποία έχει εκθέσει το όλο σύστημα σε τεράστιες πιέσεις.

Η έρευνα της Alvarez and Marsal που μίσθωσε η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ρίξει φως κατά κύριο λόγο στην πιστωτική επέκταση των δύο τραπεζών. Ήδη βγαίνουν στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες, ενώ οι αλληλοκατηγορίες πληθαίνουν, όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και στη Λαϊκή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δάνεια που παραχωρήθηκαν ήταν παράλογα, ενώ στο στόχαστρο ειδικής έρευνας βρίσκεται και η δραστηριότητα της Λαϊκής στην Ελλάδα.

Η γνωστή υπόθεση που αφορά σε δάνεια ύψους 130 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματία για αγορά μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς – με εξασφάλιση τις ίδιες τις μετοχές, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Στην Κύπρου μεγάλο ερωτηματικό πλανάται σχετικά με την έκθεση της τράπεζας σε δάνεια του τομέα των κατασκευών, με αρκετούς developers να βρίσκονται στα όριά τους και να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα. Μεταξύ τους και μέλη (υφιστάμενα και πρώην) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος, τα οποία κατέχουν δάνεια που οποία δύσκολα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να αποδοθούν ακόμα και ποινικές ευθύνες σε κάποιες περιπτώσεις, με πιο «προχωρημένη» την έρευνα που διεξαγόταν στη Λαϊκή σχετικά με συγκεκριμένα δάνεια που παραχωρήθηκαν στην ελληνική αγορά.

Η Τράπεζα Κύπρου
Η εποπτική πίεση για έρευνα των διοικητικών πεπραγμένων φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες εντάσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Ο κ. Αριστοδήμου, ο μεγαλύτερος από τους Κύπριους μέτοχους της Τράπεζας, επικαλείται λόγους υγείας για την παραίτησή του, αλλά στην επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο κάνει λόγο για πολλά και ποικίλα προβλήματα που επισώρευσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ιδιαίτερα τα προβλήματα της Ελλάδας, «που προστέθηκαν σε δικές μας αδυναμίες».
Αυτή δεν είναι η μόνη παραίτηση στη διοικητική πυραμίδα της ηγεσίας της Τράπεζας, καθώς είχε προηγηθεί η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Ανδρέα Ηλιάδη. Παραίτηση έχει υποβάλει και ο ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος, Μάνθος Μαυρομμάτης, του οποίου όμως η παραίτηση φαίνεται πως δεν είχε σχέση με παλαιότερες αποφάσεις του Δ.Σ. του Συγκροτήματος.

Μετά τον ομόφωνο διορισμό του Ανδρέα Αρτέμη στην προεδρία του Δ.Σ., δόθηκε μια κάποια λύση στο θέμα της διαδοχής Αριστοδήμου. Ωστόσο, οι μεταλλασσόμενες ισορροπίες εντός της τράπεζας προμηνύουν επιπλέον παραιτήσεις, εν μέρει και μετά από σχετική «ενθάρρυνση» της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. –αλλά και στελέχη των ανωτάτων βαθμίδων της τράπεζας– έχουν εκφράσει τη «μεταμέλειά» τους και «έβγαλαν στη φόρα» πολλά από τα κακώς έχοντα.

«Κελαηδούν για να σωθούν», σχολίασε στην «Κ» μέλος του Δ.Σ. του Συγκροτήματος, προσθέτοντας πως, με αυτή την πρακτική δίνουν τέλος στη σχέση τους με το προηγούμενο καθεστώς στην τράπεζα και προσαρμόζονται με τις νέες ισορροπίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, έχει καταστεί και τόσο βαθύ το «blame game» εντός της τράπεζας, καθώς και οι συνεχείς αποκαλύψεις, οι οποίες είναι ήδη «προγραμματισμένες».

Οι αποκαλύψεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα στο επόμενο διάστημα, αφορούν στη διάθεση ακινήτων στην Ελλάδα προς μεγάλη δημόσια εταιρεία από συγκεκριμένη οικογένεια, και στη συνέχεια έγκριση δανείου προς τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ από την Τράπεζα Κύπρου. Αφορούν, επίσης, και τη σύναψη εταιρείας στην Ελλάδα, με κύριους μέτοχους δύο μέλη του Δ.Σ. του Συγκροτήματος, με σκοπό την προμήθεια προς την Τράπεζα Κύπρου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα έγγραφα που διοχετεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο, είχαν δοθεί ανώνυμα. Στην «Κ» δεν παρουσιάζονται, διότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα της πηγής και γι’ αυτό δεν μπορεί να αξιολογηθεί η αξιοπιστία του κάθε εγγράφου ξεχωριστά. Ωστόσο, απόλυτα ασφαλής παράπλευρη πληροφόρηση της «Κ» λέει πως αυτές οι αποκαλύψεις, μαζί και με σχετικά έγγραφα, είναι ήδη «προγραμματισμένες».

Και στη Λαϊκή
Στη Λαϊκή Τράπεζα η κατάσταση δείχνει προς ώρας πιο ήρεμη. Η Τράπεζα έχει κρατικοποιηθεί και το Υπουργείο Οικονομικών έχει διορίσει δικά του μέλη στη διοίκηση και νέο πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Φιλίππου, ενώ έχει ετοιμασθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει σημαντικές περικοπές δαπανών και σμίκρυνση του μεγέθους της τράπεζας.

Μεγάλο ερωτηματικό, πλέον, είναι η πορεία των ερευνών σχετικά με τα δάνεια που παραχωρήθηκαν από την τράπεζα στην Ελλάδα. Οι έρευνες, οι οποίες είχαν και «ποινική πλευρά» φαίνεται να έχουν σταματήσει. Εν τω μεταξύ, όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, η παρουσία στελεχών σε υψηλές θέσεις, τα οποία στο παρελθόν είχαν λειτουργήσει ως «χειροκροτητές» (κατά την έκφραση εμπλεκομένων) της πρότερης κατάστασης, οδεύει προς το τέλος της. Μέχρι σήμερα, δεν γινόταν κάποια κίνηση προς την απομάκρυνση υψηλόβαθμων στελεχών, εν μέρει και εν αναμονή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της KPMG, το οποίο αποτελεί και τη δικαιολογία για μια «συγυρισμένη» έξοδο στελεχών.

Πλέον, όμως, πρέπει να αναμένεται πως θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Λαϊκής, με άτομα που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης στο παρελθόν, να αποχωρούν. Αναμένεται, μάλιστα, να ανακοινωθεί σύντομα ο διορισμός του Κρις Παύλου.

Τα μη εξυπηρετούμενα
Τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών, σε κάθε περίπτωση, δείχνουν ξεκάθαρα πως, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο η λειτουργική κερδοφορία είναι υποφερτή, οι όλο και αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε ουσιαστικές ζημιές. Η επιδείνωση της κρίσης, αλλά και η αποκάλυψη των δυσκολιών, έχουν φέρει στη φόρα προβλήματα που οι περισσότεροι σχολιαστές αγνοούσαν μέχρι και πρόσφατα.

Μάλιστα, έχει αλλάξει και ο τρόπος αντιμετώπισης και καταγραφής των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την αρχή του έτους, η Λαϊκή άλλαξε «στυλ» στην παρουσίαση αποτελεσμάτων, ενώ και η Κύπρου έδειξε μια λιγότερο υπεραισιόδοξη διάθεση κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, επικρατεί η ανησυχία ανάμεσα σε τραπεζικά στελέχη και αναλυτές πως η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο ενδεχομένως να γίνει με βιαστικό τρόπο. Ενώ, για παράδειγμα η παρουσία των κυπριακών τραπεζών στη διεφθαρμένη Ουκρανία και στη Ρωσία θα ήταν λογικό να τερματιστεί, η πλήρης έξοδος από την Ελλάδα και άλλες αγορές αποτελεί πολιτική «φυσώ και στο γιαούρτι»: Υπήρξε μεν απληστία από πλευράς των τραπεζών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η οικονομία μας θα βοηθηθεί από την πλήρη έξοδο. Αντίθετα, θα σμικρυνθεί μαζί με τις τράπεζες.

Των Μιχάλη Περσιάνη και Γιάννη Σεϊτανίδη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s