Οι τράπεζες αναπνευστήρας του κράτους…

Παραδοχή χρεοκοπίας, ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης. Μοναδική λογική απορία, πλέον, κατά πόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει επιδείνωση της κρίσης για τις δικές της ανάγκες και σε βάρος του τόπου.
 
Πίσω από τα λόγια του υπουργού οικονομικών, Βάσου Σιαρλή τη Δευτέρα το μεσημέρι, κρύβονταν τρομακτικές παραδοχές για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
 
Η κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός, χωρίς να υπολογίζεται η μισθοδοσία (και οι τρέχουσες ανάγκες), μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. «Βεβαιώνω», είπε πως έχουν γίνει οι «διευθετήσεις» για να κάνει το κράτος όλες του τις πληρωμές  «χωρίς καμία καθυστέρηση». Στη συνέχεια, σχολίασε πως «δεν μπορείς να προγραμματίζεις πολλούς μήνες μπροστά», ξεκαθαρίζοντας πως ο ορίζοντας του κράτους είναι 2 με 3 μήνες.
 
Πιο απλά, τα οικονομικά του κράτους είναι στον αναπνευστήρα. Και όπως συμβαίνει πάντοτε, όταν είναι στον αναπνευστήρα για πολύ καιρό, η κύρια ανησυχία είναι κατά πόσον μπορεί πλέον ο ασθενής να αναπνεύσει χωρίς μηχανική υποστήριξη.
 
Οι «διευθετήσεις» που έγιναν, είναι η ανανέωση από τις τράπεζες του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους 4 ή 13 εβδομάδων που κρατούν. «Κανένας τραπεζίτης», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να δανείσει στο κράτος με μεγαλύτερο ορίζοντα κάτω από τις «σημερινές συνθήκες» – γι αυτό εξάλλου και ο προγραμματισμός τελειώνει γύρω στον Οκτώβρη.
 
Οι τράπεζες, και ιδίως η FBME και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ανανέωσαν το χρέος που κρατούν ως το τέλος του Οκτώβρη. Οι υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες στραγγαλίζονται από δικά τους, επίσης κρατούν «σκουπίδια» ως στοιχεία ενεργητικού. Μάλιστα τα ανανεώνουν, δίνοντας μερικές εβδομάδες ζωής στο κράτος κάθε φορά.
 
Ποιός θα πεθάνει πρώτος –οι τράπεζες ή το κράτος- δεν είναι βέβαιο, αλλά οι διαβεβαιώσεις πως όλα πάνε καλά στα δημόσια οικονομικά, μόνο πανικό πρέπει να προκαλούν.
 
Ουσιαστικά, ο Υπουργός Οικονομικών δεν είπε κάτι καινούριο. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επίσης καθησύχασε πως έχουμε ακόμα τρεις μήνες ζωής ως κράτος.
 
Εν τω μεταξύ, δεν είναι βέβαιο ποιά είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Με την καθυστέρηση στην άφιξη της Τρόικας (η ημερομηνία θα αποφασιστεί στα μέσα του μηνός) δεν είναι πλέον δυνατή η εκταμίευση πριν τον Οκτώβρη. Άρα οι τράπεζες θα πρέπει να ανανεώσουν τα βρωμόχαρτα που κρατούν, ενώ και οι ίδιες ήδη προσπαθούν να ζήσουν. Μοναδική ελπίδα μας το ρωσικό δάνειο, ένα θέμα που οι κυβερνητικές πηγές αφήνουν να πέσει όταν ρωτηθούν.
 
Ωστόσο, ακόμα και με το ρωσικό δάνειο, ο μόνος που σώζεται είναι η κυβέρνηση. Τα δημόσια οικονομικά, η ίδια η οικονομία και οι πολίτες θα έχουν κερδίσει μερικές εβδομάδες για να λάβουν μέτρα αργότερα και βρουν με ποιό τρόπο το κράτος θα πληρώσει τον κόσμο και θα μείνει ζωντανό.
 
Την ίδια στιγμή, η τρύπα έχει μεγαλώσει στα δημόσια οικονομικά, τα μέτρα που θα ήταν έτοιμα στο τέλος του Μάη, όταν επιτέλους θα έρθουν, θα είναι και πάλι της τάξης του 1%. Δηλαδή η τάπα θα είναι μικρότερη από την τρύπα. 
 

Κάτι τέτοιο…

Και ενώ η τρύπα μεγαλώνει, ακόμα περιμένουμε (πέρα των τριών μηνών πια) να μας πουν τί θα γίνει για να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Όλα αυτά δεν είναι άλλοθι για τους τραπεζίτες. Σε αντίθεση με αυτούς, όμως, οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ζωντανές και δυνατές. Αλλιώς θα υποφέρουμε όλοι πολύ χειρότερα.
 
Η αφελής λογική πως πρέπει να πληρώσουν «οι τράπεζες» δεν λαμβάνει υπόψη τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία. Μπορεί να θέλουμε όλοι την τιμωρία των τραπεζιτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αδιαφορούμε με το μέλλον του τραπεζικού συστήματος- λες και θέλουμε να αυτοπυροβοληθούμε για να υποφέρει αυτός που θα μαζεύει τα μυαλά μας από τον τοίχο.
 
Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό πρόβλημα, άσχετα με το τραπεζικό, είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η ουσιαστική παραδοχή πως «έχουμε λεφτά ως τον Οκτώβρη» διότι κανένας δεν θα μας δανείσει πιο μακροπρόθεσμα, αποτελεί παραδοχή χρεοκοπίας.
 
Επιπλέον, το γεγονός ότι αναπνευστήρας του κράτους έγινε το μισοπεθαμένο ήδη τραπεζικό σύστημα, θα έπρεπε να ας τρομάζει. Μπορεί κάποιες τράπεζες να θέλουν και να μπορούν να ανανεώνουν το χρέος που κρατούν, αλλά πολλές άλλες –Κύπρου, Λαϊκή, συνεργατισμός- απλούστατα δεν μπορούν, ακόμα κι αν θέλουν. Άρα μετά τί θα γίνει;
 
Στην ερώτηση, η κυβέρνηση απαντά πως «ως το Οκτώβρη, είμαστε καλά». Κι εκεί δημιουργείται η εντύπωση πως δεν έχουν ιδέα τί συμβαίνει, ή στην καλύτερη περίπτωση πως ελπίζουν ότι ο κόσμος είναι βλάκας.
 
Πλέον, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς την θεωρία συνωμοσίας. Θα μας λένε, όταν θα έχει αλλάξει πια η κυβέρνηση πως «τα δημόσια οικονομικά ήταν καλά;». Θα πάνε σε εκλογές επιμένοντας πως «ως τον Οκτώβρη» είχαν λεφτά και πως μετά καλύφτηκαν με δάνεια, δανεικά και πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες φορτώνονται σκουπίδια;
 
Η κρίση μπορεί μεν να είναι διεθνής, αλλά όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση την επιδεινώνει εσκεμμένα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται για εθνική προδοσία κατά του κυπριακού λαού. Κι αν υπήρξαν κι άλλοι τέτοιοι πριν από 38 χρόνια, αυτό δεν είναι άλλοθι, κύριοι.
 
Επίσης, ψέματα λένε όταν ισχυρίζονται πως προχωρά το ΓεΣΥ και πως εκπόνησαν ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τους πολιτικούς. (Όλους).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s