Σκληρή αλλά ορθόδοξη η πρόταση της Τρόικας

Αυτό που ζητείται σήμερα είναι το ξεκαθάρισμα των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης. 

Η αποκάλυψη των προτάσεων της Τρόικας σχετικά με τις κινήσεις διόρθωσης και εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Οι προτάσεις, όπως έχουν παρουσιαστεί, εστιάζονται στην μείωση των δαπανών του κράτους αλλά και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με λίγες φορολογικές αυξήσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται όπως ήταν αναμενόμενο, και η κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, καθώς και η αύξηση των εισφορών των δημόσιων υπαλλήλων για το συνταξιοδοτικό. Παράλληλα, όλα τα αφορολόγητα έσοδα πλέον θα φορολογούνται –μεταξύ τους και το εφάπαξ- ενώ και οι συνολικές θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 1250 άτομα τον χρόνο.

Τίποτε το νέο…

Συνολικά ο αντίκτυπος της μείωσης στις κρατικές δαπάνες θα πρέπει να φτάσει το 15% του μισθολογίου, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Πάντως, εκ πρώτης όψεως, η μείωση στις κοινωνικές δαπάνες θα μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεαστούν τα άτομα με ουσιαστικές ανάγκες, αφού η στόχευση μπορεί να αποφέρει εξοικονομήσεις της τάξης των 200 με 300 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος πίσω από τις προτάσεις, είναι το δημόσιο να καταστεί λιγότερο ελκυστικός χώρος απασχόλησης όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η λογική της Τρόικας είναι πως μια τέτοια κατάσταση θα οδηγεί σε μεγαλύτερη αξιοκρατία (αφού θα υπάρχει λιγότερο “επείγον” κίνητρο για διορισμούς και διαπλοκή) ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο η οικονομία με λιγότερες ανελαστικές δαπάνες στο κράτος.

Πάντως, το σημαντικότερο ζήτημα για τις επόμενες ημέρες, θα είναι οι αντιπροτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση σε αυτές τις εισηγήσεις. Μια προτίμηση της κυβέρνησης, είναι να γίνουν οι περικοπές με κλιμακωτό τρόπο –ακόμα και σε ΑΤΑ και 13ο μισθό. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα από άλλες δαπάνες. Η Τρόικα προτιμά τις οριζόντιες περικοπές, με την λογική ότι αυτές διατηρούν τις διαφοροποιήσεις στα έσοδα μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων κλίμακας. Έτσι, θεωρούν, διατηρείται το κίνητρο για προαγωγές και αυξάνεται η παραγωγικότητα. Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, όμως, στην περίπτωση της Κύπρου, πως κάτι τέτοιο ισχύει, αφού οι προαγωγές και αυξήσεις δίνονται με κριτήρια όπως τον χρόνο υπηρεσίας, ενώ και οι αξιολογήσεις μάλλον δεν αποτελούν κίνητρο για καλύτερη απόδοση, όπως γίνονται.

Έτσι, στο παρόν στάδιο (και ενώ επείγει πλέον η διόρθωση του συστήματος αξιολόγησης) οι κλιμακωτές περικοπές μάλλον έχουν μεγαλύτερη λογική στην περίπτωση της Κύπρου, αφού δεν αντισταθμίζεται το κοινωνικό όφελος με τη ζημιά που γίνεται από την εξίσωση των εισοδημάτων.

Εκ πρώτης όψεως, τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα δεν αποτελούν έκπληξη, παρόλο ότι κρίνονται ως σκληρά. Σχεδόν όλα έχουν αποτελέσει, κάποια στιγμή, μέρος του δημόσιου διαλόγου για εξυγίανση των προβλημάτων στο δημόσιο. Το ζητούμενο, πλέον, είναι να δοθούν και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα είναι προφανές πως παρά τις μακροοικονομικές προοπτικές των μειώσεων, θα παρατηρηθεί κάποια μείωση στην κατανάλωση και την ανάπτυξη για τουλάχιστον δύο χρόνια (τον “διορθωτικό ορίζοντα”) ενώ σημαντική θα είναι επίσης και η πίεση που θα δεχτούν πολλά νοικοκυριά δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά στις φορολογικές αυξήσεις, αυτές κινούνται σε λογικά πλαίσια όσον αφορά στην φορολόγηση των ειδών καπνού και αλκοόλ, όπου ζητείται αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την ψεσινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας InBusiness, ζητείται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί της λογιζόμενης διανομής κερδών κατά μία εκατ. μονάδα καθώς και του φορολογικού συντελεστή στους τόκους καταθέσεων από 0,095% σε 0,11%.

Για το 2013 προβλέπεται, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία εκατ. μονάδα, αύξηση των εσόδων από την φορολόγηση της περιουσίας καθώς και υψηλότερα τέλη στα τέλη δημοσίων υπηρεσιών. Πάντως, εντύπωση προκαλεί και η αναφορά σε αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 8 σεντ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s