Ασύδοτος καπιταλίστας η ΠΕΟ (;)

Η μεγαλύτερη λαμογιά δεν είναι να σου διαγράφουν δάνεια. Η μεγαλύτερη είναι να λες πως αυτό είναι «ηθικά σωστό». Και πολλοί είναι αυτοί που λένε πως «και οι άλλοι τα έκαναν» ή πως «δεν καταστράφηκε το τραπεζικό σύστημα για 3 εκατ. ευρώ εδώ και άλλα 40 εκεί».

Για το πρώτο, όταν δούμε στοιχεία και «για τους άλλους», θα πούμε τα ίδια και για τους άλλους. Άξιζε να κτίζαμε διπλές «σουϊτες» εκεί στις Κεντρικές Φυλακές για τους χωρά όλους.

Το δεύτερο, όμως, είναι μια ηλίθια, επικίνδυνη και τελικά καταστροφική λογική. Ναι, ρε, με τρία εκατομμύρια εδώ και με άλλα σαράντα εκατομμύρια εκεί καταστράφηκε το τραπεζικό σύστημα. Όχι τόσο διότι είναι πολλά τα εκατομμύρια των διαγραφών (σας), αλλά διότι αυτή η λογική δείχνει τον τρόπο που βλέπουν (δυστυχώς πολλοί) τον ρόλο τους στην κοινωνία και τον ρόλο των τραπεζών.

Η λογική πως «τα δικά μου δεν πειράζει» αποτελεί την κορυφαία έκφανση της ανηθικότητας: «Δεν είναι παράνομο όταν το κάνω εγώ,» όπως είπε και ο Ρίτσαρντ Νίξον, επίσης γνωστός και ως «Iʼm not a crook».  Η απάντηση της ΠΕΟ, κορυφαία έκφανση όχι μόνο ανήθικης στάσης αλλά και επικίνδυνης αδιαφορίας για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, πάσχει από πολλές πλευρές.

Πρώτο, η Τράπεζα Κύπρου δεν δάνεισε δικά της λεφτά, αλλά λεφτά των καταθετών. Οι τράπεζες ουδέποτε δανείζουν λεφτά των τραπεζιτών. Και τα λεφτά των τραπεζών, που πήγαν σε τέτοια δάνεια, είναι σήμερα χαμένα. Για να μην υπάρχει καμία ασάφεια: Όταν μια τράπεζα διαγράφει δάνειο, χάνονται λεφτά. Πουφ!

Δεύτερο, διότι τα λεφτά αυτά χάθηκαν και κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Τίποτε δεν είναι δωρεάν, όσο κι αν το θέλουμε. Μέτοχοι, άλλοι δανειζόμενοι και η οικονομία στο σύνολό της έχασε αυτά τα λεφτά. Κι αν διερωτώνται στην ΠΕΟ ποιός θα τα πληρώσει, ας κατεβάσουν από τις σκαλωσιές τα μέλη τους να τους ρωτήσουν πόσο πιεσμένοι είναι. Γιατί οι «έχοντες», καλά την έχουν. Οι πιεσμένοι πληρώνουν την νύφη.

Τρίτο, διότι αυτή η λογική οδηγεί σε ηθικούς κινδύνους. Γιατί δανείστηκε τόσα χρήματα η ΠΕΟ; Γιατί εγκρίθηκαν τόσο μεγάλα δάνεια; Τί τα έκαναν τα λεφτά; Πού έφαγαν τρία εκατομμύρια και δεν μπορούν να πληρώσουν; Και, ίσως ακόμα πιο σημαντικό, υπήρχε πολιτική παρέμβαση, ή ήταν απλά βλάκας ο τραπεζίτης που πρώτα ενέκρινε τέτοιο δάνειο με εγγυητές που δεν τα είχαν, που μετά απαγκίστρωσε τους εγγυητές και τέλος που διέγραψε το δάνειο;

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτά ισχύουν για όλους. Εάν οι τραπεζίτες δεν διερωτώνται γατί τα θέλει ο δανειζόμενος τα λεφτά και πώς θα τα αποπληρώσει, τότε παίζει με χρήματα που δεν του ανήκουν. Αν το κάνει με επιχειρηματίες, πολιτικούς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κομματικές επιχειρήσεις ή κόμματα, δεν κάνει διαφορά. Πάντα είναι ανήθικο. Πάντα και για όλους.

Και, αν ήταν «ηθικό», γιατί να μην δανειστούν από τα λεφτά των καταθετών άλλα τόσα; Ας τους δώσουν άλλα 3 εκατ. για τον ένα και άλλα 40 για τον άλλο, αφού είναι ηθικά ορθό.

Ναι, είναι χειρότερο όταν μιλάμε για επιχειρηματίες. Εκεί είναι «απλή», καρφωτή παρανομία. Εδώ, όμως μιλάμε πλέον για πολιτική διαφθορά. Αλλά η λογική πως μια συνδικαλιστική οργάνωση «δικαιούται παραπάνω» να δανείζεται με αγύριστα είναι κάτι χειρότερο από σάπια. Αν είναι έτσι, ας «στηρίξουν την Δημοκρατία» οι τράπεζες, με δανεικά και αγύριστα (από τα δικά μας λεφτά) στα κόμματα. (Εντάξει, θα μάθουμε και γι αυτά). Ή ας «στηρίξουν την ανάπτυξη» με επιπλέον δάνεια σε developpers, ή ας αντιμετωπίσουν την ανεργία με παρόμοια δάνεια προς επιχειρήσεις.

Τέλος, γιατί να υποθέσουμε πως δεν είναι υποχρεωμένη η ΠΕΟ (ή τα κόμματα, ή οι επιχειρηματίες, ή το ΑΚΕΛ) προς την οποιαδήποτε τράπεζα τους διαγράφει δάνεια; Πώς επηρεάζεται το πολιτικό πεδίο με αυτή την κίνηση; Και, πάνω από όλα, γιατί να μην το ξανακάνει;

Η διαγραφή δανείων από τις τράπεζες είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να γίνεται μόνο σε πολύ σπάνιες, ειδικές περιπτώσεις και, ναι, με κοινωνική ευαισθησία. Αλλά η στάση της ΠΕΟ πως η δική της διαγραφή είναι «ηθικά ορθή» είναι πολύ χειρότερη από την ίδια την διαγραφή του δανείου. Κι αυτό, διότι προδίδει πως στην όλη λογική πως οι τράπεζες είναι τσιφλίκια μερικών και όχι μηχανές της οικονομίας, τελικά ισχύει και στον συνδικαλισμό.

Γιατί τέτοιου είδους διαγραφές δεν είναι απλά «καπιταλισμός» αλλά «ασύδοτος καπιταλισμός» του χειρότερου είδους, εκείνου της διαπλοκής. Κι όταν μάθουμε για τους άλλους, τα ίδια θα ισχύουν και για τους άλλους.

Επίσης πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Κι όταν αρχίσουν τα λεφτά από το φυσικό αέριο να έρχονται, τότε να δείτε πόσο φαΐ θα πέσει, όπως ξέρουν καλά στην μετανιωμένη Νιγηρία και Ζιμπάμπουε…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s