Ήρθε «Τρόικα» από τη Μόσχα για το δάνειο

Εξετάζουν σενάρια οι Ρώσοι, ενώ «τίποτε δεν αναμένεται στο επόμενο διάστημα»

Όπως ήταν από παλαιότερα γνωστό, το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να παραχωρήσει (με κάποιο τρόπο) δάνειο στην Κύπρο, αλλά το βασικότερο ζήτημα ουσίας που παραμένει, είναι το είδος και η φύση του.

Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», βασική ανησυχία της Μόσχας είναι πλέον η βιωσιμότητα του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα εκτοξευτεί πέραν του 120% μετά την ενίσχυση από την Τρόικα. Γι’ αυτόν τον λόγο και η ρωσική πλευρά ζητούσε επίμονα στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο. Μάλιστα, υψηλόβαθμες πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν πως κλιμάκιο έχει επισκεφτεί την Κύπρο για να συναντήσει τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας γι’ αυτόν τον σκοπό, την ώρα που πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως «η ροή πληροφοριών προς τη Μόσχα, συνεχίζεται».

Πάντως, η γενική λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, ανέφερε στην «Κ» πως δεν είχε καμία επαφή με οποιοδήποτε κλιμάκιο από τη Ρωσία, ενώ οι πληροφορίες που παρέχει το γραφείο της προς το Υπουργείο Οικονομικών, παραχωρούνται με βάση «το τι ζητούν από το Υπουργείο».

Με την Τρόικα
Αντίθετα με τη δήλωση της γενικής λογίστριας, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» επιβεβαίωσε την κάθοδο στην Κύπρο ρωσικής «Τρόικας», σημειώνοντας πως «οι Ρώσοι ζητούν ουσιαστικά τα ίδια ακριβώς στοιχεία με εκείνα που δίνουμε στην Τρόικα». Η δήλωση αποτελεί αφ’ εαυτής επιβεβαίωση των πληροφοριών της «Κ» περί έντονης ανησυχίας της ρωσικής πλευράς για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου.

«Έχω το»…

Πληροφορία που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση Χριστόφια – Λαγκάρντ το βράδυ της Πέμπτης έκανε αναφορά σε δάνειο που θα παραχωρηθεί σε συνεργασία (ή μάλλον διά μέσου) της Τρόικας, κάτι που φέρεται να έχει αναφερθεί και από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως, και στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση αλλά και σε νεώτερη επικοινωνία την Παρασκευή, το Προεδρικό διαψεύδει ότι μεταξύ Χριστόφια – Λαγκάρντ συζητήθηκε οτιδήποτε περί ρωσικού δανείου.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη υποσχεθεί την παραχώρηση 15,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για ενίσχυση της διάσωσης της Ευρωζώνης, εκ των οποίων το μισό ποσό έχει ήδη διατεθεί. Με δεδομένες τις πιέσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στον προϋπολογισμό της χώρας, είναι μάλλον αδύνατο να παραχωρηθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την περίπτωση της Κύπρου. Αν και κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαδραματιζομένων είπε στην «Κ» πως το αρχικό αίτημα της Λευκωσίας προς τη Μόσχα για δάνειο 5 δισ. επαναδιατυπώθηκε με το Προεδρικό να ζητά 7 δισ. και με επιμήκυνση των αποπληρωμών (σε δεκαετή ορίζοντα), τώρα διαφαίνεται πως η Ρωσία δύσκολα θα δείξει τη διάθεση να προχωρήσει με άμεση παραχώρηση δανείου.

Έτσι, η όποια εκταμίευση αναμένεται να προχωρήσει στα τέλη του έτους, μαζί με τη διάσωση της Τρόικας. Ρωσική διπλωματική πηγή σχολιάζει, επίσης, πως το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει να δώσει δάνειο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά «τίποτε δεν αναμένεται σύντομα», ενώ στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας εκφράζουν δυσφορία για τις συνεχείς ερωτήσεις που δέχονται για το θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και άλλο σχόλιο από ρωσική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το οποίο το δάνειο προς την Κύπρο έχει μεν εγκριθεί, αλλά «δεν θα παραχωρηθεί όλο μαζί, αλλά κατά τμήματα», μια τακτική που «θυμίζει» το ΔΝΤ και την Τρόικα και τη λογική των προϋποθέσεων που θέτει για την έγκριση των εκταμιεύσεων (conditionality).
Επιπλέον σενάρια
Οι αναλύσεις που γίνονται στη Ρωσία συμπίπτουν και με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Εκτός από την ανάγκη, για πολιτικούς λόγους εγχώριας κατανάλωσης, να περάσει η απόφαση από τη Δούμα (κάτι που ακόμα καθυστερεί), είναι διακαής επιθυμία του Κρεμλίνου, όπως η όποια ενίσχυση της Κύπρου να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις. Αυτή είναι η στάση που τηρεί –επίμονα– το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Για τον λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις που να μη βαραίνουν τα δημόσια οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σενάριο, που επεξεργάζεται η Μόσχα, βάσει του οποίου θα παραχωρηθεί με κάποιο τρόπο (άμεσο ή μέσω αγοράς ομολόγων, για παράδειγμα) δανεισμός στην Κύπρο μέσα από τις κρατικές τράπεζες. Υψηλόβαθμες πηγές στη Μόσχα σχολιάζουν πως αυτή είναι πλέον η πιο πιθανή επιλογή, γεγονός που προκρίνει ανάμειξη της Sberbank, της VTB ή και των δύο στην όλη άσκηση.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στη Λευκωσία σχολίαζαν κατ’ ιδίαν πως σε περίπτωση που δεν μπορεί η ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει με την «αναγκαία ταχύτητα» το θέμα στη Δούμα, τότε θα δινόταν «γεφυρωτικό», όπως χαρακτηρίστηκε, δάνειο προς την Κύπρο μέσα από ρωσικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, συνεχίζουν να δηλώνουν πλήρη άγνοια.

Ακόμα και με αυτό το σενάριο, ωστόσο, ρωσικές πηγές σχολιάζουν πως οι ανησυχίες για την πορεία της Κύπρου συνεχίζουν να υφίστανται. Κι αυτό, διότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει μια ουσιαστική λύση στο κυπριακό χρέος μέσα από την Τρόικα, ή ακόμα σε περίπτωση που τα προβλήματα της Ελλάδας επιδεινωθούν, τότε οι πιθανές ζημιές για τους δανειστές της Κύπρου, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Όχι από τράπεζες
Μάλιστα, η αρχική σκέψη που είχε γίνει, να διασωθεί η Κύπρος μέσα από την εξαγορά των προβληματικών τραπεζών της από ρωσικές τράπεζες, αφήνοντας έτσι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα για την Τρόικα, εγκαταλείφθηκε μετά τις πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος του προβλήματος στο τραπεζικό μας σύστημα. Η RCB, θυγατρική της κρατικής VTB, είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά η όλη προσπάθεια διακόπηκε μετά τους πρώτους ελέγχους που έγιναν, και οι οποίοι έδειξαν στην RCB πως η Λαϊκή, εκτός από προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και προβλήματα βιωσιμότητας.

Μία δεύτερη σκέψη, που αφορούσε αγορά προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών από τη Sberbank, επίσης κατέρρευσε, διότι διαφάνηκε πως μια τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε τη ρωσική τράπεζα χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα: Δεν θα αρκούσε αυτή η κίνηση για να αποφύγει τον κίνδυνο η κυπριακή οικονομία.

Διπλός στόχος
Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία παίζει ένα διπλό παιχνίδι, στο οποίο αναζητά ισορροπίες που μάλλον δεν θα είναι εύκολες: Από τη μία, σύμφωνα με έγκυρους δημοσιογραφικούς κύκλους στη Μόσχα, το όλο σύστημα «επιχειρηματιών και ολιγαρχών» ανησυχεί έντονα για τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, όπου είναι τοποθετημένο ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού τους.
Είναι προφανές πως μία κατάρρευση της Κύπρου θα οδηγούσε σε τεράστιες ζημιές για τους ίδιους. Από την άλλη, όμως, η όποια δαπάνη για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, είτε με δανεισμό προς το κράτος είτε με στήριξη των τραπεζών, συνεπάγεται και τον κίνδυνο πως τα δάνεια ή επενδύσεις που θα απαιτηθούν, μπορεί να χαθούν για τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εμπίπτει και η πιθανή αλλαγή στρατηγικής της RCB, η οποία μελετά το ενδεχόμενο ενισχυμένης «κυπριοποίησής» της, με άντληση καταθέσεων και την παραχώρηση δανείων, όχι μόνο σε Ρώσους επενδυτές και καταθέτες στην Κύπρο, αλλά και από άλλους μεγάλους καταθέτες στην ντόπια αγορά. Αυτή η στρατηγική, ωστόσο, μπορεί μεν να δώσει μια ανακούφιση, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται το κενό που δημιουργεί στην αγορά το πρόβλημα των δύο μεγάλων τραπεζών, αλλά δεν μπορεί να αποσοβήσει τους κίνδυνους που συνεπάγεται για τους Ρώσους μια κατάρρευση της Κύπρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s