Αντιπροτάσεις στην Τρόικα για να σωθεί ο 13ος

Ετοιμάζονται, υπό την πίεση του χρόνου, οι εισηγήσεις της κυβέρνησης

Επέκταση του παγώματος της ΑΤΑ προκειμένου να αποτραπεί η οριστική κατάργησή της

Κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης –όπως εξελίχθηκε ημέρας– για τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι πρώτες σκέψεις της Λευκωσίας για τις αντιπροτάσεις που θα καταθέσει στην Τρόικα σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσει η Κύπρος για την οικονομική της διάσωση.

Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά τις προτάσεις της Κομισιόν και ετοιμάζει ένα πακέτο σκέψεων το οποίο ως στόχο έχει να καταστήσει το Μνημόνιο περισσότερο ανεκτό για τους πολίτες.

Όπως έχει καταστεί ξεκάθαρο, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασωθεί ο 13ος μισθός, έναντι του οποίου θα προταθεί κλιμακωτή μείωση των μισθών στο Δημόσιο, της τάξης του 5% με 10%. Κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε στην «Κ» πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει, στο παρόν στάδιο, τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η κλιμακωτή μείωση των μισθών, αφού αυτή ακόμα εξετάζεται.

Πάντως, οι πρώτες σκέψεις που γίνονται, αποκλίνουν από τη λογική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Εάν το όριο στις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις, για παράδειγμα, είναι τα 1.500 ευρώ, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 2.500 θα υποβαλλόταν σε μηδενική περικοπή για τα πρώτα 1.500 ευρώ που λαμβάνει και θα γινόταν περικοπή στα επόμενα 1.000. Αυτό είναι το σύστημα που επικρατεί στην Κύπρο μέχρι σήμερα, ενώ και στον Φόρο Εισοδήματος, για παράδειγμα, ακολουθείται η ίδια λογική. Οι σκέψεις του Υπουργείου αλλάζουν αυτή την προσέγγιση. Στο πιο πάνω παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 2.500 θα δεχτεί μείωση επί του συνόλου της σύνταξής του (και στις 2.500 ευρώ) και όχι μόνο στις 1.000 που βρίσκονται πάνω από το «όριο». Με αυτό τον τρόπο, γίνεται ισοπέδωση των εισοδημάτων.

Επιπλέον, στο Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν να προτείνουν, αντί για καθολική κατάργηση της ΑΤΑ, την επέκταση στο πάγωμά της για μερικά ακόμη χρόνια που να καλύπτουν τουλάχιστον τον χρονικό ορίζοντα της οικονομικής κρίσης.

Με τις μειώσεις που προτείνονται στο κρατικό μισθολόγιο, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως αυτό θα περιοριστεί κατά 5% με 6%, ένα ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το 15% που προτείνει η Τρόικα.

Στο Υπουργείο, πάντως, εξετάζουν επιπλέον μέτρα, με τα οποία να ενισχύεται η εξοικονόμηση στα δημόσια οικονομικά. Μεταξύ τους είναι και μια «ουσιαστική μεταρρύθμιση» στα δίδακτρα των πανεπιστημίων. «Ο κάθε φοιτητής στα δημόσια πανεπιστήμια, στοιχίζει στο κράτος περίπου 30 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται και η φοιτητική χορηγία», σχολίασε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών. «Γι’ αυτό, κάτι θα πρέπει να γίνει.» Οι σκέψεις, σύμφωνα με πληροφόρηση, εστιάζονται στη μείωση των συγκεκριμένων δαπανών μέσα από την επιβολή διδάκτρων. Ταυτόχρονα, όμως, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και αντισταθμιστικά μέτρα, όπως τη δημιουργία μεγάλου αριθμού υποτροφιών που να βασίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια.

Αύξηση φόρων στα ακίνητα

Επιπλέον μέτρα που εξετάζονται, αφορούν στην αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, με στόχο την αύξηση της φορολογικής βάσης (δηλαδή να πληρώνουν περισσότεροι πολίτες φόρους) από την οποία εκτιμάται από στελέχη του Υπουργείου πως θα αντληθούν έσοδα γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον πως θα μειωθούν οι κοινωνικές παροχές, «κυρίως μέσα από τη στόχευση».

Δύσκολη η εκπόνηση, δέσμευση Σιαρλή για γοργούς ρυθμούς

Δυσφορία της Τρόικα για την καθυστέρηση στην ετοιμασία των θέσεων της Λευκωσίας

Μετά από τα σαφή μηνύματα που δόθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην κυβέρνηση από την Τρόικα και το Eurogroup, με τις σχετικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η Κύπρος πρέπει να «ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της» σχετικά με το πρόγραμμα αρωγής που έχει ζητήσει, κατέστη σαφές πως η Δημοκρατία τελεί πλέον κάτω από στενή «παρακολούθηση» και πως ο χρόνος έχει στενέψει σημαντικά, με τον Οκτώβριο να αποτελεί –άτυπα– την καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία με την Τρόικα.

Ενώ η ημερομηνία της επίσκεψης της Τρόικας θα αποφασιστεί αύριο Δευτέρα, στο Υπουργείο Οικονομικών ακόμα επεξεργάζονται τις αντιπροτάσεις που θα υποβάλουν στην Κομισιόν. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως οι πιο πάνω προκαταρτικές σκέψεις, όταν θα ολοκληρωθούν, θα αποτελέσουν «τα μέτρα του Υπουργείου» και σχολιάζουν πως «αυτό το πακέτο πιθανόν να αλλάξει πολύ πριν να καταλήξει στην Τρόικα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s