Η Τρόικα και το σενάριο του τρόμου….

Τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Τρόικα είναι σκληρά και θα επηρεάσουν την οικονομία. Με δεδομένο ότι κάποια παραπλήσια μέτρα από εκείνα που έχουν ακουστεί, θα πρέπει να ληφθούν, πρέπει να αναμένουμε πως η ύφεση το 2013 θα είναι βαθύτερη από το1.5% που εκτιμάται από τους κρατικούς φορείς για φέτος.

Αυτά, όμως, είναι δεδομένα, όπως είναι επίσης δεδομένο πως το Μνημόνιο θα είναι «υφεσιακό». Οι πολιτικοί, για δικούς τους λόγους και για δικές τους μικρότητες, ξαφνιάζονται και φωνάζουν για το γεγονός ότι τα μέτρα θα βαθύνουν την κρίση.

Δουλειά του Μνημονίου, όμως, δεν είναι να φέρει ανάπτυξη, αλλά να δημιουργήσει συνθήκες για να έχουμε μελλοντικά ανάπτυξη, η οποία να είναι βιώσιμη. Και η διαφορά είναι εξαιρετικά σημαντική.

Να δεις τι σου ‘χω για μετά….
(φωτό- AFP)

Το δίλημμα της κοινωνίας και της οικονομίας μας δεν είναι πώς να πετύχει ανάπτυξη τους επόμενους μήνες ενώ ταυτόχρονα να επιβιώνει: Το δίλημμα είναι πώς να φροντίσουμε πως θα μπούμε σε μια πορεία που να αντέχει στον χρόνο. Στόχος –και δικαίωμα- του κάθε πολίτη είναι να εξασφαλίσει τα παιδιά του και τα γεράματά του, και, στο βαθμό που είναι δυνατό, να ζήσει μια άνετη ζωή στο μεταξύ.

Αυτό το «μεταξύ» έχει χαθεί, τουλάχιστον για μερικά χρόνια. Αλλά στόχος της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των πολιτικών και όλων μας πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε τα άλλα δύο: Τα παιδιά και τα γεράματά μας. Και να ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο άνετα, όταν θα μπορούμε.

Τα μέτρα της Τρόικας, με τον 13ο και την ΑΤΑ, αλλά και τις άλλες περικοπές που δεν αφορούν πλέον μόνο το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, μας τρομάζουν. Αυτό όμως δεν είναι το σενάριο του τρόμου. Το χειρότερο θα είναι ένα δεύτερο μνημόνιο, εν μέσω αποτυχίας του πρώτου, που να φέρνει ακόμα πιο σκληρά μέτρα κι ακόμα πιο μακροχρόνια ύφεση. Η ανεργία δεν έχει καν φτάσει στην κορυφή της, ενώ η ύφεση ακόμα ψάχνει τον πάτο.

Οι προτάσεις της Τρόικας έχουν τσαπατσουλιές, και ορισμένα θα ήταν καλό (και κοινωνικά επιθυμητό) να αντικατασταθούν από άλλα. Σε γενικές γραμμές, όμως, το πακέτο είναι μάλλον ανεπαρκές.

Η κυβέρνηση, για δικούς της λόγους, συνεχίζει να καθυστερεί. Μάθαμε μάλιστα προψές πως είπαν στην Τρόικα να μην μας έρθει 1η Οκτωβρίου διότι (όπως και τον Αύγουστο) έχουμε αργία. Είναι μάλλον αδιανόητη αυτή η στάση, εκτός κι αν ο στόχος είναι να πάρουν το πράμα ως τον Φεβρουάριο για να τα φορτωθεί ο επόμενος, ο οποίος μέχρι τότε δεν θα έχει κάτι να παραλάβει πέρα από καμένη γη. Εάν υπάρχει άλλος λόγος που χρειάστηκε η κυβέρνηση 2 μήνες για να μιλήσει με κόμματα και κοινωνικούς εταίρους και να διαμορφώσει (σε αδρές γραμμές έστω) αντιπροτάσεις, ας ειπωθεί. Φτάσαμε όπως στο κατάντημα η μόνη λογική εξήγηση να είναι η εσκεμμένη καθυστέρηση, μια στάση που δοκιμάζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι να αποφύγουμε ένα δεύτερο μνημόνιο –και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δείξουν οι πολιτικοί την τόλμη που μέχρι σήμερα λείπει εντυπωσιακά από την πολιτική μας σκηνή. Όπως λέει συχνά αυτή η στήλη, όλοι τρέμουν τα αυριανά πρωτοσέλιδα, αλλά κανείς τους δεν ανησυχεί τί θα λένε οι επικήδειος τους και η Ιστορία για τον ρόλο τους.

Κλασσικό παράδειγμα η αναφορά της Υπουργού Εργασίας πως οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν διότι 44% των συνταξιούχων μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Κανείς, όμως, δεν μίλησε γι αυτούς –ούτε και η Τρόικα- αφού οι περικοπές που προτείνονται, αφορούν στις συντάξεις του Δημοσίου και όχι τις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το ένα μέλος της τριμελούς υπουργικής επιτροπής που συζητά με την Τρόικα δεν έχει κατανοήσει ούτε τα βασικά στις προτάσεις, ή αν το κάνει εσκεμμένα για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Με τις επιμονές στις κόκκινες γραμμές (όπως τον 13ο που όλοι μας θέλουμε, αλλά καλό θα ήταν να δεχτούμε πως δεν πρέπει να λάβουμε), το μόνο που καταφέρνουμε είναι εξασφαλίσουμε πως θα πατήσουμε με βία στις κόκκινες αυτές γραμμές κάποια στιγμή -μάλλον τους επόμενους 12 μήνες- και πως εν τω μεταξύ θα χειροτερέψει η κρίση.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται η Κύπρος αντιπροτάσεις που να έχουν και πιο έντονο το κοινωνικό τους πρόσωπο. Αλλά ας είναι σοβαρές, τεχνικά ορθές και αποτελεσματικές.

Αλλιώς, ενώ το «μεταξύ» εκείνο έχει χαθεί για μερικά χρόνια, απλά θα το επεκτείνουμε. Και τα παιδιά και τα γεράματά μας, κινδυνεύουν να πάνε χαμένα.

Επίσης, πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα πως «προχωρά το ΓεΣΥ» και να το προχωρήσουν, αλλά και να εκπονηθεί ουσιαστικό ΜΔΠ χωρίς το οποίο δεν υπάρχει νόημα στον προϋπολογισμό. Και τα λεφτά από το φυσικό αέριο δεν είναι για να γλιτώνουν οι δειλοί πολιτικοί που κατά τα άλλα «κόπτονται για τον λαό» από τις μεταρρυθμίσεις που φοβούνται. Το γκάζι ανήκει στους επόμενους.

 

ΥΓ. Το έπιασε κανένας πως τόσο καιρό μας έλεγαν πως η Τρόικα δεν υπέβαλε προτάσεις, μέχρι που έγινε η διαρροή τους;  Άλλο ψέμα, και μάλιστα καρφωτό.

Advertisements

One thought on “Η Τρόικα και το σενάριο του τρόμου….

 1. Μιχάλη, μέσα σε όλα αυτά τα φοιτσιάρικα, είναι νομίζω καλό να επισημαίνεται πως ναι μεν το μνημόνιο θα είναι «υφεσιακό», αλλά ποια θα ήταν η άλλη επιλογή – χωρίς στήριξη και μνημόνιο;

  Η στάση πληρωμών και η χρεοκοπία είναι καλύτερη επιλογή;

  Γιατί εκτός από αυτές τις δυο επιλογές, *δεν* υπάρχει άλλο σενάριο. Η προηγούμενη κατάσταση με τα ελλείμματα, τις φούσκες, και τις υπερβολές έκλεισε τον κύκλο της.

  Για τους επικήδειους μην ανησυχείς, γιατί εκείνοι που θα έπρεπε να ακούσουν, δε θα μπορούν να το κάνουν, άσε που ο θάνατος λειτουργεί απόλυτα ισοπεδωτικά, δικαιώνοντας τους πάντες εκείνη την ώρα.

  Α, και για να σε διορθώσω και λίγο: Πέμπτη παράγραφος από το τέλος είναι οι πολιτικ*οί*.

  Η πολιτική ας πούμε πως δεν έδειξε πως είναι δειλή 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s