Μάχη με τον χρόνο στο Υπ. Οικονομικών

 

Κάτω από τη σκιά των εντυπωσιακών δηλώσεων Άντρου Κυπριανού για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε την Παρασκευή το προσχέδιό του για τις αντιπροτάσεις που θα παρουσιαστούν στην Τρόικα. Οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάστηκαν με στόχο να εξασφαλιστούν εξοικονομήσεις της τάξης των 850 εκατ. ευρώ (έναντι 975 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός υπολογισμός της Τρόικας) και περιλαμβάνουν τα μέτρα που έχουν ήδη συζητηθεί.

 

Ανάμεσά τους είναι η επέκταση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα, με την επιβολή (χαμηλού) συντελεστή σε όλα τα ακίνητα, η κλιμακωτή μείωση στους μισθούς στο Δημόσιο με αντίκτυπο μεταξύ 6% και 8% στο μισθολόγιο και στις συντάξεις, και η ουσιαστική μείωση στις κοινωνικές παροχές μέσα από την επιβολή κριτηρίων και την ενίσχυση της στόχευσης. Στο Δημόσιο, το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται επίσης και την κατάργηση 795 θέσεων εργασίας, αλλά και την μη πλήρωση κενών θέσεων. Επίσης, προτείνεται πάγωμα στις προσλήψεις, ιδίως στο ωρομίσθιο προσωπικό, αλλά και η μείωση του ορίου του αφορολόγητου στον φόρο εισοδήματος, στα 17.500 ευρώ.

 

Πάντως, η απόσταση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Προεδρικού είναι αρκετά μεγάλη, και οι τελικές αποφάσεις δεν μπορούν προς τα παρόν να είναι σίγουρες. Το Προεδρικό θέτει ως κόκκινη γραμμή τον 13ο μισθό και την ΑΤΑ, η οποία ούτως ή άλλως θα παραμείνει παγωμένη εν όψει μεταρρύθμισης. Αυτό εξάλλου ψήφισε και η ίδια η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες κατά την εκεί ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για τις συστάσεις προς την Κύπρο.

 

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να υπογραφεί ένα Μνημόνιο αρκετά σύντομα (ώς τα τέλη Οκτωβρίου) για να επιτρέπει την εκταμίευση ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον στερέψει τα ρευστά αποθέματα του κράτους.
Η πίεση του χρόνου έχει βαρύνει το κλίμα αισθητά στον τρίτο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών, όπου επικρατεί έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα ταμεία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών επιμένει να είναι καθησυχαστικός, με τις γνωστές του δηλώσεις ότι «κοιμάται ήσυχος» τα βράδια.

 

Στο Υπουργείο, η ανησυχία είναι πως το Προεδρικό μάλλον θα κουτσουρέψει τις προτάσεις που θα του υποβληθούν (όπως έγινε εξάλλου και με το δημοσιονομικό πακέτο του περασμένου Μαΐου που ακόμα δεν έχει προχωρήσει, τέσσερις μήνες μετά το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί). Στη συνέχεια, θα πρέπει τα μέτρα, όπως θα τα διαμορφώσει το ίδιο το Προεδρικό, να παρουσιαστούν στους κοινωνικούς εταίρους και στα κόμματα.

 

Μόνο του…

Εκεί, ανησυχία είναι πως η συζήτηση δεν θα είναι σύντομη, με έντονες αντιδράσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και δημόσιες αντιπαραθέσεις –λόγω και των προεδρικών εκλογών– από τα κόμματα. Στη συνέχεια, το επόμενο στάδιο, η συζήτηση με την Τρόικα κρύβει τους δικούς της κινδύνους, ιδίως αν το Προεδρικό χαμηλώσει ουσιαστικά τον πήχη στα μέτρα του Υπουργείου.
Το κυριότερο ζητούμενο, για το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η εξασφάλιση επιμήκυνσης του Μνημονίου για την Κύπρο, πέρα από το «παραδοσιακό» χρονικό ορίζοντα των τριών ετών που ακολουθεί η Τρόικα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να εισαχθούν σταδιακά (αλλά και πιο ήπια) μέτρα στην οικονομία. Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Από την πλευρά του, το Προεδρικό διαμηνύει πως μια συμφωνία με την Τρόικα είναι πολύ πιθανή ώς τα τέλη Οκτωβρίου, νοουμένου ότι η Τρόικα θα είναι «λογική» στις διαπραγματεύσεις και δεν θα επιμένει σε κόκκινες γραμμές όπως την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος άφησε σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Εικάζεται πως η δήλωση αυτή δεν αποτελεί σοβαρή τοποθέτηση, αλλά κίνηση για να ενισχυθεί η θέση της κυβέρνησης προ των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Με δεδομένα, όμως, τα συνεπακόλουθα μιας εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, δεν μπορεί εύκολα να θεωρηθεί σοβαρή μια τέτοια απειλή. Πάντως, η δήλωση Κυπριανού καλύφθηκε από την Παρασκευή σε αρκετά ξένα μέσα και προκαλεί, ήδη, ανησυχία για νέο κύμα εξόδου καταθέσεων

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s