Σβήνουν οι ελπίδες για το ρωσικό δάνειο

Εν όψει της συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας με τον ρώσσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία να κάνει σοβαρές δεύτερες σκέψεις για την παραχώρηση δανείου προς την Κύπρο.

Ρωσικές πηγές σχολιάζουν πως μια απόφαση να παραχωρήσει ένα δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ (ή και περισσότερα) στην Κύπρο θα εξέθετε την χώρα σε σημαντικό ρίσκο. Σε ψεσινό της άρθρο για το θέμα, η Wall Street Journal αναφέρθηκε σε ρωσικές πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, και οι οποίες ανέφεραν πως το δάνειο αποτελεί «υπερβολικά μεγάλο ρίσκο για να πάρει κανείς, πάνω σε ένα έθνος με πληθυσμό λιγότερο του ενός εκατομμυρίου». Άλλη πηγή σχολιάζει πως «θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν το δάνειο προχωρούσε».

Σημαντική η συνάντηση Χριστόφια-Λαβρόφ αργότερα σήμερα, με τις πληροφορίες από την Μόσχα να αναφέρουν πως δύσκολα θα προχωρήσει το διμερές δάνειο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πηγές κοντά στο Προεδρικό εκφράζουν “έντονη ανησυχία” για την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με το ρωσικό δάνειο.

Η Ρωσική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να “φορτώσει” το δάνειο στον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντιδράσεις, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι πολύ πιο “πιεσμένα” από ό,τι αναμενόταν.

Έτσι, η κυριότερη σκέψη που γινόταν, αφορούσε στην παραχώρηση δανεισμού προς την Κύπρο μέσω τραπεζών που ελέγχει το Κρεμλίνο. Ωστόσο, και εκεί εκφράζονται έντονες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές εξ αιτίας της Κύπρου. Τοπ γεγονός ότι το χρέος της Κύπρου πολύ πιθανόν να φτάσει σε μη εξυπηρετήσιμα επίπεδα μετά την στήριξη, ρώσσοι εμπειρογνώμονες σχολιάζουν πως το ρωσικό δάνειο –άσχετα με την μορφή που θα πάρει- θα είναι “ο πρώτος υποψήφιος για κούρεμα”. Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα η Wall Street Journal επικαλείται πηγές από την Κύπρο σύμφωνα με τις οποίες εκφράζονται έντονες ανησυχίες πως και αυτή η επιλογή «σβήνει».

Σε κάθε περίπτωση, και μετά από πολλούς μήνες ασάφειας, το πεδίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό αργότερα σήμερα, μετά την συνάντηση Χριστόφια-Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

Advertisements

One thought on “Σβήνουν οι ελπίδες για το ρωσικό δάνειο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s