Πώς θα αντέξουν ως τον Δεκέμβριο τα ταμεία

Χρειάζονται μέτρα που θυμίζουν κράτος υπό πλήρη στρατιωτική κατάληψη

Με δυσκολία θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους επόμενους δύο μήνες, αν λάβει κανείς υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία. Εξαιρουμένων των εσόδων, που επιταχύνονται μετά τον Νοέμβριο, προς το τέλος του έτους οι δαπάνες μόνο για το χρέος που λήγει και τις δαπάνες προσωπικού, φτάνει το 1,15 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο πιο συντηρητικός υπολογισμός που μπορεί να γίνει, και από το συνολικό ποσό εξαιρούνται όλες οι άλλες δαπάνες του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών.

Αν λάβει κανείς τις συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες, σε συνάρτηση με τις ανάγκες δαπανών για το επόμενο δίμηνο (εξαιρείται ο Σεπτέμβριος), τότε το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει εξοικονομήσεις ύψους 899 εκατ. ευρώ. Ελλείψει αρκετών από τα στοιχεία, οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις (βλέπε «Info») γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενδεικτικοί.

Οι ανάγκες, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αυτή η εξοικονόμηση, η κυβέρνηση έχει μια σειρά από επιλογές:.

Πρώτο, ένα σημαντικό ποσό, θα εξασφαλιστεί, σύμφωνα με πληροφόρηση, από την ανανέωση χρέους που λήγει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, από ιδιώτες (τράπεζες) που το κατέχουν σήμερα. Αυτή η ανανέωση ανέρχεται περίπου στο 0,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η πρακτική, πέρα από τη μεγάλη έκθεση της χώρας στο ρίσκο που συνεπάγεται η συνεχής ανανέωση βραχυπρόθεσμου χρέους, εν πάση περιπτώσει, δεν αρκεί για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του Δημοσίου, ακόμα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες του κράτους για τα συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά μία εκ πρώτης όψεως εκτίμηση θέτει το κόστος των δανείων αυτών σε επίπεδα κοντά στα 60 με 75 εκατ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν γίνεται πληρωμή στους τόκους (αντί τούτου, πωλούνται με «έκπτωση» στην ονομαστική τους αξία τα γραμμάτια). Η ανανέωση του χρέους μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να τα «βγάλει βόλτα» ως τις αρχές Δεκεμβρίου, νοουμένου ότι θα γίνουν επιπλέον εξοικονομήσεις, αφού θα χρειαστούν επιπλέον εκδόσεις ή επανεκδόσεις χρέους που δεν καλύπτονται από την «καλή θέληση» πιστωτών όπως την FBME, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον συνεργατισμό.

Δεύτερο, η κυβέρνηση σίγουρα θα πρέπει να «κόψει» πολλές δαπάνες, ακόμα και μερικές από εκείνες που αποτελούν συμβατικές της υποχρεώσεις. Είναι ήδη ξεκάθαρο πως το κράτος καθυστερεί ουσιαστικά (κάποτε για περισσότερο από έξι μήνες) πληρωμές που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συχνά δεν παίρνει τα δεδουλευμένα. Επιπλέον, αποζημιώσεις, απαλλοτριώσεις, επιχορηγήσεις, χορηγίες σε Δήμους κ.λπ. έχουν ήδη κοπεί και είναι προφανές πως καθυστερούν με στόχο να διατηρηθεί η ικανότητα του κράτους να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του σε μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει την «τελευταία γραμμή άμυνας», τις καταθέσεις στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και την Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Κ», που συνάδουν με πληροφορίες, το ποσό αυτό φτάνει στο 0,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα μπορεί μεν να δώσουν το κράτος από τη στάση πληρωμών ώς το τέλος Νοεμβρίου ή και τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά αποτελούν το τελευταίο οχυρό και όταν αυτό το ρευστό χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, θα πρέπει πλέον το κράτος να θεωρείται πλήρως χρεοκοπημένο.

Με βάση τα πιο πάνω, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανασάνει, αφού ο μόνος τρόπος για επιβίωση των ταμείων έχει να κάνει με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία δεν έχουμε δει ούτε καν στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτές οι κινήσεις –όπως η χρησιμοποίηση των καταθέσεων της κυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα– μάλλον θυμίζουν κράτος που βρίσκεται ενώπιον πλήρους κατάληψης από στρατιωτικούς εισβολείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s