Είναι δυνατόν (;)

Tου τα λένε, ή τα κάνει μόνος του; Ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Πρόεδρος επιμένει στην ίδια λογική που ακολούθησε μέχρι σήμερα: «Δεν δέχομαι τίποτε, κάνω μόνο βλακώδεις και αντιλαϊκές αντιπροτάσεις για την Τρόικα, τις αποκαλώ φιλολαϊκές και μιτσοκαμμώ του Χατζηπέτρου».

Για αρκετό καιρό φοβόμασταν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χάσει την ικανότητα να επικοινωνεί με την πραγματικότητα. Δυστυχώς, όμως, στο μυαλό μας παίζει όλο και πιο έντονα ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος: Το κάνουν επίτηδες. Θέλουν να παραδώσουν καμένη γη στον επόμενο, αρνούμενοι στο Προεδρικό να κάνουν έστω και τα στοιχειώδη για το καλό του τόπου, και εσκεμμένα, μεθοδικά και στυγνά οδηγούν τον τόπο στην καταστροφή.

Όλοι θέλουμε 13ο μισθό. Στον ιδιωτικό τομέα, θα θέσουμε όσοι μπορούμε όρους για την αποκοπή του. Στον δημόσιο, όμως, θέλουν να τον δώσουν (από τα λεφτά των ήδη πνιγμένων δημόσιων ταμείων, τα οποία γεμίζουν από τα λεφτά του κόσμου και από δανεικά). Ναι, όλοι τον θέλουμε και μάλλον όλοι θα τον χάσουμε. Αλλά θεωρεί ο πατριώτης “φίλος του λαού” πως είναι θεμιτό να πιάσει τα λεφτά της οικονομίας (σε φόρους ή δανεικά) για να δώσει 13ους μισθούς. Δηλαδή να πάρει λεφτά από την οικονομία, για να τα δώσει στην οικονομία με σκοπό να την τονώσει με το πρόσχημα του “λιανικού εμπορίου”. Αυτό είναι φιλολαϊκό, μας λένε.

Αλλά δεν είναι φιλολαϊκό, από την άλλη, να προχωρήσουν με νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών παντός είδους, κάτι που θα πέσει σαν αμόνι στην πλάτη, πρώτα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της οικονομίας, και μετά των υπόλοιπων.

Την ίδια ώρα θεωρούν “αντιλαϊκό” να κοπούν επιδόματα, προνόμια και (ναι), ο 13ος, ακόμα και για τους υψηλόμισθους. Αλλά είναι “φιλολαϊκό” να σε κατεβάζει από την σκαλωσιά για να δώσει φόρους. Υπερβάλλω; Η ανεργία κυματίζει στο 11.7%, το κόστος εργασίας αυξάνεται κατά σχεδόν 2% το τρίμηνο από το 2010 και μετά, ενώ το 25% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Αυτά, σύμφωνα με την Eurostat και την Στατιστική Υπηρεσία.

Και τί κάνει η «φιλολαϊκή» κυβέρνηση; Αυξάνει το κόστος εργασίας για τους εργοδότες, την ώρα που αυξάνει και τους φόρους για τους εργαζόμενους. Μαεστρική πολιτική. Και μάλιστα έχουν και τα μούτρα να λένε πως της Τρόικας τα μέτρα είναι «υφεσιακά», λες και τα δικά τους είναι αναπτυξιακά.

Η διαφορά είναι πως τα υφεσιακά μέτρα της Τρόικας μας δίνουν μια κάποια ελπίδα πως θα διορθωθούν κάποιες ανισορροπίες για να έχουμε ανάπτυξη, ενώ τα μέτρα του προεδρικού, το οποίο απορρίπτει κατά συρροήν την κάθε σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών, υπόσχονται μόνο όφελος για λίγους και απελπισία για πολλούς.

Και τώρα, διαμηνύει πως δεν θα υπογράψει Μνημόνιο που να κόβει την ΑΤΑ, τον 13ο και να ιδιωτικοποιεί ημικρατικούς. Πρώτο, η ίδια η κυβέρνησή του συζητά την ΑΤΑ και την περικοπή της. Έλεος. Δεύτερο, αν δεν θέλει να κοπούν οι 13οι μισθοί όφειλε να περιορίσει λίγο τον εαυτό του και να δεχτεί τις αντιπροτάσεις που ετοίμαζε το Υπουργείο Οικονομικών κι αυτός τους τις έριχνε στα μούτρα. Αντί τούτου, ψήνει αντιπροτάσεις που ούτε σοβαρές είναι, ούτε εισπράξεις θα φέρουν για το κράτος.

Και τέλος, αν δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει για να λαμβάνει η κυβέρνηση κέρδη, καλώς. Αλλά οφείλει να εξηγήσει στα άλλα ξεφτέρια που δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση, πως εφάπαξ και συντάξεις δεν έχει αν συνεχίσουν στην πορεία που πήραν. Αν θέλουν σύνταξη, πρέπει πρώτα οι υπάλληλοι να ζητήσουν να μπουν ιδιώτες κατά κάποιο ποσοστό στους ημικρατικούς και να γίνει μεταρρύθμιση στη λειτουργία τους. Εκτός κι αν νομίζουν πως θα τα καλύψει το κράτος, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως εκείνοι οι καιροί έχουν περάσει.

Το χειρότερο από όλα, όμως, είναι πως ο Πρόεδρος, αφού δεν προωθεί σοβαρές αντιπροτάσεις για να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που τράβηξε, μεταφέρει, ουσιαστικά, το μήνυμα πως δεν θέλει να υπογράψει Μνημόνιο. Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους μας φόβους πως το κάνει εσκεμμένα. Χωρίς περίσκεψη,  χωρίς λύπη, χωρίς αιδώ.

Επίσης, οφείλουν να προωθήσουν το ΓεΣΥ και ΜΔΠ χωρίς να λένε άλλα ψέματα. Και κάτω τα ξερά σας από το αέριο των παιδιών μας.

Advertisements

3 thoughts on “Είναι δυνατόν (;)

  1. Μιχάλη, χαίρομαι που μπορείς να τα γράφεις ακόμα με ψυχραιμία! Εγώ δεν δύναμαι πλέον!

    • Δηλαδή τι ωραία κατάσταση: Να μη θέλουμε σωτηρία με τους όρους της τρόικας και η τρόικα να μη θέλει να μας σώσει με τους όρους τους δικούς μας. Τελικά μόνοι μας θα σωθούμε αλλά το ερώτημα είναι πως;

  2. Και νομίζουν πως η τρόικα θα διαβάσει το πακέτο που ετοίμασαν εχτές και θα πει: «Ωωωω! τι ωραία μέτρα! Μα πως και δεν τα σκεφτήκαμε εμείς;» Μα νομίζουν πως η τρόικα τρώει κόνναρα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s