Καύσωνας στα κρατικά ταμεία…

Πολύ άσχημα ήταν τα αποτελέσματα του Αυγούστου για τα δημόσια ταμεία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι η πορεία των δημόσιων οικονομικών έβαινε καλώς μέχρι και τον Ιούνιο, με μια ουσιαστική βελτίωση να συνεχίζεται και τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, τα αποτελέσματα του Αυγούστου μάλλον προκάλεσαν «καύσωνα» στα δημόσια ταμεία.

Συγκεκριμένα, ο Αύγουστος σημείωσε μείωση εσόδων κατά 4,75% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, αφού τα κρατικά ταμεία εισέπραξαν 28,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Αύγουστο του 2011. Την ίδια ώρα, αύξηση κατέγραψαν οι κρατικές δαπάνες κατά 1,49%, δηλαδή 7,3 εκατ. ευρώ.

Ο Αύγουστος παραδοσιακά καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα λόγω των μεγάλων εσόδων και των χαμηλών δαπανών της κυβέρνησης κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Πέρσι, το πλεόνασμα ήταν 110 σχεδόν εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ήταν 74 εκατ. ευρώ, 33% χαμηλότερο.

Η πορεία του Αυγούστου ανατρέπει τις αρχικές ελπίδες που είχαν εκφραστεί από την κυβέρνηση για περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ένα μήνα κατά τον οποίο ανέμεναν να συνεχιστεί η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάστηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σίγουρα προκαλούν απογοήτευση, αφού διαφαίνεται πως ακόμα και η ανάκαμψη του τουρισμού δεν έχει φέρει βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.

Ακόμα και ο Ιούλιος ήταν καλύτερος από τον Αύγουστο, αφού τα έσοδα του μήνα ήταν αυξημένα κατά 9,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011, ενώ οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες κατά 5,1%. Αυτή η σημαντικότατη βελτίωση είχε οδηγήσει τον υπουργό Οικονομικών να σημειώσει πως, εάν συνεχιστεί η πορεία του Ιουλίου, τότε θα πρέπει να αναμένεται πως το έλλειμμα θα οδεύσει προς το 4,5% του ΑΕΠ. Η πορεία αυτή, ωστόσο, έχει ανατραπεί ουσιαστικά, αφού ο φετινός Αύγουστος είχε αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιονομική κατάσταση για το πρώτο οκτάμηνο του έτους εξακολουθεί να παρουσιάζεται κάπως βελτιωμένη σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν πέρσι 3,8% σε σχέση με 3,08% που είναι φέτος. Αυτό οφείλεται καταφανώς στο γεγονός ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος σημείωσαν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, με μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων. Ωστόσο, αυτή η πορεία πλέον ανατρέπεται, δημιουργώντας ισχυρές αμφιβολίες πώς το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 4,5% χωρίς μέτρα και στο 3,5% μετά την υλοποίηση του πακέτου μέτρων.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το περσινό έλλειμμα έκλεισε στο 6,11%, ένα ποσοστό χαμηλότερο από το 6,96% που ήταν η πορεία των δημόσιων οικονομικών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς περιορίστηκε τελικά το έλλειμμα στο 6,11%.

Με γνώμονα το γεγονός ότι οι φετινοί στόχοι θέτουν το έλλειμμα στο 3,5%, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον πως ο στόχος αυτός μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν προχωρήσει η κυβέρνηση στη λήψη εκτενών δημοσιονομικών μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η πορεία του ελλείμματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε θεωρηθεί πως τείνει προς το 4,5% του ΑΕΠ, μια εκτίμηση που πλέον ανατρέπεται. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η τελική προβολή για το έλλειμμα είναι σχεδόν 5% (4,96%), αν όχι και παραπάνω, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ο στόχος του 3,5% θα γινόταν εφικτός μόνο με τη λήψη μέτρων τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει (προγραμματίζονταν για υλοποίηση τον Ιούνιο αλλά δεν έχουν ακόμα εκπονηθεί). Όπως έγραψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να θεωρείται πως ο στόχος αυτός έχει χαθεί. Κι αυτό διότι τα μέτρα θα μείωναν το έλλειμμα κατά 1 εκατοστιαία μονάδα σε βάθος εξαμήνου, ενώ ακόμα κι αν υλοποιούνταν σήμερα, έχουν πλέον μόλις τρεις μήνες για να «τρέξουν» και να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Επομένως, είναι προφανές πως το πακέτο θα πρέπει να είναι πολύ πιο σκληρό από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν για να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, κάτι μάλλον δύσκολο αν λάβει κανείς τη μέχρι σήμερα διάθεση για λήψη μέτρων.

Με τον εκτροχιασμό του Αυγούστου, καλό θα ήταν να αναθεωρηθούν εκ νέου οι προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2012, το οποίο δεν μπορεί πετύχει το 3,5% χωρίς σοβαρότατα μέτρα, ενώ ακόμα και η πρόβλεψη του 4,5% πλέον τίθεται εκτός πραγματικότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s