Πάμε προς δεύτερο Μνημόνιο

Εκτός στόχων…
(φωτογραφία της Cyprus Mail)

Όπως «συνηθίζεται», ιδίως στη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού, οι εκτιμήσεις που παρατίθενται στο πακέτο αντιπροτάσεων της κυβέρνησης όσον αφορά στα έσοδα του κράτους, μάλλον προκαλούν έκπληξη και δεν πρέπει να αναμένεται επαλήθευση των εκτιμήσεων. Τα τελικά σύνολα είναι εξωπραγματικά. Ακόμα πιο εξωπραγματικές είναι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα εντός του 2012, οι οποίες προβλέπουν έσοδα 94 εκατ. ευρώ. Ακόμα κι αν αυτές οι εκτιμήσεις μπορούσαν να επαληθευτούν, ο νέος αυξημένος στόχος για το έλλειμμα (3,5%) πρέπει να θεωρείται χαμένος, αφού χρειάζονται περίπου διπλάσια από τα προβλεπόμενα έσοδα για να συγκρατηθεί το έλλειμμα εντός στόχων.

 Με την αύξηση των τελών στα ακίνητα, εκτιμά η κυβέρνηση πως θα αντλήσει 32 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Μόνο η συλλογή των στοιχείων δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

  • Από τα τέλη που θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει 32 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στο 2012 και 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη συνέχεια. Για το 2012 δεν υπάρχει χρόνος για πληρωμή των τελών. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα πληρώσουν 70 χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ οι υφιστάμενες στην Κύπρο είναι κάτω από 43 χιλιάδες.
  • Υπολογίζεται μείωση των εσόδων από τον Φόρο Εισοδήματος κατά 240 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των απολαβών στο Δημόσιο. Με ύφεση πέραν του 5%, όμως, δεν γίνεται ανάλογος υπολογισμός για απώλεια εισοδημάτων και από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Με την αύξηση των φόρων στις καταθέσεις, εκτιμάται πως θα προκύψει αύξηση εσόδων κατά 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν καταθέσεις στην Κύπρο γύρω στα 80 δισ. ευρώ, περίπου 14,3% υψηλότερες από εκείνες που υπάρχουν.
  • Εκτιμάται αύξηση των εσόδων κατά 258 εκατ. ευρώ από την αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ. Πέρσι εκτιμήθηκε αύξηση από τον νέο συντελεστή κατά 10,8%. Φέτος, μέχρι σήμερα η αύξηση ήταν -0,49%, παρά την εκστρατεία εισπράξεων που ανακοινώθηκε για τον Σεπτέμβριο.
  • Αυθαίρετα τα ποσά από την επιβολή φόρου στα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ υπολογίζεται είσπραξη 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις μεγάλες κατοικίες, την ίδια ώρα που αναφέρεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό τους.
Advertisements

One thought on “Πάμε προς δεύτερο Μνημόνιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s