Νέα καθυστέρηση, απέχει ο Σιαρλή

Ενώ Όλι Ρεν και Ζαν Κλωντ Γιουνκερ επικρίνουν την καθυστέρηση, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα προσκαλέσει τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων για τεχνική ενημέρωση

Σύντομη αλλά έντονη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Όλι Ρεν σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή των αντιπροτάσεων της Κύπρου στην Τρόικα σχετικά με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στα πλαίσια του Μνημονίου για την οικονομική διάσωση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι δύο άνδρες ζήτησαν, στα πλαίσια της συνεδρίας του Eurogroup, ενημέρωση από τον κ. Σιαρλή σχετικά με την πορεία της όλης προσπάθειας για την διάσωση της Κύπρου. Ο υπουργός οικονομικών τους ενημέρωσε πως οι αντιπροτάσεις της Κύπρου θα είναι σύντομα έτοιμες, λαμβάνοντας ρητή απάντηση πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Πάντως, Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζουν πως βρίσκονται, ακόμα, «στο ακουστικό», την ώρα που η επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας τοποθετείται, φυσιολογικά, στο β’ δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, μετά, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τα μέτρα, στις 15 του μηνός.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως στόχος της είναι η επίτευξη συμφωνίας για το Μνημόνιο εντός μίας εβδομάδας από την συνάντηση των αρχηγών, μέχρι την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα που φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Αν λάβει κανείς υπόψη και την μεγάλη απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, η συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως τις 22 Οκτωβρίου, ακόμα κι αν το κλιμάκιο της Τρόικας βρίσκεται στην Κύπρο από τις 15 του μηνός, εν όψει της συνάντησης των αρχηγών.

Σημειώνεται πως η Τρόικα είναι μεν ενήμερη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις αρχικές τοποθετήσεις σχετικά με τα μέτρα που θα αντιπροταθούν, αφού βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή. Ωστόσο, δεν έχει λάβει ολοκληρωμένο το πακέτο που εισηγείται η κυβέρνηση, αφού αυτό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η συνεχής ενημέρωση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων είναι μάλλον περίεργο, αφού ο Υπουργός Οικονομικών θα απουσιάζει από την Κύπρο έως και την ερχόμενη Τρίτη, 16 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμα λάβει πρόσκληση από το Υπουργείο Οικονομικών για τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί –σε επίπεδο τεχνοκρατών και οικονομικών επιτελείων- για ενημέρωση τεχνικής φύσεως σχετικά με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

Έτσι, η συνάντηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη το νωρίτερο, γεγονός που δίνει ελάχιστο χρόνο στα κόμματα για τις δικές τους τεχνικής φύσεως αναλύσεις και την υποβολή αιτημάτων για περαιτέρω επεξηγήσεις ή διασαφηνίσεις σχετικά με τα μέτρα.

Δεν είναι στο παρόν στάδιο γνωστό γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα προσκαλέσει τα Οικονομικά Επιτελεία των κομμάτων, αλλά σχολιάζεται πως σε περίπτωση που τελικά η τεχνικής φύσεως συνάντηση γίνει στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα να μην υπάρχει χρόνος για πλήρη ενημέρωση σε τεχνικό επίπεδο των πολιτικών αρχηγών πριν να κληθούν να συμφωνήσουν στα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Εν το μεταξύ, τα μέτρα που αφορούν στην ανάπτυξη και στον τραπεζικό τομέα, δεν έχουν, ούτε αυτά, σταλεί στα κόμματα. Το πρώτο από τα δύο αυτά πακέτα, θα εγκριθεί σήμερα (Τετάρτη) από το υπουργικό. Με δεδομένη την πίεση του χρόνου, σε συνδυασμό με την νέα καθυστέρηση της κυβέρνησης, καθίσταται πλέον επείγουσα η ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση το κάνει επίτηδες…

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η πρόσκληση από το Υπουργείο Οικονομικών είχε πάει και το κείμενο έχει λάθος. Η συνάντηση με τα οικονομικά επιτελεία έγινε την Τετάρτη. Ωστόσο, το επιχείρημα για τη καθυστέρηση ισχύει, αφού μόλις σήμερα πήγαν οι προτάσεις «για την ανάπτυξη» στα κόμματα, ενώ ακόμα εκκρεμούν οι αντιπροτάσεις για «αγαθά και υπηρεσίες» και για το τραπεζικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s