Back to the future: 1974

Ωραία να λαμβάνεις δάνεια και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο, η Κύπρος «κλείδωσε» συνολικά δάνεια ύψους 268 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα φέτος, η Κύπρος έλαβε άλλα 130 εκατ. για το Βασιλικό. Πέρσι πήρε άλλα 100 εκατ. ευρώ για την Παιδεία, πέρα από τα  80 εκατομύρια που πήραμε για τις μεταφορές.

Συνολικά, η Κύπρος έλαβε από την ΕΤΕπ 1.4 δισ. ευρώ παρά κάτι ψιλά. Και ξαφνικά μας λέει η κυβέρνηση πως έχει στο χέρι 100 εκατ. ευρώ «για την ανάπτυξη» μέσα στο 2013.

Πιο απλά, μας δουλεύουν.

Παρόμοια είναι και η εικόνα με τα 200 εκατ. ευρώ που θα πάρουμε από τον β΄γύρο αδειοδοτήσεων. Και δεν διερωτήθηκε κανένας γιατί τα 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωνε ο Συλικιώτης και πανηγύριζαν τα ΜΜΕ, έγιναν 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη. Μυστηριωδώς, χάθηκαν 100 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό, άσχετο αν ήμουν υπερβολικός και αντιπαθής όταν τους ρώτησα από πού τους ήρθε πως θα πάρουν 300 εκατ. ευρώ από τις αδειοδοτήσεις: «Τόσα λογαριάζουμε». Πρόκειται, φυσικά, για χρήματα που δεν ξέρουν πότε θα έρθουν, ή πόσα θα είναι. Αλλά, «θα τονώσουν την ανάπτυξη».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος, που έτριζε τα δόντια του, έσχιζε το μαγιό του και φώναζε όταν λέγαμε πως η οικονομία μπαίνει σε φάση που θυμίζει 1974 με την απώλεια παραγωγικών πόρων, χτες έκανε εκτενείς πατριωτικές αναφορές στην κατάσταση της οικονομίας, συγκρίνοντάς την με εκείνη του 1974. Ακόμα και όταν το έλεγε ο Πανίκος Δημητριάδης, το προεδρικό εκνευριζόταν και επέμενε πως μόνο οι κινδυνολόγοι (εκείνη η ηλίθια λέξη, πάλι) συγκρίνουν την οικονομία μας με εκείνη του 1974 πριν να την συγκρίνει ο Πρόεδρος.

Όλα αυτά είναι σημαντικά. Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης καθυστέρησαν και ήρθαν στο Αμήν. Ακόμα, μάλιστα, δεν ήρθαν οι αντιπροτάσεις για το τραπεζικό, αν και ξέρουμε πάνω-κάτω ποιές θα είναι (ιδιοκατοίκηση, υπολογισμός μη εξυπηρετούμενων, ύψος του Core Tier I και Συνεργατικά). Ούτε ακόμα οι αντιπροτάσεις για «αγαθά και υπηρεσίες» έχουν εκπονηθεί, την ώρα που αύριο θα ανεβαίνουν  τον λόφο του προεδρικού οι κοινωνικοί εταίροι και την Δευτέρα θα τον ανεβαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να συμφωνήσουν υπό την πίεση της  άδειας κλεψύδρας και των άδειων ταμείων.

Και η κλεψύδρα άδειασε διότι από τις 25 Ιουλίου, πριν 2.5 μήνες, όταν έλαβε τις προτάσεις τη κυβέρνηση (η οποία επέμενε πως δεν είχε πάρει τίποτε ως πρόσφατα), δεν έκανε το παραμικρό. Μάλιστα στην κριτική που ασκήθηκε, ο κ. Σιαρλή απάντησε πως η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι «μήνας διακοπών», για να «διορθώσει» μετά, λέγοντας πως ήταν διακοπές για την Τρόικα, όχι εμάς. Λες και πρέπει να δουλεύει η Τρόικα για να εκπονήσουμε εμείς αντιπροτάσεις…

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών έφυγε για Ιαπωνία και Θαϊλάνδη, αν και θα μπορούσε, αν τον ήθελαν, να ζητήσει από κάποιο ομόλογό του (ας πούμε τον Ιρλανδό που ακολουθεί στην Προεδριά) ή από κάποιο άλλο Υπουργό της κυβέρνησης να πάει στην θέση του. Εκτός εάν (λέμε τώρα) δεν τον ήθελαν ορισμένοι να είναι στην Κύπρο την ώρα που εκπονούνται αντίμετρα και γίνονται κρίσιμες συναντήσεις.

Όλα αυτά σχηματίζουν μια τρομακτική εικόνα. Μπορεί μεν να θέλει η κυβέρνηση διακαώς να σπρώξει το Μνημόνιο στα πόδια της επόμενης κυβέρνησης, αλλά η προαγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για τον κόσμο. Έτσι, επιμένει πως το κάνει για χάρη «του λαού», την ώρα όμως που δείχνει να είναι τόσο «φιλολαϊκή» που παίζει με τα όρια των κλιμακωτών περικοπών για να έχουν όφελος οι υψηλόβαθμοι του δημοσίου. Ταυτόχρονα, σε ΑΤΑ και 13ο δεν είπε ποτέ, όπως θα έκανε μια Αριστερή κυβέρνηση, να κοπούν για τους υψηλομισθους για να σωθούν για τους πιο φτωχούς.

Πόνταρε με το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας η κυβέρνηση. Και έχασε. Το χειρότερο, όμως, είναι πως σήμερα αποφασίζει με τις νέες καθυστερήσεις, με τις προπληρωμές μερισμάτων από ημικρατικούς και ανεξάρτητες αρχές και με δάνεια από τράπεζες που αναζητούν άδεια λειτουργίας στην Κύπρο, να το παίξει all in. Μάλιστα, έχει αρχίσει να παρασύρει κι άλλους. Η δήλωση Αναστασιάδη για επαναδιαπραγμάτευση θυμίζει Ελληνική Βουλή, ενώ η στάση του Λιλλήκα μυρίζει κάτι μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ.

Ρέστα της, λοιπόν η κυβέρνηση πλην όμως δεν παίζει απλά την δική της –ήδη χαμένη- υστεροφημία και την κρίση της Ιστορίας, αλλά παίζει, πια, με το μέλλον μας. Και όλοι μαζί έχουν ως την Δευτέρα να σοβαρευτούν.

Επίσης, όποιος λέει πως προχωρεί το ΓεΣΥ είναι ψεύτης και επιτέλους ας εκπονήσουν ΜΔΠ. Και τα ξερά σας κύριε πρωθυπουργέ, μακριά από το αέριο που ανήκει στου επόμενους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s