Τρόμος και απογοήτευση με τα μέτρα

«Έτσι είναι τα πράματα» είναι σε γενικές γραμμές η απάντηση της κυβέρνησης όσον αφορά στις προτάσεις της Τρόικας για μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα. Σχεδόν σε όλες τις προτάσεις για μεταρρυθμιστικές κινήσεις, η ανταπάντηση που προτείνει η κυβέρνηση βασίζεται στο «πώς είναι τα πράγματα στην Κύπρο» και αποφεύγει την χρυσή ευκαιρία που προσφέρει η σημερινή κατάσταση για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί το κυπριακό κράτος.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελέτη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, για την οποία η ανταπάντηση της κυβέρνησης στην Τρόικα είναι, ουσιαστικά, πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει ενστάσεις, και μάλιστα στην ποσόστοση των «εξαίρετων», που σήμερα είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην εκείνων που έχουν φορτωθεί με σοβαρές κατηγορίες, πειθαρχικής ή άλλης φύσης.
 
Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν έχει ενοχληθεί ούτε με την πρακτική που ακολουθείται στις μοναδικές περιπτώσεις όπου δεν είναι όλοι τέλειοι – όπως το ΓΤΠ, όπου χρησιμοποιείται η αηδιαστική αρχή πως η αξιολόγηση πρέπει να συνάδει με την ηλικία του αξιολογούμενου. 
 
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποδοχή αρκετών από τις εισηγήσεις της Τρόικας, όπως την σημαντική μεταρρύθμιση του ωραρίου στο δημόσιο. Δεκτές γίνονται επίσης και οι εισηγήσεις για περιορισμό των επιδομάτων, με την κυβέρνηση να λέει πως τα «αναχρονιστικά» επιδόματα θα κοπούν, χωρίς όμως να εξηγεί ποιά είναι αυτά. Πάντως, κάνει λόγο για μείωση κατά 35% αλλά και φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων. (Ελπίζω να κατάλαβα καλά).
 
Ακόμα και στην διεξαγωγή μελέτης, η κυβέρνηση έχει ενστάσεις. Φανταστείτε πως στο θέμα της εναλλαξιμότητας, η θέση της κυβέρνησης είναι πως «δεν γίνεται» για το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά, λέει, γίνεται για τους έκτακτους και για αποσπάσεις στις πρεσβείες. Άρα εντάξει, να έχουμε 40 αρχιτέκτονες στον Αναδασμό να κάθονται τόσα χρόνια και η κυβέρνηση το θεωρεί μια χαρά.
 
Σε γενικές γραμμές, η στάση της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις είναι η πιο απογοητευτική από όλες τις τοποθετήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Κι αυτό, διότι αποφεύγει τα πάντα, αρνείται να κάνει την παραμικρή κίνηση που να απαιτεί κάποια ρανίδα τόλμης και εστιάζεται στην επεξήγηση πως «έτσι είναι τα πράγματα». Ιδίως όσον αφορά στο κρίσιμο σημείο της αξιολόγησης στο Δημοσιο, έχει τιμωρήσει, για άλλη μια φορά, τους ικανούς, εργατικούς και άξιους δημόσιους υπαλλήλους, για χάρη ενός διαλόγου με την ΠΑΣΥΔΥ ο οποίος θα ήταν ολοκληρωμένος τον Φεβρουάριο του 2009, όταν «θα είχε στο γραφείο του» ο κ. Σταυράκης το αποτέλεσμα των συζητήσεων για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Προστασία της ιδιοκατοίκησης επιδιώκει η κυβέρνηση
Σημαντική απόσταση χωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης με τις προτάσεις της Τρόικα σε καίρια ζητήματα της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα.

Η κυβέρνηση ζητεί την προστασία της ιδιοκατοίκησης από τη διαδικασία των πλειστηριασμών εις βάρος δανειοληπτών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ αντιπροτείνει ο μέγιστος χρόνος εκποίησης ενός ακινήτου –από τη στιγμή που ένα δάνειο κριθεί μη εξυπηρετούμενο- να ανέλθει στα πέντε χρόνια, από τους 18 μήνες που προτείνει η Τρόικα.

Διαφωνία υπάρχει και για το πότε ένα δάνειο θα χαρακτηρίζεται των μη εξυπηρετούμενο, με την κυβέρνηση να απορρίπτει την περίοδο των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει τις θέσεις της για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών –κάνει λόγο για διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο η οποία θα οριστικοποιηθεί πριν την υπογραφή του μνημονίου.

Πέντε σημεία για τον τραπεζικό τομέα
Στο δεύτερο πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα, η Κυβέρνηση τονίζει ότι για όσα αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα την ευθύνη για διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει η Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο η Κυβέρνηση εντοπίζει πέντε βασικά σημεία, σχετικά με θέματα πολιτικής και όχι τεχνικά, όπως αναφέρει, θέματα.

Συνοπτικά τα πέντε σημεία στα οποία η Κυβέρνηση παίρνει θέση είναι:
1. Κεφαλαιοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων (οριστικοποίηση στο τελικό στάδιο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας)
2. Μετατροπή ομολόγων σε μετοχές πριν την  υπογραφή του μνημονίου (διασφάλιση δικαιωμάτων των κατόχων αξιογράφων)
3. Ακίνητα που δόθηκαν ως εξασφάλιση να μπορούν να κατασχεθούν και να προσφέρονται προς πώληση εντός του χρονικού διαστήματος ενάμιση έτους
4. Η Κεντρική Τράπεζα να γίνει η μοναδική εποπτική αρχή όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου από το τέλος του 2013 (αναμένεται τελική εισήγηση από διοικητή ΚΤ, που να διασφαλίζει ανεξαρτησία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων)
5. Εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων

Ανάπτυξη και Απασχόληση
Επιγραμματικά αναφέρουμε σε τίτλους τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης για τους εν λόγω τομείς

Απασχόληση (9,5 εκ. ευρώ)
Σχέδιο επιδότησης εργοδότησης ανέργων πτυχιούχων (3 εκ. ευρώ)
Σχέδιο επιδότησης εργοδότησης ανέργων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2,3 εκ. ευρώ)
Κατάργηση ανέργων για βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους (4,2 εκ. ευρώ)
Παιδεία (8,1 εκ. ευρώ)
Ενίσχυση της έρευνας
Ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω σχεδίων

Βιομηχανική πολιτική (103 + 100 εκ. ευρώ)
Δημιουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων (3 εκ. ευρώ)
Δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εγγυοδοτικού μηχανισμού (100 +100 εκ. ευρώ)

Ενέργεια (17 εκ. ευρώ)
Σχέδια χορηγιών ΑΠΕ για οικιακά φωτοβολταϊκά (12 εκ. ευρώ)
Σχέδια χορηγιών ΑΠΕ για βιομάζα/ βιοαέριο (5 εκ. ευρώ)

Τουριστική βιομηχανία (1 εκ. ευρώ)

Τα εν λόγω έγγραφα θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε χθες ότι μέτρα ανάπτυξης ουσιαστικά δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της Τρόικας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s