Υπό δυσμένεια ο Σιαρλή και ταξιδεύει…

Άφαντος σε περίοδο κρίσιμων διαβουλεύσεων και διαμόρφωσης θέσεων

Αξιοπρόσεκτη ήταν την περασμένη εβδομάδα η απουσία του υπουργού Οικονομικών από την Κύπρο, την ώρα που ολοκληρώνονταν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα πακέτα αντιπροτάσεων της κυβέρνησης για κατάθεση στην Τρόικα. Απών ήταν ο υπουργός και κατά τις κρίσιμες συναντήσεις της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συντεχνιών, ενώ δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστρέψει έγκαιρα για να λάβει μέρος στη συνάντηση «κορυφής» της κυβέρνησης με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απουσία του υπουργού Οικονομικών από τις διαβουλεύσεις για το Μνημόνιο εντός, όχι μόνο δεν προβληματίζει το Προεδρικό αλλά το διευκολύνει. Κι αυτό διότι ο Βάσος Σιαρλή δεν μπορεί να κινηθεί στις πολιτικές παραμέτρους βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι προτάσεις, από τα καθαρόαιμα ΑΚΕΛικά στελέχη που συγκροτούν την ομάδα κρούσης του Προεδρικού, δηλαδή τους Χριστόφια, Συλικιώτη, Χαραλάμπους, Χριστοφίδη και Στεφάνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ως φήμη είχε κυκλοφορήσει εσχάτως ότι γίνονται σκέψεις για τον διορισμό διαπραγματευτή με την Τρόικα.

Σχετίζεται άμεσα  με το γεγονός πως η ομάδα κρούσης του Προεδρικού θεωρεί ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την Τρόικα θα είναι ισχυρές, γιατί πολλές αντιπροτάσεις της Λευκωσίας σπάζουν την άτεγκτη τεχνοκρατική μόλα της. Γι’ αυτό στη διαπραγμάτευση χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να λέει και όχι στους Τροϊκανούς, εξηγώντας και τις παραμέτρους της οικονομικής και πολιτικής φιλοσοφίας του Προεδρικού.     

Όπαλλάκια…first class

Κατά τ’ άλλα ο κ. Σιαρλή έλαβε μέρος την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του Eurogroup και του Ecofin, στο οποίο προήδρευσε. Στη συνέχεια μετέβηκε στο Τόκιο για μία μάλλον πανηγυρικού χαρακτήρα ετήσια εκδήλωση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να ακολουθήσει επίσκεψη στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης για την Ευρω-Ασιατική σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, ως αρμόδιος της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε., φυσιολογικά λαμβάνει μέρος στις συγκεκριμένες συναντήσεις. Ωστόσο, υπό τις περιστάσεις, θα μπορούσε να αποφύγει την τόσο μακρά απουσία από την Κύπρο, νοουμένου ότι η παρουσία του στην Κύπρο κρινόταν ως αναγκαία από την κυβέρνηση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο επιλογές: Πρώτο, μπορούσε να ζητηθεί από τον διάδοχο του κ. Σιαρλή στην προεδρία, τον Ιρλανδό ομόλογό του, να εκπροσωπήσει την προεδρία στις συγκεκριμένες συναντήσεις, όπου δεν λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις πολιτικής. Δεν θα ήταν, μάλιστα, άτοπο να ζητηθεί και από τον προηγούμενο προεδρεύοντα, τον υπουργό Οικονομικών της Δανίας, να αναλάβει εκείνος το «καπέλο» του προεδρεύοντος. Δεύτερο, θα μπορούσε υπό τις περιστάσεις να αντικατασταθεί ο κ. Σιαρλή από συναδέλφους του στο Υπουργικό, αν όχι και από τον κ. Μαυρογιάννη. Μια τέτοια πρακτική είναι ιδιαίτερα συνήθης στο Συμβούλιο. 

Απών στη διαμόρφωση

Σημαντικότατο στοιχείο της απουσίας Σιαρλή, είναι πως αυτός δεν έλειπε μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης των πακέτων. Υπενθυμίζεται πως το πακέτο που αφορούσε στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, στις δομικές αλλαγές, αλλά και στην τόνωση της ανάπτυξης, ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, στην απουσία Σιαρλή. Μάλιστα, εγκρίθηκαν και από το Υπουργικό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε.

Παρόλο που είχε, προφανώς, αρχίσει η εκπόνηση των εν λόγω πακέτων σε χρονικό σημείο κατά το οποίο ο κ. Σιαρλή βρισκόταν στο γραφείο του, η ολοκλήρωσή τους έγινε εν τη απουσία του, ενώ ερωτηματικά για τη σοβαρότητα που αποδίδεται σε αυτά εγείρονται και από το γεγονός ότι δεν κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία Σιαρλή στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα.

Η εικόνα αυτή ενισχύει και παλαιότερες πληροφορίες που αφορούσαν στην καθολική απόρριψη των αντιπροτάσεων που είχε εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών, από το Προεδρικό. Όπως έγραψε και παλαιότερα η «Κ», το Υπουργείο είχε προτιμήσει κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στο όλο πακέτο, όπως για παράδειγμα την επέκταση της φορολογικής βάσης με μηδενικό αφορολόγητο αλλά μειωμένους συντελεστές στα ακίνητα. Στις 23 Σεπτεμβρίου, η «Κ» είχε σημειώσει πως, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Προεδρικού μεγάλωναν αισθητά, την ίδια ώρα, «στο Υπουργείο, η ανησυχία είναι πως το Προεδρικό μάλλον θα κουτσουρέψει τις προτάσεις που θα του υποβληθούν (όπως έγινε εξάλλου και με το δημοσιονομικό πακέτο του περασμένου Μαΐου που ακόμα δεν έχει προχωρήσει, τέσσερεις μήνες μετά το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί)». Αυτή η εικόνα έχει ενισχυθεί σημαντικά πλέον, με τον υπουργό Οικονομικών να απουσιάζει από την Κύπρο κατά την πιο κρίσιμη εβδομάδα της οικονομίας.

Σκέφτηκε κα την παραίτηση

Οι σχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών με την κυβέρνηση συνεχίζουν να διολισθαίνουν. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες, είχε «κυκλοφορήσει» έντονα η πληροφορία πως ο κ. Σιαρλή εξετάζει ακόμα και ενδεχόμενο παραίτησης, ενώ άτομα του κύκλου του σημειώνουν πως, αν δεν τοποθετηθεί γραπτώς για τις θέσεις του (επιστολή ή υπόμνημα), μπορεί τελικά να «φορτωθεί» τις ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η αποφυγή συμφωνίας με την Τρόικα ή, ακόμα, και μία καθυστέρηση που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών, δεν αποτελούν απομακρυσμένο σενάριο, πλέον.

Πάντως, τεχνοκράτες του Υπουργείου σχολιάζουν με έντονο ύφος την κατάσταση. Τα αντίμετρα της κυβέρνησης πάσχουν σε πολλά σημεία, γεγονός που μεταφράζεται σε δυσκολία επίτευξης συμφωνίας με την Τρόικα. Όπως γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, οι υπολογισμοί για αύξηση των εσόδων του κράτους από διάφορες αυξήσεις φορολογιών και τελών, δείχνουν εντελώς εξωπραγματικές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι προσδοκίες για αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση των καταθέσεων. Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται το ενδεχόμενο εξόδου (μικρής, όμως) καταθέσεων με την αύξηση της φορολογίας, για να «βγαίνει» το νούμερο της κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρχουν στην Κύπρο 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, δηλαδή 14,3% περισσότερες από τις σημερινές.

Παρομοίως, η κυβέρνηση υπολογίζει να λάβει τέλη επιχειρήσεων από περίπου 70 χιλιάδες επιχειρήσεις, την ώρα που οι υφιστάμενες εν λειτουργία επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τις 45 χιλιάδες, ενώ έχει την εκτίμηση πως θα λάβει 32 εκατ. ευρώ στους επόμενους δύο μήνες από την αύξηση που θα επιβληθεί στα τέλη ακινήτων, την ώρα που μόνο η συλλογή των στοιχείων θα χρειαστεί πολλούς μήνες.

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα κατά πόσον θα αποδειχθεί δυνατή μία συμφωνία με την Τρόικα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Μέλη της Τρόικας έχουν ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες, αμφισβητώντας τα νούμερα της κυβέρνησης.

Συζήτησαν στο Τόκιο

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών, όπως και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχαν επαφές με μέλη της Τρόικας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Τόκιο. (Το ίδιο δεν ισχύει για την επίσκεψη Σιαρλή στην Μπανγκόκ). Όσον αφορά στην Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, φέρεται να έγινε ακόμα και προκαταρτική ανταλλαγή απόψεων με την Τρόικα. Ωστόσο, και ο κ. Δημητριάδης απουσίαζε από την Κύπρο και δεν είχε εκ των πραγμάτων πλήρη πρόσβαση στους τεχνοκράτες της Κεντρικής, όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε τις αντιπροτάσεις της για το τραπεζικό.

Σε αντίθεση με τις αρχικές δηλώσεις που είχαν γίνει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια σχολίασε πως η διαπραγμάτευση για το τραπεζικό δεν θα γίνει από την κυβέρνηση (η οποία θα υπογράψει το Μνημόνιο) αλλά από την Κεντρική, η οποία ωστόσο «γνωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s