Φοβούνται πως δεν θα υπογράψει…

Η αντιπολίτευση θέλει να «βοηθήσει» τον Χριστόφια να υπογράψει

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την συνεδρία του Eurogroup και του Ecofin την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως χρωμάτισαν τις σκέψεις των κομμάτων σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσαν στην κυβέρνηση.

Όπως έγινε καλά γνωστό σε πολιτικούς κύκλους, στις δύο συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών, κατέστη σαφές πως η Κύπρος θα πρέπει να παρουσιάσει συμφωνία με την Τρόικα για το Μνημόνιο διάσωσης, ως την συνεδρία της 12ης Νοεμβρίου, ούτως ώστε να συζητηθεί το κυπριακό Μνημόνιο σε συνδυασμό με την συζήτηση που θα γίνει και για την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στην κυπριακή «υπόθεση», με αποτέλεσμα να μετατεθεί η εξέταση του κυπριακού Μνημονίου στο 2013, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας θα μπορεί να γίνει με τεράστιες δυσκολίες (π.χ. προμερίσματα ημικρατικών, νέα δάνεια από τράπεζες, καθυστερήσεις πληρωμών και χρησιμοποίηση και του τελευταίου ρευστού που διαθέτει η Δημοκρατία σε καταθέσεις, κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα.) Θα πρέπει να αναμένεται, έτσι, ακόμα και μη καταβολή μισθών και συντάξεων, πέρα από τις άλλες καθυστερήσεις.

Η «απειλή» πως μια νέα καθυστέρηση από πλευράς της Κύπρου θα εκληφθεί ως απόδειξη για την ήδη διαμορφωμένη εντύπωση πως η Κύπρος κωλυσιεργεί και δεν προχωρεί στις συζητήσεις με την Τρόικα, αποτέλεσε, μάλιστα, και σαφές μήνυμα του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Μετά από τις πολιτικές διαρροές των όσων συνέβηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και του ρητού πλέον χρονοδιαγράμματος που δεν αφήνει περιθώρια, επικράτησε στα πολιτικά επιτελεία ο φόβος ότι το «τελεσίγραφο» των Ευρωπαίων θα εκληφθεί από το Προεδρικό ως ευκαιρία αντί ως απειλή: Πως θα επιλέξει, δηλαδή, συζητήσεις επί συζητήσεων με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό να μην καθυστερήσει και να χαθεί το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, εικάζουν στελέχη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος θα μπορέσει να αποφύγει την υπογραφή του Μνημονίου ως το 2013. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές θα είναι δύο για το Προεδρικό: Πρώτο, να καθυστερήσει περαιτέρω ως τις εκλογές, χρησιμοποιώντας και τις εκλογές ως πρόφαση για να αποφύγει την υπογραφή Μνημονίου. Δεύτερο, να οδηγηθεί σε μια «ανώδυνη» παραίτηση ο πρόεδρος σε χρονικό σημείο όπου η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «εντός 45 ημερών», απλά να οδηγήσει την χώρα στις ήδη προγραμματισμένες εκλογές, χωρίς ενδιάμεση κυβέρνηση.

Αυτή η προδιαγραφόμενη στρατηγική της κυβέρνησης –η οποία, σημειώνουν, συνάδει με την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης- φοβίζει για πολλούς λόγους. Ανάμεσά τους, και το προφανές δεδομένο πως η Κύπρος θα οδηγηθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις εάν καταλήξει να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο της ρευστό χάρη της αποφυγής του Μνημονίου, ενώ ανυπολόγιστες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση μη καταβολής μέρους των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας προς τους πιστωτές της. Επιπλέον, αρκετοί φοβούνται πως η όλη αυτή λογική αποτελεί στρατηγική του ΑΚΕΛ για να «ανοίξει τις πόρτες» μιας αντιπολιτευτικής στάσης μετά τον Μάρτη, κάτι που θα δυσκολέψει την μετέπειτα λήψη μέτρων.

Αυτοί οι υπολογισμοί ήταν προφανείς στις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης στο Προεδρικό, ενώ αποτελούν και «ερμηνεία» του καλού κλίματος που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης.

Οι προτάσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν απομακρύνθηκαν «επικίνδυνα» από την κυβερνητική πρόταση. Αντίθετα, οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν με σχετικά μεγάλη ευκολία να γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, χωρίς αυτή να πατήσει «κόκκινες γραμμές» που έχει ήδη θέσει.

Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει “απείραχτα” τα κρίσιμης επικοινωνιακής σημασίας θέματα του 13ου μισθού και της ΑΤΑ, παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοι και των δύο κομμάτων θεωρούν -ιδίως τον 13ο μισθό- εξαιρετικά επικίνδυνη δαπάνη που η Τρόικα δύσκολα θα δεχτεί βάσει αυστηρώς οικονομοτεχνικών κριτηρίων. Ταυτόχρονα, τα κόμματα τηρούν κοινή γραμμή στην μείωση των περικοπών που εισηγούνται στο δημόσιο, ένα “δύσκολο” επικοινωνιακά θέμα, που αποτελεί και σημείο τριβής με την ΠΑΣΥΔΥ. Κοινή γραμμή διαφαίνεται και στο τραπεζικό, σε γενικές γραμμές, όπου τα κόμματα διατηρούν ενστάσεις έναντι της Τρόικας που δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από τις σκέψεις της κυβέρνησης. (πχ. Εκποίηση περιουσιών, αύξηση εποπτικών κεφαλαίων κτλ.)

Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ και ο ΔΗΣΥ προτείνουν μέτρα που είναι λιγότερο επώδυνα από εκείνα της κυβέρνησης, χωρίς όμως να διαφαίνεται με βεβαιότητα πως αυτά θα αρκέσουν για να αποφευχθεί ένα δεύτερο Μνημόνιο. Δεν διορθώνεται, δηλαδή, το βασικότερο από τα προβλήματα των προτάσεων της κυβέρνησης.

Το πιο αξιοσημείωτο σημείο, όμως, στα μέτρα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είναι πως αυτά “βαραίνουν” περισσότερο στο 2013, αλλά είναι πιο ρεαλιστικά από εκείνα της κυβέρνησης για το 2012. Οι εξοικονομήσεις για το 2012, όπως αυτές προτείνονται από την αντιπολίτευση, είναι μειωμένες, αλλά πιο εύκολα μπορούν να επιτευχθούν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, όμως, οι προτάσεις “βαραίνουν” το 2013, όταν θα γίνουν και οι πιο μεγάλες εξοικονομήσεις, με αποκλιμάκωση των μέτρων το 2014 και 2015. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, που δίνει σαφή πολιτικά μηνύματα στις αγορές σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ η λιτότητα δεν εντείνεται τα χρόνια που ακολουθούν με τους ίδιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην “πνίγεται” στον ίδιο βαθμό η οικονομία.

Πάντως, ριζικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν διαφαίνονται στις προτάσεις ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ, γεγονός που μάλλον απογοητεύει.

Advertisements

One thought on “Φοβούνται πως δεν θα υπογράψει…

  1. αναθεμά τζιαι αν υπογράψει τζιαι αν μεν υπογράψει.
    εν να μας τσακρισεί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s